Kaupunkirakennelautakunta, kokous 27.5.2025

§ 121 Palokankaantie 22 -asemakaavamuutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

JyväskyläDno-2025-459

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Oona Peuhkuri, kaavoitusarkkitehti, oona.peuhkuri@jyvaskyla.fi

Perustelut

Asemakaavan muutos koskee 19. kaupunginosan korttelin 82 tonttia 6.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa suunnittelualueen käyttötarkoitus mahdollistamaan autojen myyntiin tarkoitetun liikerakennuksen toteuttaminen. Rakennusoikeutta on 3200 kerrosalaneliömetriä. Kaavamuutosalue sijaitsee Seppälänkankaalla Laukaantien ja Kuormaajantien risteyksen eteläpuolella.

Lähtökohdat
Asemakaavamuutoksen laatiminen on käynnistynyt yksityisen maanomistajan hakemuksesta. Asemakaavamuutoksen vireilletulosta on ilmoitettu sanomalehti Keskisuomalaisessa 25.10.2024. Kaava-alue on yksityisessä omistuksessa oleva tontti, jonka pinta-ala on noin 9000 neliömetriä.

Jyväskylän kaupungin oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa suunnittelualue on tilaa vaativien työpaikkojen aluetta. Alue kuuluu toissijaiseen rakentamisen kohdentamisvyöhykkeeseen. Voimassa olevassa asemakaavassa suunnittelualue on teollisuus-, varasto ja liikerakennusten korttelialuetta (TL-2). Enintään 30 prosenttia sallitusta rakennusoikeudesta saa rakentaa liiketilaksi, jonka tulee olla pääasiassa myymälätilaa. Tontilla on rakennusoikeutta 4500 kerrosalaneliömetriä.

Suunnittelualue on rakentamaton tontti, jolla sijaitsee pysäköintialuetta. Kaava-aluetta rajaa lännen puolella Laukaantie, pohjoisessa Kuormaajantie ja lännessä Palokankaantie. Suunnittelualueen viereisellä tontilla etelän puolella sijaitsee autoliike. Alueen lähiympäristössä on tyypillisiä liike-, toimisto- ja teollisuusrakennuksia.

Kaavaluonnoksesta saatu palaute
Asemakaavan muutosluonnos oli nähtävänä 25.10.–11.11.2024. Nähtävänäolosta tiedotettiin sanomalehti Keskisuomalaisessa sekä osallisille lähetetyillä kirjeillä. Kaavaluonnoksesta annettiin nähtävänäolon aikana neljä lausuntoa. Mielipiteitä kaavaluonnoksesta ei jätetty. Lausunnon antoi Telia Finland Oyj, Alva-Yhtiöt Oy/vesi, Alva Sähköverkko Oy ja Keskisuomen ELY-keskus.

Lausunnoissa käsiteltiin seuraavia asioita:

  • Suunnittelualueeseen rajautuvalle seututieksi luokitellulle Laukaantielle on laadittu tiesuunnitelma, jonka vaatima tilavaraus tulee huomioida kaavamuutoksessa. Seututien parantamiseksi tarvittava pieni osa Palokankaantie 22 tonttia on asemakaavan mukaista korttelialuetta. Rakennusala tulee sijoittaa siten, että rakennusten etäisyys on vähintään neljä metriä parannusten myötä tarvittavasta maantien rajasta. Tiesuunnitelman vaikutukset on hyvä kuvata kaavaselostuksessa.
  • Tontille on tarve rakentaa uusi puistomuuntamo, josta on tarkoitus toteuttaa Palokankaantie 22 tontin sähkönjakelu ja tulevaisuudessa myös sähkönjakelua Kuormaajantien alueelle.

Luonnosvaiheen palautteesta ja kaavoittajan vastineista on koottu erillinen yhteenveto, joka on asian liitteenä.

Asemakaavan muutosehdotus
Asemakaavan muutosehdotuksessa tontti on osoitettu liike- ja toimistorakennusten sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomien teollisuusrakennusten korttelialueeksi (KLTY-5). Alueelle ei saa sijoittaa päivittäistavarakauppaa. Tontille on osoitettu rakennusoikeutta 3200 kerrosalaneliömetriä.

Noin 190 neliömetrin kokoinen pala erotetaan tontista suojaviheralueeksi (EV) turvaamaan Laukaantien kehittämisen vaatima tilantarve.

Uudisrakennusten ja -rakennelmien tulee muodostaa arkkitehtuuriltaan, materiaaleiltaan ja väritykseltään yhtenäinen ja laadukas kokonaisuus. Rakennusten tulee ilmentää pelkistetyn modernia arkkitehtuuria.

Asemakaavan muutosehdotus on kaavaratkaisultaan kaavaluonnoksen mukainen. Saadun palautteen ja tarkentuneen suunnittelun johdosta asemakaavan muutosehdotukseen on tehty seuraavanlaisia muutoksia luonnosvaiheen jälkeen:

  • Tontista erotettiin pala EV-alueeksi tontin koilliskulmassa.
  • Tontin käyttötarkoitusmerkintää muutetiin. Luonnosvaiheessa se oli KLTY-3, jonka mukaan sallitaan päivittäistavarakaupan myymälätiloja yhteensä enintään 200 kerrosalaneliömetriä/ tontti. Asemakaavaehdotuksessa on käyttötarkoitusmerkintänä KLTY-5, jonka mukaan alueelle ei saa sijoittaa päivittäistavarakauppaa.
  • Rakennusalan rajaa siirrettiin siten, että se on tiesuunnitelman mukaisesta tiealueen rajasta sekä lähivirkistysalueen puoleisesta tontin rajasta neljän metrin päässä.
  • Puistomuuntamolle lisättiin ohjeellinen et-alue tontin lounaiskulmaan.
  • Ohjeellinen pysäköimispaikan merkintä poistettiin. Siihen liittyvä määräys pysäköintialueen jäsentämisestä puu- ja pensasistutuksilla säilytettiin.
  • Polkupyöräpaikkojen laadullinen määräys lisättiin.
  • Asemakaavaan lisättiin kaavamääräys saastuneiden maa-ainesten käsittelystä.
  • Asemakaavaan lisättiin kaavamääräys, jossa vaaditaan hulevesien johtamiseen öljynerotuskaivoja.

Asemakaavan muutosehdotus pidetään julkisesti nähtävänä 14 päivää. Asemakaavan muutos on vaikutuksiltaan vähäinen ja sen hyväksyy kaupunkirakennelautakunta (hallintosääntö 16 §). Asemakaavamuutoksen yhteydessä tehdään maankäyttösopimus ja hyväksytään sitova tonttijako.

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen verkkosivuilla.

Ehdotus

Esittelijä

Mari Pitkänen, talous- ja hallintopäällikkö, mari.pitkanen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta

  • päättää asettaa asemakaavan muutosehdotuksen alueidenkäyttölain 65 §:n sekä maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n säännösten mukaisesti julkisesti nähtäville
  • pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta tarvittavat viranomaislausunnot.

​​​​​​---------

Kokouksessa edellä esitetyn päätösehdotuksen teki toimialajohtaja Hannu Kantonen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Oona Peuhkuri, kaavoitusarkkitehti, oona.peuhkuri@jyvaskyla.fi

Perustelut

Kaavaehdotuksesta saatu palaute

Asemakaavan muutosehdotus oli julkisesti nähtävänä 11.3.–25.3.2025. Nähtävänäolon aikana asemakaavan muutosehdotuksesta annettiin yksi lausunto, muistutuksia ei annettu. Lausunnon antoi Alva Sähköverkko Oy, joka ilmoitti, ettei sillä ole lausuttavaa.

Asemakaavan muutosehdotukseen ei ole tehty muutoksia julkisen nähtävänäolon jälkeen.

Asemakaavan muutos on vaikutuksiltaan vähäinen ja sen hyväksyy kaupunkirakennelautakunta (hallintosääntö 16 §).

Asemakaavamuutokseen liittyvä maankäyttösopimus on hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa 15.4.2025/76. Maankäyttösopimusta koskeva päätös on tullut lainvoimaiseksi 14.5.2025.

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen verkkosivuilla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kantonen, toimialajohtaja, hannu.kantonen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta hyväksyy asemakaavan muutosehdotuksen sekä siihen liittyvän sitovan tonttijaon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

 

Valitusviranomainen ja valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Valituksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa
- maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia sekä rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.

Pelkästään kunnan jäsenyyden perusteella valitusoikeutta ei ole silloin, kun kyse on vaikutuksiltaan vähäisenä pidettävästä asemakaavan muutoksesta. (Alueidenkäyttölaki 191 § 3 mom.)

Vaikutukseltaan vähäisenä ei ole lain mukaan pidettävä asemakaavan muutosta, jossa muutetaan rakennuskorttelin tai muun alueen pääasiallista käyttötarkoitusta, supistetaan puistoja tai muita lähivirkistykseen osoitettuja alueita taikka nostetaan rakennusoikeutta tai rakennuksen sallittua korkeutta ympäristöön laajemmin vaikuttavalla tavalla, heikennetään rakennetun ympäristön tai luonnonympäristön arvojen säilymistä taikka muutetaan kaavaa muulla näihin rinnastettavalla tavalla. Vähäisen vaikutuksen käsite on rajattu paikallisiin, pienehköihin vaikutuksiin, jotka eivät ole alueellisesti tai sisällöllisesti merkityksellisiä.

Muutoksenhaun maksu

Valituksen käsittelyn maksullisuudesta saa tietoja valitusviranomaiselta. Maksuista, niiden määristä ja maksuvapautuksen perusteista on säädetty tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) ja tuomioistuinmaksulain 2 §:ssä säädettyjen maksujen tarkistamisesta annetussa oikeusministeriön asetuksessa (1122/2021). 

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valitusaika

Valitus on jätettävä hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Päätöksen katsotaan tulleen kaikkien valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Valituksen muoto, sisältö ja liitteet

Valitus on tehtävä kirjallisena.

Valituksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- valittajan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valitukseen on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta, sekä
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitus on valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava.  Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksen toimittaminen

Valitus on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava valitusviranomaiselle virka-aikana ennen valitusajan päättymistä. Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä, eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköisen viestin (faksin ja sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Valitus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

 

 

 

 

Valitusviranomaisen yhteystiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100  HÄMEENLINNA
Puhelin: 029 56 42200 (vaihde)
Faksi: 029 56 42269
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Virka-aika:  klo 8.00 – 16.15