Kaupunkirakennelautakunta, kokous 4.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Lausunto Väylävirastolle ratasuunnitelmasta Korpilahden liikennepaikka, ratasuunnitelma; Jyväskylä Väylä/2164/04.01.01/2023

JyväskyläDno-2025-530

Valmistelija

  • Outi Toikkanen, kaavoitusinsinööri, outi.toikkanen@jyvaskyla.fi
  • Hannu Onkila, liikennejärjestelmäpäällikkö, hannu.onkila@jyvaskyla.fi

Perustelut

Väylävirasto on pyytänyt Jyväskylän kaupungin lausuntoa otsikossa mainitusta ratasuunnitelmasta. Kaupunkia pyydetään toimittamaan lausunto ja sen liitteet Väylävirastoon 30.1.2025 mennessä. Jyväskylän kaupunki on pyytänyt jatkoaikaa lausunnon antamiselle 7.3.2025 saakka. Suunnitelmaan voi tutustua 1.6.2025 asti internetissä osoitteessa www.vayliensuunnittelu.fi.

Yleistä

Väylävirasto on laatinut ratalain (110/2007) mukaisen suunnitelman Korpilahden liikennepaikka, ratasuunnitelma; Jyväskylä. Väylävirasto pyytää lausuntoa otsikon mukaisesta suunnitelmasta (ratalaki 22 a §).

Korpilahden liikennepaikan ratasuunnitelma on laadittu osana laajempaa Tampere-Jyväskylä suunnitteluhanketta. Ratasuunnitelman lähtökohtana on ollut Väyläviraston julkaisu Tampere–Jyväskylä liikenteelliset vaihtoehdot, joka koostuu kahdesta osasta 34/2022 ja 37/2023. Hanke sijoittuu kokonaisuudessaan Jyväskylän kaupungin alueelle.

Suunnittelualueella sijaitsee seututie 607 Petäjävedentie, johon suunnitelmalla ei esitetä muutoksia. Suunnittelualueella sijaitsee Korpiojan RS (km 314+715) ja Riitamaan AKS (km 314+774), joihin ei kohdistu toimenpiteitä. Suunnittelualueella sijaitsee Sahinmäen rautatietunneli ratakilometrillä kmv 316+063–316+219, johon ei kohdistu toimenpiteitä.

Hankkeen tavoitteena on tavaraliikenteen kannalta rataosuuden välityskyvyn ja toimintaedellytysten parantaminen sekä henkilöliikenteen epäkaupallisten pysähdysten minimointi. Nykyisten Saakosken ja Muuramen liikennepaikkojen väliin sijoittuva uusi liikennepaikka parantaa osaltaan junaliikenteen sujuvuutta kohtauspaikkoja lisäämällä. Korpilahden liikennepaikan ratasuunnitteluvaiheessa tarkennetaan Väyläviraston julkaisussa 37/2023 esitetyt lähtökohdat sekä ratkaisut. Tampere-Jyväskylä rataosan kehittämisen hankearviointi on päivitetty joulukuussa 2021 (Väyläviraston julkaisu 20/2021).

Ratasuunnitelmassa on arvioitu vaikutukset rautatieliikenteeseen, ihmisten liikkumiseen, maankäyttöön ja kaavoitukseen, meluun, tärinään, runkomeluun, ilmanlaatuun, luontoon, kasvillisuuteen, eläimistöön, kuivatukseen, vesistöihin, maa- ja kallioperään, maisemaan, taajamakuvaan, kulttuuriarvoihin, kiinteistöihin, ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen ja yhteiskuntatalouteen huomioiden rakentamisen aikaiset vaikutukset. Ratasuunnitelman nähtäville menevään osioon on laadittu erilliset vaikutuksia kuvaavat selvitykset: luontoselvitys, arkeologinen inventointi, melu- ja runkomeluselvitys ja pilaantuneiden maiden selvitys. Ratasuunnitelmassa ja sen ratkaisuissa on mahdollisuuksien mukaan otettu huomioon maanomistusolosuhteet.

Ratasuunnitelman suunnitelmaselostuksessa on esitetty valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman ja alueellisen liikennejärjestelmäsuunnittelun tavoitteiden huomioon ottaminen.

Koko ratasuunnitelmaosuuden kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 11,9 miljoona euroa. Hankkeen toteutukselle ei ole osoitettu rahoitusta.

Väylävirasto pyytää Jyväskylän kaupunkia ilmoittamaan lausunnossaan:

  • Kunnan toimesta tehdyt vuorovaikuttamisen ja tiedoksiannon toimenpiteet (aloittamisesta ilmoittaminen tai kuuluttaminen sekä suunnitelman nähtäville asettaminen - toteutustavat ja -ajankohdat).

Kaupungin vastine:

Ratasuunnitelman nähtävillä oloa koskeva kuulutus on ollut nähtävillä 17.12.2024 – 16.1.2025 välisen ajan Jyväskylän kaupungin internetsivuilla.

  • Toteuttaako laadittu suunnitelma (valtakunnallisen ja) alueellisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteiden toteutumista kunnan alueella.

Kaupungin vastine:

Ratasuunnitelman ratkaisu edistää valtakunnallisen ja maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmien tavoitteita liikenteen saavutettavuudesta, kestävyydestä ja tehokkuudesta. Hanke edistää osaltaan myös Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteita parantamalla Keski-Suomen saavutettavuutta, päästöttömän ja kestävän liikkumisen tavoitteita sekä erityisesti turvallisuutta ja toimintavarmuutta.

  • Kunnan lausunnonannon ajankohtaa vastaava kaavatilanne vahvistettujen ja hyväksyttyjen oikeusvaikutteisten yleiskaavojen, asemakaavojen ja ranta-asemakaavojen osalta, sekä ovatko kaavat yhdenmukaisia ratasuunnitelman kanssa. Jos kaavoitustilanteessa on tapahtunut muutoksia nähtäville asetettavasta suunnitelmassa kuvatusta, pyydetään kuntaa yksilöimään muuttuneet kaavat lausunnossaan.

Kaupungin vastine:

Suunnitelma-alueella on voimassa Jyväskylän kaupunginvaltuuston 10.11.2014 hyväksymä oikeusvaikutteinen Jyväskylän kaupungin yleiskaava. Yleiskaava muodostuu yhdyskuntarakenteen ohjausta kuvaavasta pääkartasta ja kuudesta muusta oikeusvaikutteisesta kartasta. Yleiskaavassa yhdyskuntarakenteen ohjaus -kartalla (1/7) hankealueelle on osoitettu valtakunnallisesti merkittävä päärata, olemassa oleva tai suunniteltu 400 kV tai 100 kV voimalinja, hankealueen länsiosaan tilaa vaativien työpaikkojen aluetta ja hankealueen itäosaan rautatien liikennetunneli. Luontoarvojen verkottuminen - teemakartalla (2/7) on osoitettu suunnittelualueen välittömään läheisyyteen länsipuolelle päävirkistysaluetta (Kokkomäki). Maisema ja virkistys -teemakartalla (3/7) suunnittelualueelle on osoitettu ohjeellinen päävirkistysreitti sekä välittömään läheisyyteen länsipuolelle päävirkistysaluetta (Kokkomäki). Lisäksi suunnittelualueen itäpuolelle on osoitettu arvokasta maisema-aluetta (ma6, Maatianjärvi). Vesitalouden suojelu -teemakartalla (4/7) ei ole osoitettu alue- tai kohdemerkintöjä suunnittelualueelle, mutta sen luoteispuolelle sijoittuu pohjavesialue. Kulttuuriympäristön vaaliminen (5/7) ja täydennysrakentaminen ja kestävä liikkuminen (6/7) teemakartoilla ei ole osoitettu alue- tai kohdemerkintöjä suunnittelualueelle. Lainvoimaisista maakuntakaavoista siirtyvät merkinnät ja määräykset -teemakartoilla (7/7) ei ole osoitettu kaavamerkintöjä suunnittelualueelle.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on päättänyt käynnistää Jyväskylän yleiskaavan 2050 laatimisen joulukuussa 2023. Kaava on tullut vireille 9.1.2024 ja sitä koskeva kaavaluonnos on ollut yleisesti nähtävillä 17.1. - 17.2.2025 välisen ajan. Jyväskylän yleiskaava 2050 esitetään kolmella eri kartalla. Kaavakartat 1 ja 2 koskevat kaupungin keskeisiä taajama-alueita ja kartoilla ohjataan erityisesti alueen asemakaavoitusta. Kaavakartta 3 koskee maaseutualueita ja sen ohjausvaikutus koskee alueiden mahdollista osayleiskaavoitusta ja muuta lupaharkintaa. Kaavaluonnoksessa kaavakartalla 1 hankealueelle on osoitettu valtakunnallisesti merkittävä päärata sekä teollisuus- ja työpaikka-aluetta. Kaavakartalla 2 hankealueelle ei ole osoitettu merkintöjä. Kaavakartalla 3 hankealueelle on osoitettu maa- ja metsätalousaluetta sekä valtakunnallisesti merkittävä päärata. Tiedot yleiskaavan 2050 laatimisvaiheesta sekä kaavaluonnoksen sisällöstä tulee päivittää ratasuunnitelmaan.

Suunnittelualueen itäpuolella on voimassa 11.10.2013 hyväksytty Raspio-Iloniemen osayleiskaava, jossa lähimmäksi suunnittelualuetta on osoitettu maa- ja metsätalousaluetta (M), maisemallisesti arvokasta selännealuetta (ma-2) sekä ohjeellinen 110 kV voimalinja (z).

Ratasuunnitelma rajautuu lounaispuolella asemakaava-alueeseen, jossa se rajautuu Kirkonseudun rakennuskaavan muutokseen ja laajennukseen vuodelta 1984, jossa ratasuunnitelmaan rajautuu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T), lähivirkistysaluetta (VL) sekä yleistä tietä suoja- ja näkemäalueineen (LYS). Suunnittelualueella tai sen läheisyydessä ei ole muita voimassa olevia asemakaavoja, eikä vireillä olevia asemakaavoja.

Ratasuunnitelmaselostuksessa kaavatilanteen yhteydessä on mainittu Jyväskylän kaupungin kaavoituskatsaus vuosille 2023–2025. Viimeisin kaavoituskatsaus on laadittu vuosille 2025–2027 ja se on hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa 26.11.2024. Tiedot voimassa olevasta kaavoituskatsauksesta tulee päivittää suunnitelmaselostukseen.

  • Onko kunnalla huomauttamista ratasuunnitelmaan.

Kaupungin vastine:

Jyväskylän kaupunki pyytää Väylävirastoa tarkistamaan lausunnossa esitetyt ajantasaiset kaavoitusta koskevat tiedot. Muilta osin ratasuunnitelmasta ei ole huomautettavaa.

Ratasuunnitelman nähtävillä oloaikana saadut muistutukset

Väylävirasto on lähettänyt 29.1.2025 alkuperäistä lausuntopyyntöä koskevan täydennyksen, jossa Väylävirasto on ilmoittanut, että se on saanut 1 kappaletta muistutuksia otsikon mukaisesta suunnitelmasta Jyväskylän kaupungin alueelta. Lausuntopyynnön täydennyksessä Väylävirasto pyytää kuntaa toteamaan saatujen muistutusten määrän sekä antamaan lausunnossaan perustellun vastineen saatuun muistutukseen.

Muistutus 1: Yksityinen maanomistaja

Muistutuksessa on tiedusteltu, korvataanko maanomistajille yksityisteiden siirrosta aiheutuneet maa-alueet ja palautetaanko työnaikaiset haltuunottoalueet maanomistajille. Maanomistaja on istuttanut syksyllä 2024 tammen taimia osalle työnaikaista haltuunottoaluetta.

Kaupungin vastine:

Ratasuunnitelmaselostuksessa todetaan, että rautatietarkoituksiin tarvittavat alueet ja oikeudet otetaan radanpitäjän haltuun ratatoimituksessa pidettävässä haltuunottokatselmuksessa. Haltuunotto antaa radanpitäjälle säädetyt oikeudet käyttää alueita ja oikeuksia ratasuunnitelmassa osoitettuihin tarkoituksiin. Kaupunki katsoo, että mahdolliset korvauksiin liittyvät asiat sekä alueiden palauttaminen käytön jälkeen maanomistajalle tulee ratkaista ratatoimituksen yhteydessä radanpitäjän kanssa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mari Pitkänen, talous- ja hallintopäällikkö, mari.pitkanen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta päättää antaa Väylävirastolle Korpilahden liikennepaikkaa koskevasta ratasuunnitelmasta edellä olevan lausunnon huomioiden siinä annetun Jyväskylän kaupungin vastineen ratasuunnitelmasta jätettyyn muistutukseen.

​​​​​​---------

Kokouksessa edellä esitetyn päätösehdotuksen teki toimialajohtaja Hannu Kantonen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §, laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
- varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)
- hankintaoikaisun johdosta tehtyä päätöstä, jos hankintapäätöstä ei ole hankintaoikaisun johdosta muutettu (Hankintalaki 146 § )