Perustelut
Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 11.12.2024/97 talousarvioon pohjautuvasta käyttösuunnitelmasta vuodelle 2025. Samassa käsittelyssä hyväksyttiin kasvun ja oppimisen henkilöstösuunnitelma vuodelle 2025. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 16.12.2024/300 käyttää kuntalain 92 §:n mukaista otto-oikeutta sivistyslautakunnan ko. päätökseen.
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 13.1.2025/5 kasvun ja oppimisen palveluiden käyttösuunnitelmasta vuodelle 2025. Kaupunginhallitus päätöksellään vahvisti kasvun ja oppimisen palveluiden käyttösuunnitelman vuodelle 2025 sivistyslautakunnan 11.12.2024/97 tekemän päätöksen mukaisesti muutettuna. Kaupunginhallituksen päätöksellä ei ole vaikutusta perusopetuksen opettajien henkilöstösuunnitelmaan. Virkasuunnittelu on toteutettu hyväksytyn ja vahvistetun käyttötalous- ja henkilöstösuunnitelman mukaisesti.
Virkasuunnittelun periaatteet ja tausta
Virkasuunnittelu perusopetuspalvelujen tarkennettuna henkilöstösuunnitelmana ohjaa vakituisen ja määräaikaisen opetushenkilöstön sijoittamista, poistuman hallintaa ja uusien opettajien rekrytointia sekä mahdollistaa henkilöstön sisäisen liikkuvuuden terveydellisten tai muiden syiden perusteella. Lisäksi virkasuunnittelun avulla varmistetaan viranhaltijoiden opetusvelvollisuuksien ja kelpoisuusehtojen täyttyminen sekä arvioidaan uusien opettajavirkojen ja tuntiopettajien tarvetta.
Virkasuunnittelun lähtökohtana on opetushenkilöstön tarpeen arviointi opetussuunnitelman, opetusresurssin ja talouden tavoitteiden mukaisesti. Virkasuunnittelussa huomioidaan tarvittava lainsäädäntö, Jyväskylän kaupungin hallintosääntö, kaupungin rekrytointiin liittyvät ohjeet, vakituisten opettajien virka- ja tehtävärakenne sekä oppilasennusteet. Perusopetuksen opetushenkilöstön virkasuunnittelu tehdään koulukohtaisesti kokonaisuus huomioiden virkasuunnittelurehtori Harri Penttisen ja henkilöstöasiantuntija Marjo Takkisen toimesta. Virkasuunnittelukokonaisuus valmistellaan ja toteutetaan palvelujohtaja Sami Lahden ohjauksessa.
Kuntalain 87 §:n mukaan kunnan palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa kuntaan. Laki määrittelee edelleen, että tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman, että tehtävää varten on perustettu virka. Opettajan tehtävissä julkisen vallan käyttö liittyy mm. kurinpitoon ja arviointiin.
Perusopetuslain 8 §:n mukaan opetuksen järjestäjällä tulee olla opetuksen järjestämismuoto huomioon ottaen riittävä määrä opettajan virkoja. Luokanopettajan virassa, erityisopettajan virassa, erityisluokanopettajan virassa sekä lehtorin virassa viranhaltijalle tulee taata opetusvelvollisuuden mukainen tuntimäärä ja tehtävät edellyttävät viran perustamista. Mikäli tuntimäärä ei riitä kattamaan opetusvelvollisuutta, ratkaistaan opettajan tehtävä tuntiopettajuutena. Tuntiopettaja on päätoiminen silloin, kun hänelle voidaan taata opetusta vähintään 16 tuntia viikossa. Virkapohjaista ratkaisua tehtäessä huomioidaan koulun virkarakenteen lisäksi se, voidaanko opetusvelvollisuuden mukaiset tunnit taata myös tulevat vuodet huomioiden.
Vuoden 2022 virkasuunnittelussa linjattiin, että aineenopetuksen lehtorin virkanimikkeet perustetaan siten, että virkanimikkeenä on perusopetuksen lehtori ja opetettavat aineet määritellään viran hakuilmoituksessa. Linjauksen mukaisesti vakituisesti täytettävät aineenopetuksen lehtorin virat täytetään nimikkeen perusopetuksen lehtori mukaisesti. Lehtorin virkanimikkeistä jatkossakin poikkeava on perusopetuksen oppilaanohjauksen lehtori, johtuen mm, siitä että oppilaanohjauksen lehtorin työaika on erilainen kuin muilla aineenopetuksen lehtoreilla. Pitkällä aikavälillä tarve lakkauttaa ja perustaa uusia virkoja vähenee.
Lukuvuoden 2025-2026 virkasuunnittelu
Vuoden 2025 virkasuunnittelu toteutettiin osin haastavassa tilanteessa, kuten vuonna 2024. Oppilasmäärien vaihtelu alueellisesti edellyttää edelleen entistä tarkempaa opettajakohtaista tarkastelua sekä koulukohtaisesti että kaupunkitasoisesti. Oppilasmäärän muutoksien vaikutuksia arvioidaan aina kaupunkitasoisesti. Vakituisissa ratkaisuissa on arvioitu tarkasti sitä, tullaanko opetus järjestämään virka- vai tuntiopettajaratkaisuna. Huomioiden, pystytäänkö opetusvelvollisuuden mukaisesti tunnit takaamaan myös tulevien vuosina. Perusopetuksen opetustuntimäärien lisäys (3 vuosiviikkotuntia) syksystä 2025 alkaen ei vaikuta rekrytoitavien opettajien määrään.
Talouden näkökulmasta tulee huomioida, että virkasuunnittelun yhteydessä jätetään täyttämättä ulkoisen haun kautta vakituisia virkoja. Vakituisessa virkasuhteessa olevien opettajien osalta tullaan maaliskuun aikana toteuttamaan virallisen prosessin mukaisia virantoimitusvelvollisuuden muutoksia viran sijoituspaikan osalta. Näitä muutoksia toteutetaan yhteensä kolmen (3) opettajan kohdalla. Siirtojen taustalla on tilanne, jossa koulun opetustarve on vähentynyt siten, että kaikille vakituisille opettajille ei ole osoittaa nykyisellä koululla tehtävää. Virantoimitusvelvollisuuden siirrot on valmisteltu virkasuunnittelun yhteydessä. Siirroissa huomioidaan virkarakenteen lisäksi mm. molempien koulujen osaamistarve. Lisäksi yhden pienryhmän toimintapaikkaa muutetaan. Muutos tarkoittaa yhden opettajaviranhaltijan kohdalla virantoimitusvelvollisuuden muutosta viran sijoituspaikan osalta.
Virkasuunnittelussa on arvioitu, että tarve vastaaville virantoimitusvelvollisuuden muutoksille on erittäin todennäköistä myös tulevina vuosina. Rekrytoitaessa vakituisia opettajia tuleekin entistä enemmän painottaa sitä, että opettajien virat ja tehtävät ovat kaupunkitasoisia, eivät koulukohtaisia. Vastaavaa keskustelua on ylläpidettävä myös vakituisen opetushenkilöstön kanssa.
Virkasuunnittelussa mahdollistetaan erilliseen ilmoittautumiseen perustuva sisäinen työkierto. Opetushenkilöstöä kannustetaan aktiivisesti ilmoittautumaan sisäiseen työkiertoon. Virkasuunnittelussa pyritään siihen, että virkojen ja tehtävien täytössä kartoitetaan aina ensin sisäisen työkierron mahdollisuus. Sisäisen työkierron kautta on mahdollisuus sijoittua toisella koululle joko pysyvästi tai määräaikaisesti. Pysyvä sijoittuminen edellyttää vakituisen viran/tehtävän avautumista siten, että virka/tehtävä vastaa omaa vakituista virkaa/tehtävää. Kelpoisuusehtojen täyttyminen huomioidaan niin pysyvissä kuin määräaikaisissa siirroissa. Vuoden 2025 virkasuunnittelussa toteutuu yhteensä 20 sisäistä työkiertoa, joista yhdeksän (9) kohdalla toteutetaan pysyvä ja 11 kohdalla määräaikainen siirto (tilanne 10.2.2025).
Vuoden 2025 virkasuunnittelussa vakinaisesti täytetään viisi (5) virkaa, 14 päätoimisen tuntiopettajan tehtävää ja neljä (4) tuntiopettajan tehtävää. Määräaikaisesti täytetään 78 tehtävää. Lisäksi yksi nykyinen vakituinen tuntiopettajan tehtävä muutetaan päätoimiseksi tuntiopettajan tehtäväksi. Virkasuunnittelun 2025 yhteydessä vakituisesti ja määräaikaisesti täytettävät virat ja tehtävät on eriteltynä liitteessä (tilanne 10.2.2025).
Perustettavia vakinaisesti täytettäviä virkoja on kaksi (tilanne 10.2.2025). Kyseessä on kaksi perusopetuksen lehtorin virkaa, joiden molempien sijoituspaikka virkasuhteen alussa on Mankolan yhtenäiskoulu. Molemmissa on kyse kielten opetuksen virasta, opetettavat aineet määritellään viran hakuilmoituksessa. Perustettavien virkojen taustalla on olemassa olevat, lakkautettavaksi esitettävät virat.
Sivistyslautakunnan virkasuunnittelupäätöksen jälkeen tarvittavat rekrytointiluvat haetaan yksitellen rehtorin toimesta ja päätetään tavanomaisessa järjestyksessä.
Erityisopetuksen kokonaisuutta on käyty tarkemmin läpi osana virkasuunnittelua virkanimikkeiden ja annettavan erityisopetuksen näkökulmasta. Erityisopetuksen kokonaisuus on kuitenkin eriytetty virkasuunnittelusta omaksi tarkasteluksi oppimisen tuen uudistuksesta johtuen. Uudistuksen vaikutuksia virkarakenteeseen ei voida vielä varmuudella määritellä, tämä pystytään tekemään tarkemmin maaliskuun aikana. Vakituisesti täytettävät erityisopetuksen tehtävät ja virat käsitellään erillisesti tavanomaisessa järjestyksessä tai mikäli on tarve uusien virkojen perustamiselle, sivistyslautakunnan päätöksenteossa. Sivistyslautakunnan helmikuun päätöksenteon yhteydessä haettavat erityisopetuksen rekrytointiluvat liittyvät lähinnä selkeisiin sijaisuuksiin.
Toimivalta asiassa
Jyväskylän kaupungin hallintosäännön 16 §:n mukaan sivistyslautakunta päättää perusopetuslain sekä niihin liittyvän muun lainsäädännön nojalla järjestettävistä palveluista. Jyväskylän kaupungin hallintosäännön 47 §:n mukaan lautakunta päättää tehtäväalueellaan virkojen perustamisesta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi
Sivistyslautakunta päättää seuraavasti:
1. Hyväksyy perusopetuksen opetushenkilöstön vakituisesti ja määräaikaisesti täytettävät virat ja tehtävät liitteen mukaisesti.
2. Perustaa perusopetuksen lehtorin viran 1603. Sijoituspaikkana virkasuhteen alussa Mankolan yhtenäiskoulu.
3. Perustaa perusopetuksen lehtorin viran 1604. Sijoituspaikkana virkasuhteen alussa Mankolan yhtenäiskoulu.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.