Sivistyslautakunta, kokous 20.5.2025

§ 50 Keskustan valtuustoryhmän ym. valtuutettujen valtuustoaloite inklusiivisen valmistavan opetuksen käyttöönotto Jyväskylän alakouluissa

JyväskyläDno-2025-481

Valmistelija

  • Pia Bärlund, palvelupäällikkö, pia.barlund@jyvaskyla.fi

Perustelut

Perustelut 

Keskustan valtuustoryhmä sekä 29 valtuutettua ovat tehneet 27.1.2025 valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Jyväskylän kaupungin tulisi ottaa Espoon kaupungin mallin mukaisesti inklusiivisen valmistavan opetuksen järjestäminen käyttöön.  

 

Säädöstausta 

Perusopetuslain 5 §:n mukaan kunta voi järjestää perusopetuksen valmistavaa opetusta. Valmistava opetus on suositeltavaa, koska sen aikana oppilas oppii suomen kieltä. Valmistavan opetuksen rahoitus kohdentuu oppivelvollisuusikäisiin oppilaisiin, mutta päättyy sen vuoden heinäkuun viimeinen päivä, kun oppilas täyttää 17 vuotta.  

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmassa määritellään, että Jyväskylässä perusopetukseen valmistavaan opetukseen ohjataan jokainen oppilas, jonka kielitaito ei vastaa kehittyvää alkeiskielitaitoa suomen kielessä perusopetuksen alkaessa. Perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämisessä noudatetaan ensisijaisesti lähikouluperiaatetta.  Perusopetukseen valmistavien opetusryhmien muodostamisesta päättää opetuksen järjestäjä (PA 2§). Sivistyslautakunnan tehtäväalueen toimintasäännön 4.1 §:n mukaan päätöksen tekee toimialajohtaja ja hän päättää vuosittain valmistavan opetuksen ryhmät ja niiden järjestämisvastuussa olevat koulut.  

Esiopetusikäiset suorittavat esiopetuksen pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen palveluiden piirissä. Mikäli esiopetusvuoden jälkeen lapsen kielitaito on edelleen alkeiden hallinnan tasolla, voidaan lapsi ohjata perusopetukseen valmistavaan opetukseen. 
 
Edelleen paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellään, että mikäli siirtolaisena saapunut oppilas asuu Suomessa alle 1,5 vuotta, voi oppilas hakeutua valmistavan opetuksen asemesta englanninkieliseen opetukseen, mikäli hän läpäisee Kortepohjan koulun englanninkielisen luokan kielitestin. Oppilaan, joka jää mahdollisesti 1,5 vuoden jälkeen Jyväskylään, on osoitettava saavuttaneensa suomen kielessä vähintään kehittyvän alkeiskielitaidon tason jatkaakseen automaattisesti englanninkielisellä luokalla. Opetuksen tavoitteena on antaa oppilaalle sellainen kielitaito, että hän kykenee suorittamaan perusopetuksen päättötodistuksen suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärässä.  

Lisäksi on Jyväskylän kaupungin oppilaaksioton sääntöihin on kirjattu valmistavan opetuksen osalta, että englanninkieliseen opetukseen pyrkivä oppilas, joka oleskelee pysyvästi Suomessa ja jonka suomen kieli ei ole saavuttanut eurooppalaisen kielitaidon taitotasoa A1, ohjataan Jyväskylän perusopetuksen valmistavaan opetukseen. Oppilaaksioton perusteista päättää Sivistyslautakunnan tehtäväalueen toimintasäännön mukaan sivistyslautakunta.  

Jyväskylässä perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana ja jälkeen oppilaalla on oikeus omien edellytystensä mukaisesti siirtyä perusopetuksen ryhmään tuetusti, siirtyä perusopetuksen ryhmään integroituen tarvittaessa valmistavan opetuksen ryhmään, jatkaa tarvittaessa perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmässä oppilaaksi oton perusteiden mukaisesti tai siirtyä opiskelemaan pienryhmässä.  

Inklusiivinen valmistava opetus Jyväskylässä 

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen palveluissa on järjestetty jo useamman vuoden ajan inklusiivista valmistavaa opetusta.  Oppilasmäärät ovat olleet yksittäisiä ja koskeneet oppilaita, jotka ovat olleet jo varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa Jyväskylässä, mutta heidän kokonaistuntimääränsä kyseisessä palvelussa on jäänyt pieneksi ja suomen kielen kehittyminen on jäänyt alle kehittyvän kielitaidon taitotason (taso A1/kieliä koskeva yhteinen eurooppalainen viitekehys).  1.8.2024 alkaen inklusiivisen valmistavan opetuksen aloitti 11 oppilasta ensimmäisellä vuosiluokalla.  

Inklusiivinen valmistava opetus on tarkoitettu vasta maahan saapuneelle (alle 4 vuotta), ensimmäisen luokan oppilaalle, joka ei ole saavuttanut vielä esiopetuksen aikana suomen kielessä eurooppalaisen viitekehyksen mukaista kehittyvät alkeiskielitaidon tasoa A1.1. Jokainen vieraskielinen oppilas siirtyy Jyväskylässä 1.8.2025 omaan lähikouluunsa 1. vuosiluokalle, jossa oppilas aloittaa tarvittaessa valmistavan opetuksen statuksella. Häntä ei oteta perusopetuksen oppilaaksi, vaan hänelle tehdään oppilaaksiottopäätös valmistavaan opetukseen vuoden määräajaksi. Kesken lukuvuotta tai kesän aikana Suomeen saapuneet 1. vuosiluokan oppilaat ohjataan tarvittaessa edelleen ryhmämuotoiseen valmistavaan opetukseen. Oppilas integroituu samalla sosiaalisesti oman asuinalueensa lasten kanssa, eikä hänen tarvitse kulkea toiselle puolelle kaupunkia ryhmämuotoiseen valmistavaan opetukseen. Hän oppii samalla lukemaan ja kirjoittamaan ikätovereiden kanssa. 

Koska suomen kieli on kehittyvän alkeiskielitaidon tasolla, ei valmistavan opetuksen oppilaan tarvitse saavuttaa lukuvuosiarvioinnin tavoitteita. Hän saa vuoden lisäaikaa oman asuinalueensa koulussa. Tähän mennessä kaikki inklusiivisessa valmistavassa opetuksessa olleet oppilaat ovat saavuttaneet vuosiluokkaistetut tavoitteet ja siirtyneet toiselle vuosiluokalle. Valmistavan opetuksen päätyttyä oppilas jatkaakin koulunkäyntiä perusopetuksessa samalla luokalla ilman ylimääräistä siirtymää uuteen opetusryhmään/kouluun. 

Jyväskylän kaupungin talousarviokirjaan on jo kirjattu vuodelle 2025 yhdeksi tavoitteeksi inklusiivisen valmistavan opetuksen laajentaminen koskemaan kaikkia niitä vuonna 2018 syntyneitä oppilaita, jotka ovat kokonaisen vuoden esiopetuksessa. Valtuustoaloitteessa ehdotettu toiminta on hyväksytty Kaupunginvaltuuston toimesta valtuuston kokouksessa 10/2024 (25.11.2024, §77).  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Sivistyslautakunta saattaa edellä esitetyn vastauksen tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa valtuustoaloitteen johdosta suoritetut toimet riittäviksi.