Perustelut
Osana vuoden 2024 talousarviovalmisteluja käynnistettiin syksyllä 2023 koko henkilöstöä koskettavat yhteistoimintaneuvottelut ja osana vuoden 2025 talousarviovalmisteluja käynnistettiin syksyllä 2024 osaa henkilöstöä koskettavat yhteistoimintaneuvottelut. Vuoden 2024 aikana rajoitettiin sekä kaupunki- että toimialatasoisilla ohjeistuksilla hankintoja, matkustamista ja rekrytointeja, ja toimenpiteillä pyrittiin varmistamaan tilikauden 2024 talousarviossa pysyminen. Toimenpiteissä onnistuttiin ja sivistyslautakunnan alainen toiminta alitti talousarvion vuonna 2024, kun Kasvun ja oppimisen palvelujen toimintakate toteutui noin 2,5 miljoonaa euroa muutettua talousarviota pienempänä (talousarvion toteumaprosentti 99,0 %). Kasvun ja oppimisen palveluihin budjetoitu toimintakate oli – 261 064 900 euroa ja toteuma vuonna 2024 oli – 258 579 200 euroa. Edellisen vuoden tilinpäätökseen 2023 nähden toimintakate toteutui noin 670 700 euroa pienempänä.
Toimialan yhteiset palvelut ja hallinto
Toimialan yhteisten palvelujen ja hallinnon talousarvio alittui toimintakatteen osalta noin 0,1 miljoonaa euroa (talousarvion toteumaprosentti oli 99,7 %), kun toimintatuotot alittivat suunnitellun noin 0,7 miljoonaa euroa ja toimintakulut alittuivat noin 0,8 miljoonaa euroa.
Toimialan hallintoon keskitettyjen yksiköiden sekä Kasvun ja oppimisen palvelujen palveluohjaus- ja kehittämisyksikön toimintakatteet alittivat talousarvion. Kasvun ja oppimisen hankekokonaisuuden toimintakate toteutui noin 70 000 euroa suurempana kuin talousarviolla suunniteltiin. Konsernihallinnon vyörytyksinä toteutuvia toimintatuottoja- tai kuluja ei talousarviolla ole suunniteltu ja määrärahaan kohdentuvat vyörytyserät kasvattivat toimintatuottoja noin 0,6 miljoonaa euroa ja toimintakuluja noin 0,8 miljoonaa euroa. Vyörytyserät muodostuvat laskennallisiin vakuutusmaksuihin ja määrärahalle laskennallisesti kohdennettaviin konserninhallinnon yhteisiin kuluihin.
Varhaiskasvatuksen palvelualue
Varhaiskasvatuksen palvelualueen toimintakate toteutui noin 2,5 miljoonaa euroa pienempänä kuin talousarviolla suunniteltiin (talousarvion toteumaprosentti oli 97,6 %). Toimintatuotot ylittivät talousarvion noin 0,9 miljoonaa euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion noin 1,6 miljoonaa euroa.
Merkittävin osa palvelualueen toimintatuotoista koostuu päiväkoti- ja perhepäivähoidon asiakasmaksutuloista. Asiakasmaksutulojen toteuma toteutui noin 870 000 euroa suurempina kuin talousarviolla suunniteltiin. Perhepäivähoidon asiakasmaksut toteutuivat noin 70 000 euroa arvioitua pienempinä, mutta päiväkotihoidon asiakasmaksutulot ylittivät suunnitellun noin 940 000 eurolla.
Palvelualueen henkilöstökulut alittivat talousarvion noin 1,4 miljoonaa euroa. Henkilöstökulujen talousarvioon sisältyi edellisen vuoden tapaan säästötavoite, noin 0,6 miljoonaa euroa. Säästötavoitetta toteutettiin laatimalla varhaiskasvatuksen kesä- ja loma-ajoille suunnitelmat lomarahan vaihtamiseksi vapaaksi, pitämällä palkattomia vapaita ja säästövapaita. Lisäksi päiväkotien päivystysjärjestelyjä tiivistettiin aikaisempiin vuosiin verrattuna. Palvelualueen lomapalkkavelan muutos pieneni tilinpäätösvuoden aikana noin 160 000 euroa ja tämä kirjattiin tilikaudelle 2024 menoja pienentävänä. Lomapalkkavelan muutosta ei ole talousarviolla suunniteltu, sillä erän luotettava arviointi etukäteen ei onnistu.
Palvelujen ostojen kokonaisuus toteutui noin 0,9 miljoonaa euroa suurempana kuin talousarviolla suunniteltiin. Ostettujen varhaiskasvatus- ja esiopetuspalvelujen toteuma oli suunniteltua noin 0,6 miljoonaa euroa suurempi. Palvelusetelimenot toteutuivat 0,9 miljoonaa euroa suurempina kuin talousarviolla suunniteltiin. Lasten kotihoidon tuen talousarvio alittui noin 1,2 miljoonaa euroa. Muissa toimintakuluissa talousarviolla ennakoimattomat tilajärjestelyt (esim. Punapaulan ja Kivelän päiväkodit ja ryhmäperhepäivähoidon tilat) ja niihin liittyvät vuokrakustannukset aiheuttivat ylityksiä talousarviolla suunniteltuun nähden.
Perusopetuksen palvelualue
Perusopetuksen palvelualueen toimintakate toteutui noin 0,1 miljoonaa euroa talousarviossa ennakoitua pienempänä (talousarvion toteumaprosentti oli 99,9 %). Tämä johtui siitä, että vaikka toimintatuotot jäivät noin 0,2 miljoonaa euroa talousarviossa arvioitua alhaisemmiksi, alittuivat myös toimintakulut noin 0,3 miljoonaa euroa suunnitellusta.
Toimintatuottojen osalta talousarviossa asetetusta tavoitteesta jäätiin ensisijaisesti Vertti-toiminnan tuottojen osalta. Tulotavoitteen saavuttamista tasapainotti kuitenkin koko aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä aiheutuneiden kustannusten suunniteltua alhaisemmat kustannukset.
Vaikka talousarviossa pysyttiin kokonaisuutena, ylittivät perusopetuksen palvelualueen palvelujen ostot talousarvion noin 0,9 miljoonalla eurolla. Merkittävimmät syyt tähän olivat asiakaspalveluiden ostojen kasvu Valteri-Onerva –koulusta, koulukuljetuskustannusten nousu sekä jyväskyläläisten oppilaiden maksuosuuksiin liittyvien toimintakulujen kasvu. Nämä tekijät lisäsivät kokonaismenoja ennakoitua enemmän.
Palveluiden ostojen aiheuttamaa ylitystä pyrittiin tasapainottamaan vuoden 2024 aikana asetetuilla talouden jarrutustoimenpiteillä. Näin saavutettu henkilöstökulujen sekä aineet, tarvikkeet ja tavarat kustannusten alittuminen osaltaan hillitsi kokonaiskustannusten kasvua ja auttoi kattamaan palvelujen ostojen aiheuttamia lisämenoja.
Nuorisopalvelujen palvelualue
Nuorispalvelujen palvelualueen toimintakate toteutui noin 264 000 euroa talousarviolla suunniteltua suurempana (talousarvion toteumaprosentti oli 104,7 %).
Toimintatuotot toteutuivat noin 270 000 euroa suunniteltua suurempana. Nuorisopalvelujen toimintatuotot koostuvat olennaisilta osin hanketoimintaan saatavista hanketoiminnan avustuksista (esimerkiksi Maakunnallinen nuorisotyöhanke, Koulunuorisotyön kehittäminen). sekä avustuksiin kirjattavista ulkopuolisen toiminnan rahoituksista (esimerkiksi Nuorten työpajatoiminta, Etsivä nuorisotyö). Muita tuottoja muodostuu erilaisista myyntituotoista, tuottoina saatavista korvauksista sekä nuorisotilojen vuokrauksesta. SIB-toimintaa varten palvelualueen toimintatuottoihin ei tehty talousarviovarausta, mutta toimintatuottoja toteutui tilikaudella noin 315 000 euroa.
Talousarviota suurempana toteutuneet toimintatuotot kompensoivat osittain talousarvion ylityksiä toimintakuluissa, kun toimintakulut toteutuivat 533 000 euroa talousarviolla suunniteltua suurempana. Palvelualueen henkilöstökulut toteutuivat noin 103 000 euroa talousarviota pienempänä. Palvelujen ostot ylittivät suunnitellun noin 568 000 euroa. SIB-toimintaa varten palvelualueen toimintakuluihin ei tehty talousarviovarausta ja palvelujen ostojen kokonaisuuteen toteutui toiminnan kuluja noin 660 000 euroa. Aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden hankinnat toteutuivat talousarviolla suunniteltua pienempänä, avustuskokonaisuus lähes talousarvion mukaisesti ja muut toimintakulut noin 78 000 euroa talousarviolla suunniteltua suurempana.
Toiminta- ja talousraportti sisältää myös selvityksen toimialan investointien toteutumisesta.
Valtuustoon nähden sitovat toiminnalliset tavoitteet pääsääntöisesti toteutuivat. Osa tavoitteista jäi saavuttamatta ja osan tavoitteiden toteutumista ei pystytty tilinpäätöksen yhteydessä arvioimaan tavoitteelle asetettujen mittareiden päivityssyklin takia. Tarkemmat toteumatiedot tavoitekohtaisesti esitetään liiteaineistolla.
Ehdotus
Esittelijä
-
Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi
Sivistyslautakunta merkitsee tiedoksi kasvun ja oppimisen palvelujen toiminta- ja talousraportin vuodelta 2024
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.