Kaupunkirakennelautakunta, kokous 4.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Kyselyt

Perustelut

Toimielimen jäsenet sekä mahdolliset kaupunginhallituksen ja nuorisovaltuuston edustajat voivat ennen kokousta tai kokouksessa esittää kirjallisesti toimialaan liittyviä kysymyksiä.

Selvitys koskien 11.2.2025 § 32 tehtyä päätöstä Poikkeamispäätös 179-2024-1040, 179-9-37-3 Kukkula

Jyväskylän kaupungin kaupunkirakennepalvelut on hyväksynyt MRL 171 §:n mukaiseen poikkeamislupahakemuksenne poiketa asemakaavan mukaisesta käyttötarkoituksesta (§ 32 Poikkeamispäätös 179-2024-1040, 179-9-37-3. Kukkula).  Käsittelyn yhteydessä päätöksestä äänestettiin. Asioiden äänestysjärjestyksessä tapahtui menettelyvirhe, äänestys tapahtui hallintosäännön 108 § vastaisesti. Hallintosäännön 108 §:n mukaan mikäli on tehty kannatettu ehdotus asian pöydällepanosta, palauttamisesta valmisteltavaksi tai jokin muu ehdotus, jonka hyväksyminen keskeyttäisi asian käsittelyn, puheenjohtajan on esitettävä toimielimen päätettäväksi, jatketaanko asian käsittelyä. Jos ehdotus hyväksytään yksimielisesti tai äänestämällä, puheenjohtaja keskeyttää asian käsittelyn. Jos ehdotus hylätään, asian käsittely jatkuu. Näin ei nyt tapahtunut, vaan äänestyksessä oli virheellisesti vastakkain palautusesitys ja muutosesitys.

Hallintolain 50 §:ssä on säädetty asiavirheen korjaamisesta. Sen nojalla viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksen ja ratkaista asian uudelleen, jos 1) päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen, 2) päätös perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen, 3) päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe tai 4) asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen. Päätös voidaan korjata 1-3 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa asianosaisen eduksi tai vahingoksi. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää, että asianosainen suostuu päätöksen korjaamiseen. Asianosaisen suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos virhe on ilmeinen ja se on aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä. Kohdassa 4 tarkoitetussa tilanteessa päätös voidaan korjata ainoastaan asianosaisen eduksi. Asiavirheen korjaaminen edellyttää, että asia käsitellään uudelleen ja asiassa annetaan uusi päätös.

Asianosaista (hakijaa) on kuultu asiassa. Hakija on ilmoittanut, ettei anna hallintolain 50 §:n mukaista suostumustaan menettelyvirheen korjaamiseen. Näin ollen viranomainen ei voi ryhtyä asiavirheen korjaamiseen edellä esitetyn perusteella huomioiden, että päätöksen pohjaesitys on kielteinen.


Muutoksenhaku

 

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §, laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
- varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)
- hankintaoikaisun johdosta tehtyä päätöstä, jos hankintapäätöstä ei ole hankintaoikaisun johdosta muutettu (Hankintalaki 146 § )