Sivistyslautakunta, kokous 19.2.2025

§ 3 Jyväskylän kaupungin perusopetuksen tuntijaot 1.8.2025 alkaen

JyväskyläDno-2025-691

Valmistelija

  • Riina Sutinen, pedagoginen asiantuntija, Riina.Sutinen@jyvaskyla.fi
  • Sami Lahti, palvelujohtaja, sami.lahti@jyvaskyla.fi

Perustelut

Perusteet tuntijakomuutokselle 

Valtioneuvosto on vahvistanut 30.5.2024 perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta annetun valtioneuvoston asetuksen 6 §:n muuttamisesta. Perusopetuksen vähimmäistuntimäärää nostetaan 3 vuosiviikkotunnilla laajentamatta opetussuunnitelmaa. Näin ollen valtakunnallisen perusopetuksen tuntijaon minimituntimäärä nousee aiemmasta 225 vuosiviikkotunnista 228 vuosiviikkotuntiin. Samalla myös perusopetusasetusta (287/2024) muutettiin siten, että opetuksen keskimääräisiä vähimmäistuntimääriä työviikossa nostettiin. Muutokset tulevat voimaan 1.8.2025. 

Tuntijakoasetuksen muutoksella (286/2024) vuosiluokilla 1–2 äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen ja matematiikan opetusta lisättiin yhdellä vuosiviikkotunnilla. Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta opetetaan 1.8.2025 alkaen vuosiluokilla 1–2 yhteensä 15 vuosiviikkotuntia ja matematiikkaa yhteensä seitsemän vuosiviikkotuntia. Lisäksi vuosiluokille 3–6 lisättiin yksi vuosiviikkotunti äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta, jolloin opetuksen määrä vuosiluokilla 3–6 on yhteensä 19 vuosiviikkotuntia. Vuosiviikkotuntien tarkemmasta kohdentamisesta päätetään paikallisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen Kuntaliiton ohjauskirjeessä (liite) on kuvattu tarkemmin, millainen siirtymäsäännös tuntijakoasetuksen muutokseen sisältyy. 

Perusopetusasetuksen 3 §:n (287/2024) mukaan vuosiluokkien 1 ja 2 keskimääräinen vähimmäistuntimäärä työviikossa nousee 20 tunnista 21 tuntiin ja 3. vuosiluokalla 22 tunnista 23 tuntiin. Jyväskylässä näiden vuosiluokkien viikoittaiset tuntimäärät ovat olleet minimissä edellisen tuntijakomuutoksen jälkeen. Mikäli vuosiviikkotuntien lisäykset äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa ja matematiikassa sijoitetaan vuosiluokille 1, 2 ja 3, ei ole tarvetta tehdä muita muutoksia tuntijakoon. Myös siirtymäsäännöksen mukaan ei tällöin ole tarvetta tehdä muita toimia opetuksen vähimmäistuntimäärän täyttymiseksi perusopetuksessa. 

Tuntijakomuutosta on valmistellut perusopetuksen OPS-työryhmä. 

Ehdotus uudesta tuntijaosta 

Vuosiluokille 3–6 lisätty 1 vuosiviikkotunti äidinkieli- ja kirjallisuus -oppiainetta sijoitetaan 3. vuosiluokalle. Tällöin 3. vuosiluokan vähimmäistuntimäärä työviikossa nousee nykyisestä 22 tunnista 23 tuntiin, joka on myös uusi valtakunnallinen vähimmäistuntimäärä 3. vuosiluokalla. 

Vuosiluokkien 1–2 uudet keskimääräiset vähimmäistuntimäärät toteutuvat, mikäli vuosiluokille 1–2 lisätyistä tunneista toinen sijoitetaan vuosiluokalle 1 ja toinen vuosiluokalle 2. Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen ja matematiikan tuntien sijoittamisen osalta kuultiin opettajia. Toteutetun kyselyn perusteella (n=138) opettajat sijoittaisivat 1 vuosiviikkotunnin äidinkieli- ja kirjallisuus -oppiainetta 1. vuosiluokalle ja 1 vuosiviikkotunnin matematiikkaa 2. vuosiluokalle. Tämän vaihtoehdon kannalla oli 72 % vastaajista. Työryhmä esittää, että vuosiluokille 1–2 lisätty 1 vuosiviikkotunti äidinkieli- ja kirjallisuus -oppiainetta sijoitetaan 1. vuosiluokalle ja 1 vuosiviikkotunti matematiikkaa sijoitetaan 2. vuosiluokalle. Jyväskylän suomenkielisen perusopetuksen vuosittainen tuntimäärä nousee tällöin 226 vuosiviikkotunnista 229 vuosiviikkotuntiin. 

Muutokset siirtyvät vastaavana suomenkielisen perusopetuksen, painotetun opetuksen (musiikki- ja urheiluluokat), laajamittaisen kielirikasteisen opetuksen sekä ruotsinkielisen perusopetuksen tuntijakoihin 1.8.2025 alkaen (liitteinä).  

Lukuvuonna 2025–2026 on huomioitava vielä aiempia siirtymäsäännöksiä. Lukuvuoden 2025–2026 vastaavat tuntijaot myös liitteenä. 

Toimivalta asiassa 

Sivistyslautakunnan toimintasäännön 3§ mukaan sivistyslautakunta päättää oppilaaksioton perusteista (PL 6§) sekä perusopetuksen kieliohjelmasta ja erikoisluokista, kaupunkikohtaisesta painotetusta opetuksesta ja erityiskoulujen erityistehtävistä. Lisäksi sivistyslautakunta hyväksyy varhaiskasvatussuunnitelman sekä esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmat. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy 

  1. Jyväskylän suomenkielisen perusopetuksen tuntijaot 1.8.2025 alkaen sekä lukuvuodeksi 2025–2026 liitteiden mukaisesti 

  1. Jyväskylän perusopetuksen musiikkiluokkien tuntijaot 1.8.2025 alkaen sekä lukuvuodeksi 2025–2026 liitteiden mukaisesti 

  1. Jyväskylän perusopetuksen urheiluluokkien tuntijaot 1.8.2025 alkaen sekä lukuvuodeksi 2025–2026 liitteiden mukaisesti 

  1. Jyväskylän perusopetuksen laajamittaisen kielirikasteisen opetuksen tuntijaot 1.8.2025 alkaen sekä lukuvuodeksi 2025–2026 liitteiden mukaisesti 

  1. Jyväskylän ruotsinkielisen perusopetuksen tuntijaot 1.8.2025 alkaen sekä lukuvuodeksi 2025–2026 liitteiden mukaisesti 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Pedagoginen asiantuntija Riina Sutinen oli paikalla kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan. 


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (faksin tai sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888, faksi: 014 617 117
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.