Sivistyslautakunta, kokous 20.5.2025

§ 43 Jyväskylän perusopetuksen opetussuunnitelma 1.8.2025 alkaen

JyväskyläDno-2025-2107

Valmistelija

  • Anne Heino, oppimisen tuen asiantuntija, Anne.M.Heino@jyvaskyla.fi
  • Sanna Vuorinen, kasvun ja opp. tuen asiantunt., Sanna.Vuorinen@jyvaskyla.fi
  • Riina Sutinen, pedagoginen asiantuntija, Riina.Sutinen@jyvaskyla.fi
  • Sami Lahti, palvelujohtaja, sami.lahti@jyvaskyla.fi
  • Pipsa Teerijoki, perusopetuksen rehtori, Pipsa.Teerijoki@jyvaskyla.fi
  • Tanja Räty, erikoissuunnittelija, Tanja.Raty@jyvaskyla.fi
  • Päivi Tammelin, sovellusasiantuntija, Paivi.T.Tammelin@jyvaskyla.fi

Perustelut

Opetushallitus on 13.2.2025 antanut muutosmääräyksen OPH-531-2025 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista koskien lukuja 1–8. Määräyksen mukaan tarkistettu paikallinen opetussuunnitelma tulee ottaa käyttöön1.8.2025. Perusopetuslain 20 i §:ä koskevilta osin muutokset paikallisiin opetussuunnitelmiin tulee kuitenkin tehdä 1.8.2026 mennessä. 

Opetussuunnitelman perusteita on muutettu koskien oppimisen ja koulunkäynnin tukea. Luku 7 on uudistettu kokonaan ja lukuihin 1–6 ja 8 on tehty muutoksia tarvittavin osin. Opetussuunnitelman perusteissa linjataan, että luku 7 lisätään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan ja opetussuunnitelmaa täydennetään opetushallituksen antamien paikallisesti täsmennettävien asioiden osalta. 

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa on päivitetty Jyväskylän perusopetuksen OPS-työryhmän ohjaamana pienemmissä työryhmissä. Seuraavissa kappaleissa kerrotaan luvuittain, millaisia muutoksia paikalliseen opetussuunnitelmaan on tehty. 

 

Luku 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri 

Kokonaisuutena lukuun 4 on tehty täsmennyksiä ja tarkennuksia käsitteisiin. 

 

Luku 5 Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen 

Lukuihin 5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä, 5.2 Yhteistyö ja 5.3 Kasvatuskeinot ja kurinpidolliset toimet on tehty täsmennyksiä ja tarkennuksia asiasisältöihin. 

Lukuun 5.4. Opetuksen järjestämisen tapoja on lisätty toiminta-alueittain järjestettävä opetus. Kyseinen sisältö on siirtynyt aiemmasta opetussuunnitelman perusteiden luvusta 7.4.6 nykyiseen lukuun 5. 

Valtakunnallisissa perusteissa toiminta-alueittain järjestettävän opetuksen kokonaisuutta on selkeytetty ja vahvistettu osana erityisen tuen rakenteita. Tavoitteena on varmistaa, että opetus vastaa paremmin vaikeimmin vammaisten oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. 

Paikallisissa perusteissa on kuvattu toiminta-alueittain järjestettävän opetuksen järjestämisen periaatteet ja yhteistyö ja niitä tarkennetaan koulujen l lukuvuosisuunnitelmassa. Lisäksi paikallisessa opetussuunnitelmassa sekä lukuvuosisuunnitelmassa on kuvattu toimenpiteet oppilaiden kouluyhteisöön liittymisen ja osallisuuden turvaamisen osalta.  

Luvussa 5.4.3 on kuvattu opinnoissa eteneminen tavoitekokonaisuuksittain. Käsite on uusi. Sillä tarkoitetaan oppilaan oman suunnitelman mukaista opiskelua yhdessä tai useammassa oppiaineessa tavoitekokonaisuuksittain vuosiluokittain etenevän opiskelun sijaan. Oppilas voi edetä opinnoissaan omaa vuosiluokkaansa hitaammin tai nopeammin. 

Paikallisissa perusteissa on kuvattu päätöksenteon periaatteet yksittäisen oppilaan kohdalla sekä oppilaalle laadittavan opinto-ohjelman suunnitelman rakenne ja sen laatimisen periaatteet. 

Perusopetuslain uudessa 4 a §:ssä säädetään erikoissairaanhoidossa olevan oppilaan opetuksesta sekä konsultatiivisesta sairaalaopetuspalvelusta. Tähän liittyen lukuun 5.4.6 on tehty valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa seuraava tarkennus: opetus voi koskea myös muita kuin sairaalassa potilaana olevia oppilaita, jos heidän terveydentilansa, pedagogiset tarpeensa ja hoitotoimenpiteensä sitä edellyttävät.  

Konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu on perusteiden näkökulmasta uusi toimintatapa, jossa sairaalaopetuksen asiantuntijat tukevat esiopetusikäisten ja koululaisten opetuksen ja tuen järjestämistä heidän omassa oppimisympäristössään. Tuki kohdistuu sekä erikoissairaanhoidossa sairaalassa oleviin oppilaisiin että muihin erityistä tukea tarvitseviin lapsiin tai oppilaisiin. Tukea annetaan lapsen omassa koulussa tai esiopetuksen järjestämispaikassa.  

Paikallisessa opetussuunnitelmassa on kuvattu monialainen yhteistyö, yhteistyötahot ja -käytänteet. Lisäksi on kuvattu käytänteet ja yhteistyö oppilaan opetuksen toteuttamisessa, oppilaan siirtyessä sairaalaopetukseen ja palatessa omaan kouluunsa sekä konsultaation käytänteet ja yhteistyö. 

Luvussa 5.4.7 kuvattu perusopetuksen poikkeava järjestäminen tarkentaa, miten perusopetuslain 18 §:ää sovelletaan opetuksessa. Oppilaan opetus voidaan järjestää poikkeavasti, jos oppilaan tilanne sitä edellyttää. Nämä tilanteet ovat: (1) oppilaalla on jo olemassa olevat perusopetuksen oppiaineen oppimäärää vastaavat tiedot ja taidot, (2) oppimäärän suorittaminen olisi oppilaalle olosuhteet ja aikaisemmat opinnot huomioon ottaen joiltain osin kohtuutonta tai (3) se on perusteltua terveydentilaan liittyvistä syistä. 

Paikallisissa perusteissa on kuvattu, miten aikaisempi osaaminen voidaan osoittaa, esimerkiksi erityisen tutkinnon avulla. 

 

Luku 6 Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa 

Luvun 6 osalta muutoksia on tullut perusteisiin kaksi: vaatimus todistusten liitteiden kirjaamisesta sekä erityisen tutkinnon suorittamiseen liittyvät toimintatapojen kuvaaminen. Todistusten liitteet on Jyväskylässä kirjattu opetussuunnitelmaan jo aiemmin. Näin ollen muutos koskee vain erotodistuksen liitteitä, jotka päivittyivät tänä lukuvuonna. 

Erityisen tutkinnon suorittamiseen liittyviä toimintatapoja ei ollut kirjattu paikalliseen opetussuunnitelmaan aiemmin. Jyväskylässä erityistä tutkintoa hyödynnetään yleisesti valmistavassa opetuksessa sekä kotiopetusoppilaalle erityisesti päättövaiheessa. Erityisen tutkinnon ottaa vastaan oppilaan lähikoulu tai se koulu, joka valvoo kotiopetuksessa olevan oppivelvollisen oppimisen edistymistä. Tarkemmat toimintatavat sovitaan koulu- ja tapauskohtaisesti. 

 

Luku 7 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luku 7 on uudistunut kokonaan niin sisällöllisesti kuin käsitteiden osalta. 

Perusopetuslain uudistamisen tavoitteena on luoda selkeä ja yhtenäinen oppimisen tuen jatkumo esiopetuksesta toiselle asteelle. Lisäksi painopiste siirtyy ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen, jotta tukea voidaan tarjota ennen kuin oppilaiden ongelmat kasautuvat. 

Tällä hetkellä voimassa oleva kolmiportaisen tuen malli (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) poistuu. 1.8.2025 alkaen kaikkien oppilaiden oppimista ja koulunkäyntiä tuetaan ensisijaisesti oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestelyillä ja ryhmäkohtaisilla tukitoimilla. 

Oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestelyillä (luku 7.2) tarkoitetaan koulun tapoja järjestää opetusta niin, että jokainen oppilas voi oppia mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi opetusta voidaan antaa pienemmissä ryhmissä tai opettajat voivat opettaa yhdessä samaa ryhmää, jolloin oppilaat saavat enemmän tukea.

Ryhmäkohtaisilla tukimuodoilla (luku 7.3) tarkoitetaan kaikkia oppilaita koskevia ryhmäkohtaisia järjestelyjä. Näitä ovat opettajan antama yleinen tukiopetus, opettajan antama opetuskielen tukiopetus ja erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä.  

Jos ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät riitä tukemaan oppilasta riittävästi ja hän tarvitsee säännöllistä ja pitkäkestoista tukea, oppilaalla on oikeus saada oppilaskohtaisia tukitoimia (luku 7.4). Näillä tarkoitetaan esimerkiksi säännöllistä erityisopettajan opetusta pienryhmässä tai erityisluokanopettajan opetusta erityisluokassa. Oppilaskohtaisiin tukitoimiin kuuluvat myös tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erilaiset apuvälineet. Oppilaskohtaiset tukitoimet suunnitellaan yhteistyössä oppilaan, huoltajan, opettajien ja tarvittaessa opiskeluhuollon toimijoiden kanssa. Tukitoimien toteuttamista varten laaditaan tuen tarpeen arvio ja tuen toteuttamista koskeva suunnitelma. Oppilaskohtaiset tukitoimet edellyttävät hallinnollista päätöstä. 

Perusopetuksen oppimäärästä tai opetussuunnitelman tavoitteista poikkeamisessa (luku 7.5) on kyse oppilaan perusoikeuksien rajaamisesta.  joka on viimesijainen toimi, jos aiemmat tukimuodot ja toimitoimet eivät riitä oppimäärän suorittamiseksi hyväksytysti. Tämä edellyttää huolellista arviointia, suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä oppilaan, huoltajan ja opettajien kesken. Jos oppilaan kohdalla poiketaan perusopetuksen oppimäärästä tai tavoitteista, arviointi on sanallista lukuun ottamatta päättöarviointia. Sanalliseen arvioon lisätään rajaamista ilmaiseva tähti (*). Päättötodistukseen merkitään arvosana 5*. 

Konsultaatiolla tarkoitetaan yleisesti ammattilaisten ja asiantuntijoiden välistä neuvottelua ratkaisun löytämiseksi tai neuvon saamiseksi. Konsultatiivista sairaalaopetuspalvelua (luku 7.7) hyödynnetään tilanteissa, joissa tarvitaan ennaltaehkäiseviä tai korjaavia toimenpiteitä ja vaativaa monialaista osaamista. Konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu kohdistuu oman koulun tukitoimien ja verkostoyhteistyön vahvistamiseen. Tukea tarjotaan oppilaan omassa koulussa. Palvelu toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä oppilaan opetuksen järjestäjän ja sairaalan tai muun erikoissairaanhoidon toimintayksikön sijaintikunnan kanssa. 

Oppilaan saaman tuen tulee olla suunnitelmallista, oikea-aikaista ja katkeamatonta siirryttäessä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen, perusopetukseen ja edelleen toiselle asteelle. Tämä edellyttää yhteistyötä opettajien, oppilaiden, huoltajien ja muiden toimijoiden välillä (luku 7.8). 

 

Luku 8 Opiskeluhuolto 

Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa opiskeluhuollon osalta paikallisen opetussuunnitelman luvun 8. Jyväskylän esi- ja perusopetuksen yhteinen opiskeluhuoltosuunnitelma on laadittu yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen opiskeluhuollosta vastaavien toimijoiden kanssa huhtikuussa 2025. 

 

Luku 13 Valinnaisuus perusopetuksessa 

Lukuun 13 tehdyt muutokset liittyvät erityisesti alakoulun vuosiluokkien 5–6 valinnaisainetarjontaan, josta sivistyslautakunta on tehnyt päätöksen 20.11.2024. Nämä muutokset on päivitetty nyt opetussuunnitelmaan. 

Vuosiluokkien 5–6 valinnaisaineet 1.8.2025 alkaen pohjautuvat neljään teemaan: aktiivinen oppilas, hyvinvointi, TVT sekä ympäristö- ja luontokasvatus. Koulun tulee tarjota oppilaille valittaviksi valinnaisia aineita jokaisesta teemasta. Tarkemmat tavoitteet ja sisällöt rakennetaan koulukohtaisesti oppilaita osallistaen. Valinnaisaineiden kestot ovat 0,25; 0,5 tai 1 vvt.

Tämän lisäksi opetussuunnitelman luvussa 13 asioiden ilmaisutapaa on selkiytetty, esim. on kirjattu taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien tarkempi jako oppiaineiden sisälle sijoitettuihin ja oppilaille valittaviksi tarjottaviin tunteihin. 

 

Luku 14 Jyväskylän kaupungin perusopetuksen tuntijaot 

Lukuun 14 on lisätty lukuvuoden 2025–2026 tuntijaot, jotka on hyväksytty sivistyslautakunnan kokouksessa 19.2.2025. 

 

Oppiainekohtaiset muutokset 

Opetussuunnitelman oppiainelukuihin on tehty muutoksia kahden oppiaineen osalta. Vuosiluokkien 3-6 ympäristöopin sisältöjen paikallisia tarkennuksia on päivitetty pieneltä osin tavoitteena lähinnä selkiyttää eri kokonaisuuksien käsittelyä oppilaiden kanssa. Samassa yhteydessä tavoitteen T7 arviointi on siirretty vuosiluokalta 3 vuosiluokalle 4. Opettajilta pyydettiin palautetta muutoksista, mutta oletettavasti muutosten vähäisyyden vuoksi palautetta ei saatu. 

Svenska skolassa A1-kielenä opiskeltavan äidinkielenomaisen suomen (modersmålsinriktad finska) vuosiluokkien 7–9 tavoitteiden ja sisältöjen vuosiluokkaista tarkentamista ei ollut aiemmin kirjattu opetussuunnitelmaan. Nyt osuus on lisätty paikalliseen opetussuunnitelmaan. 

 

Osallisuus ja kuulemiset 

Opetussuunnitelmaa on päivitetty Jyväskylän perusopetuksen OPS-työryhmän ohjaamana pienemmissä työryhmissä. Paikallisen opetussuunnitelman lukujen sisältöä ovat laatineet eri koulujen opettajat osallistaen koulujen henkilöstöä, oppilaita ja huoltajia. 

Oppilaat nostivat esiin vastauksissaan mm.  

  • tuttujen tilojen ja aikuisten tärkeyden,  

  • opettajan roolin tarvittavan henkilökohtaisen tuen saamisessa,  

  • tuen pyytämisen mahdollistavan turvallisen ilmapiirin,  

  • erilaiset toimintaympäristöt ja monipuolisuuden järjestelyissä,  

  • oppimateriaalien merkityksen,  

  • aikuisten välisen yhteistyön toimivuuden (vanhemmat ja koulu) sekä  

  • oppilaiden oman osallisuuden merkityksen. 

Huoltajien näkökulmaa koottiin sähköisellä kyselyllä ajalla 14.4.-23.4.2025. Kyselystä viestittiin koulujen rehtorien toimesta Wilma-viestillä ja vastauksia saatiin 981. Huoltajien antamissa vastauksissa korostuivat mm. 

koulun yhteiset tapahtumat (mukana oppilaat, henkilöstö ja huoltajat),  

  • yhteiset tilaisuudet (esim. vanhempainillat useamman kerran vuodessa ja rennommalla otteella, avoimet ovet),  

  • avoin ja säännöllinen viestintä (esim. säännölliset kuulumiset luokasta),  

  • palautteen anto (säännöllisesti, myös positiivista, kehittämällä viestintäkulttuuria ja –kanavia),  

  • osallisuus ja yhteistyö (esim. vanhempien kutsuminen mukaan koulun arkeen ja oppilaiden, vanhempien ja opettajien yhteiset projektit sekä toimiva ja muita toimimaan aktivoiva vanhempainyhdistys),  

  • ryhmäytymistä tukevat toiminnot (esim. luokan omat perinteet ja tapahtumat, kulttuurien tuntemus ja kummioppilastoiminta),  

  • etävanhempien huomioiminen koulun toimintaan mukaan pääsemisessä sekä 

  • erityislasten parempi huomioiminen ja tukeminen koulussa.  

Osa huoltajista toi esiin, että jo nykyisellään koulut toimivat sekä yhteisöllisyyden että kodin ja koulun yhteistyön edistämisessä onnistuneesti. 

 

Kuokkala Svenska skolan opetussuunnitelma 

Kuokkala Svenska skolassa noudatetaan Jyväskylän kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Niiltä osin kuin sisältö koskee pelkästään ruotsinkielistä opetusta, opetussuunnitelma on kirjoitettu ruotsiksi. Koska ePerusteet mahdollistaa kahden kieliversion laatimisen samasta opetussuunnitelmasta, on tavoitteena ottaa Jyväskylän kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmasta ruotsinkielinen versio käyttöön syksyllä 2025. Tässä kokouksessa hyväksyttävän opetussuunnitelman paikalliset osuudet on kirjoitettu ainoastaan suomeksi, mutta ne ja myös muut suomenkieliset paikalliset osuudet käännetään ruotsiksi. Ruotsinkielinen versio tuodaan lautakunnan hyväksyttäväksi syksyllä 2025. 

 

Toimivalta asiassa 

Sivistyslautakunnan toimintasäännön 3§ mukaan sivistyslautakunta päättää oppilaaksioton perusteista (PL 6§) sekä perusopetuksen kieliohjelmasta ja erikoisluokista, kaupunkikohtaisesta painotetusta opetuksesta ja erityiskoulujen erityistehtävistä. Lisäksi sivistyslautakunta hyväksyy varhaiskasvatussuunnitelman sekä esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmat. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Sivistyslautakunta päättää 

  1. kumota 1.8.2025 alkaen sivistyslautakunnan päätöksen 23.10.2024 § 82 Jyväskylän kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmasta 1.8.2024 alkaen 

  1. hyväksyä liitteen mukaisen Jyväskylän kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman 

  1. ottaa käyttöön kohdan 2 mukaisen opetussuunnitelman 1.8.2025 

  1. myöntää toimialajohtajalle oikeuden tehdä opetussuunnitelmaan harkinnanvaraisia, luonteeltaan teknisiä ja korjaavia muutoksia