Perustelut
Alueidenkäyttölain 53 §:n mukaan alueelle, jolle asemakaavan laatiminen on vireillä, kunta voi määrätä rakennuskiellon enintään kahdeksi vuodeksi, minkä jälkeen kunta voi kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi pidentää kieltoaikaa kaksi vuotta kerrallaan. Jyväskylän kaupungin hallintosäännön 10 §:n mukaan rakennuskiellosta päättää kaupunginhallitus. Jyväskylän kaupunginhallitus on asettanut rakennuskiellon Kortepohjan rivitaloalueelle 8.3.2021/59 ja jatkanut sitä 6.3.2023/46. Alueen rakennuskielto päättyy 16.3.2025.
Kortepohjan 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa rakennetulla rivi- ja pienkerrostaloalueella on käynnissä asemakaavan muutostyö, jolla turvataan valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön säilyminen. Asemakaavamuutos on tullut vireille 19.1.2021. Alue on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu modernin arkkitehtuurin alue sekä Museoviraston RKY 2009 -inventoinnin mukainen valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Alueeseen kuuluvat Kortepohjan keskustan pohjoispuolella sijaitsevat rivi- ja pienkerrostalovaltaiset korttelit 13 ja 15 sekä korttelin 16 tontti 1. RKY-alueiden suunnittelua ohjaavat alueidenkäyttölakiin perustuvat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet.
Kortepohjan asuma-alueen valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö on huomioitu Keski-Suomen maakuntakaavassa ja Jyväskylän kaupungin oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa. Yleiskaavan mukaan ”aluetta koskevissa toimenpiteissä, alueen tarkemmassa suunnittelussa tai kaavojen ajanmukaisuutta arvioitaessa on otettava huomioon kulttuurihistoriallisen rakennetun ympäristön kokonaisuus, ominaispiirteet ja identiteetti.”
Alueen asemakaavat on laadittu ennen RKY-inventoinnin valmistumista. Kortepohjan rakentamista varten laadittu asemakaava vuodelta 1967 on yhä laajalti voimassa. Alueen pohjoisosan ja Emännäntien pistetalojen asemakaavat ovat vuosilta 1983, 1984 ja 1997.
RKY-alueelle leimallisia ovat vuosina 1968–1973 rakennetut tasakattoiset rivi- ja pienkerrostalot, joissa pääjulkisivut on tehty puuelementeistä ja päädyt kevytbetonista tai betonista. Ne on rakennettu Kortepohjan asemakaavakilpailun voittaneen arkkitehti Bengt Lundstenin ja Esko Kahrin sekä arkkitehti Antti Eskelisen laatimien tyyppitalosuunnitelmien pohjalta. Rakennukset asettuvat Lundstenin asemakaavan mukaisesti tiiviiseen ruudukkoon muodostaen yhteisöllisiä pihapiirejä. Yhtenäisestä yleisilmeestä huolimatta jokainen pihapiiri on yksilöllinen muun muassa rakennusten asettelun, yksityiskohtien ja värityksen ansiosta.
Alueen rakennukset ovat tulleet peruskorjausikään. Niiden korjaussuunnittelu on osoittautunut vaativaksi tehtäväksi etenkin julkisivujen osalta. Voimassa olevat asemakaavat eivät tue rakennusten korjaamista alueen arvot säilyttävällä tavalla. Korjaukset voivat olennaisesti muuttaa rakennusten ominaispiirteitä ja heikentää alueen arvoa, jos rakennusvalvonnalla ei ole käytössään riittäviä keinoja suunnittelun ohjaamiseen.
Rakennuskielto ei estä eikä vaikeuta rakennusten tavanomaista kunnossapitoa eikä rakennusvalvonnan kannalta muuta vähäistä toimenpidettä. Rakentamislupaa vaativissa hankkeissa tulee käydä rakennusvalvonnan ennakko-ohjauksessa. Poikkeamislupien käsittelyssä tulee varmistaa, että hanke on linjassa alueen suojelutavoitteiden kanssa.
Alueen kaavaluonnos ja siihen liittyvä julkisivujen korjaustapaohje ovat valmistumassa keväällä 2025. Asemakaavatyö on kuitenkin edelleen kesken, joten rakennuskieltoa on tarpeellista jatkaa kahdella vuodella. Rakennuskielto päättyy aiemmin, mikäli asemakaavan mahdollinen hyväksymispäätös saa lainvoiman.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mari Pitkänen, talous- ja hallintopäällikkö, mari.pitkanen@jyvaskyla.fi
Kaupunkirakennelautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että liitekartasta ilmenevä alue määrätään alueidenkäyttölain 53 §:n nojalla rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi. Rakennuskielto määrätään alueidenkäyttölain 202 §:n nojalla tulemaan voimaan ennen päätöksen lainvoimaisuutta.
---------
Kokouksessa edellä esitetyn päätösehdotuksen teki toimialajohtaja Hannu Kantonen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.