Sivistyslautakunta, kokous 20.5.2025

§ 45 Oppimisen tuen uudistuksen vaikutukset perusopetuksen erityisopetuksen virkarakenteeseen

JyväskyläDno-2025-2057

Valmistelija

  • Anne Heino, oppimisen tuen asiantuntija, Anne.M.Heino@jyvaskyla.fi
  • Harri Penttinen, perusopetuksen rehtori, Harri.Penttinen@jyvaskyla.fi
  • Marjo Takkinen, henkilöstöasiantuntija, Marjo.Takkinen@jyvaskyla.fi

Perustelut

Esi- ja perusopetuksen oppimisen tuen uudistus astuu voimaan 1.8.2025. Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla oppilaalla on oikeus saada riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa oppilaiden mahdollisuuksia saada nykyistä aikaisemmin ja tehokkaammin oppimisen ja koulunkäynnin tukea silloin, kun oppilaalla on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan tai osallistua opetukseen. Laki perusopetuslain muuttamisesta (1090/2024) on hyväksytty 30.12.2024 ja lainsäädännön muutos tulee pääosin voimaan 1.8.2025. Samassa yhteydessä on päivitetty opetushenkilöstön kelpoisuuksista annettua asetuksesta 986/1998 siten, että muutokset astuvat voimaan 1.8.2025 alkaen.  Opetushallitus on päivittänyt opetussuunnitelmien perusteet helmikuussa 2025 uudistetun lainsäädännön mukaisiksi.  Paikalliset opetussuunnitelman perusteet käsitellään sivistyslautakunnassa 20.5.2025.

Oppimisen tuen uudistuksen toteutukseen on varattu lähes 100 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta opetuksen järjestäjille. Rahoitus tullaan toteuttamaan alkuvaiheessa siten, että opetus- ja kulttuuriministeriö siirtää kunnan peruspalveluiden valtionosuusmomentille 38,2 miljoonaa euroa vuonna 2025, 91,7 miljoonaa vuonna 2026 ja 94,4 miljoonaa euroa vuonna 2027.

Jatkossa oppilaalle annettava tuki muodostuu ryhmäkohtaisista tukimuodoista tai oppilaskohtaisista tukitoimista. Oppilaalle tulee tarjota ensisijaisesti ryhmäkohtaista tukea eli yleistä tukiopetusta, opetuskielen tukiopetusta sekä erityisopettajan antamaa opetusta muun opetuksen yhteydessä. Ryhmäkohtaisen tuen valtakunnallinen minimivaatimus on 0,122 vuosiviikkotuntia / oppilas. Mikäli ryhmäkohtainen tuki ei ole riittävää, oppilaalla on oikeus oppilaskohtaisiin tukitoimiin. Oppilaskohtaiset tukitoimet edellyttävät aina erillistä hallinnollista päätöstä.

Oppimisen tuen uudistuksen vaikutuksia perusopetuksen erityisopetuksen virkarakenteeseen on arvioitu erillisesti kevään aikana. Koska uudistus astuu voimaan nopealla aikataululla, konkreettisia tarkkoja vaikutuksia on vielä haastavaa arvioida. Uudistukseen sisältyy siirtymäaika 1.8.2025-31.8.2026, jonka kuluessa tuen järjestämisen käytännöt ja hallinnolliset päätökset on päivitettävä lain vaatimusten mukaisiksi. Tämänhetkisen arvion mukaan Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa tarvitaan lisäresursseja erityisopetukseen, jotta lain edellyttämät muutokset voidaan toteuttaa. Perusopetuksen opettajien muuttuneessa kelpoisuusasetuksessa säädetään mm. siitä, kenellä on kelpoisuus antaa pienryhmäopetusta. Kelpoisuusasetuksen muutos ei vielä tässä kohdin vaikuta perusopetuksen erityisopetuksen virkarakenteeseen, mahdollisia vaikutuksia arvioidaan erillisesti tulevan lukuvuoden aikana.

Huomioiden pysyvä rahoitus opetuksen järjestäjille sekä tuen järjestäminen lain vaatimusten mukaisiksi, perusopetukseen tulee rekrytoida olemassa oleva resurssi huomioiden neljä (4) toistaiseksi voimassa olevaa päätoimista tuntiopettajaa erityisopetukseen.  Tehtävät tulevat kohdentumaan pääsääntöisesti oppilaskohtaisen tuen toteuttamiseen lain vaatimalla tavalla. Tehtävissä työskennellään tarvittaessa alueellisesti. Tehtävien sijoittuminen tiettyjen koulujen alaisuuteen määritellään rekrytointien valmisteluvaiheessa. Laskennallinen kustannusvaikutus 200.000 €. Valmistelun aikana on arvioitu, että laskennallinen kustannusvaikutus pystytään kattamaan talousarvion puitteissa sivistyksen toimialalla. Tässä kohdin ei tehdä lisämäärärahaesitystä. Ryhmä- ja oppilaskohtaisen tuen resurssointia tarkastellaan tiiviisti lukuvuoden 2025-2026 aikana ja on mahdollista, että lisäresurssointitarve perustellusti vielä kasvaa.

Toimivalta asiassa

Jyväskylän kaupungin hallintosäännön 16 §:n mukaan sivistyslautakunta päättää perusopetuslain sekä niihin liittyvän muun lainsäädännön nojalla järjestettävistä palveluista. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy neljän (4) päätoimisen tuntiopettajan tehtävän (erityisopetus) rekrytoimisen perusopetukseen 1.8.2025 alkaen.