Kaupunkirakennelautakunta, kokous 11.2.2025

§ 25 Asuntotonttien vyöhykehintojen määrittäminen

JyväskyläDno-2025-621

Valmistelija

  • Saara Vasama, maanmittausinsinööri, saara.vasama@jyvaskyla.fi
  • Essi Jokinen, maankäyttöinsinööri, essi.jokinen@jyvaskyla.fi
  • Paula Hartman, tonttipäällikkö, paula.hartman@jyvaskyla.fi

Perustelut

Jyväskylän kaupungin yhtenä maankäyttöpolitiikan periaatteena on ollut riittävä ja monipuolinen asuntotonttitarjonta sekä kohtuullisen hintatason säilyttäminen, millä edistetään kohtuuhintaisia ja monimuotoisia asumisen ratkaisuja.

Asuntotonttien vyöhykehinnat vahvistetaan vuosittain kaupunkirakennelautakunnassa, edellisen kerran vyöhykehinnat vahvistettiin 6.2.2024 § 19, jolloin vyöhykerajoihin tehtiin markkinatasoanalyysin perusteella tarvittavia muutoksia ja vyöhykehintoja korotettiin keskimääräisesti noin viiden prosenttiyksikön verran. Pientalovaltaisilla C3, D2 ja D3 vyöhykkeillä vyöhykehinnat pidettiin ennallaan. Tätä edeltävä korotus vyöhykehintoihin on tehty vuonna 2020 (kaupunkirakennelautakunta 18.2.2020 § 31) elinkustannus- ja rakennuskustannusindeksin nousuun perustuen.

Elinkustannusindeksi 1951:10=100 on noussut viimeisimmän hintojenpäivitysajankohdan ja nykyhetken välillä noin 1,6 % (vuonna 2023 indeksiluvun keskiarvo 2 296, vuonna 2024 indeksiluvun keskiarvo 2332). Rakennuskustannusindeksi 2000=100 ei ole noussut vuoden 2023 ja 2024 välillä (indeksiluvun keskiarvo molempina vuosina 168,9).

Kuntalain 130 §:n sekä kiellettyä valtiontukea koskevien muiden säännösten mukaisesti kunnan tulee noudattaa asuntotonttien luovutuksessa markkinaehtoista hinnoittelua, kun tontteja luovutetaan kilpailutilanteessa markkinoilla toimiville tahoille. On tarkoituksenmukaista säännöllisesti varmistaa hintojen pysyminen markkinoita ja kysyntää vastaavalla tasolla, jotta vältetään tarvetta isoille hintojen kertakorotuksille.

Edellä olevaan perustuen esitetään, että A- ja B-vyöhykkeiden hintoihin tehdään noin 1,5 % suuruinen korotus ja Kauramäki siirretään kertoimella korotetulta C3-vyöhykkeeltä C2-vyöhykkeelle, jolloin hintamuutos alueella on noin 2,5 %. C- ja D-vyöhykkeiden hintojen esitetään pysyvän ennallaan. 

Muuta hinnoittelusta

Tonttien myynti ja vuokraus tapahtuvat pääsääntöisesti vyöhykehinnoilla.  Tonttipäällikkö voi päättää yksittäisten vyöhykehintojen mukaisten tonttien hinnan korottamisesta tai laskemisesta tontin ominaisuuksien perusteella enintään +/- 20 %. Hintaa korottavana laatutekijänä voidaan pitää esimerkiksi tontin rajoittumista puisto- tai metsäalueeseen. Hintaa alentavana tekijänä voivat olla esimerkiksi tontin haastavat perustamisolosuhteet tai merkittävät korkeuserot tontilla. Edellä mainittua periaatetta noudatetaan sekä uusina markkinointiin tulevissa tonteissa että tarvittaessa jo markkinoinnissa olevissa yksittäisissä tonteissa.

Keskusta-alueen tontit kaupunkirakennelautakunta hinnoittelee tonttikohtaisesti.

Kaupunkirakennelautakunta voi tarvittaessa hinnoitella erikseen tietyt alueet tai yksittäiset tontit ja päättää tonttien myynnistä esimerkiksi tarjousten perusteella.

Yksittäisten rakennuspaikkojen hinnoittelusta vyöhykkeiden ulkopuolisilla alueilla sekä rakennusoikeudettoman maan (esimerkiksi LPA- ja AH-alueet) hinnoittelusta päättää tonttipäällikkö.

ARA-tuotantoon myytävät ja vuokrattavat tontit, jotka toteutetaan pitkällä korkotukilainalla, on luovutettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn päätöksen mukaisilla hinnoilla. ARAn tehtävät tulevat siirtymään 1.3.2025 alkaen Ympäristöministeriöön alaisuuteen perustettavaan Valtion asuntorakentamisen keskukseen (Varke), joka huolehtii jatkossa ARAn lakisääteisistä tehtävistä. Jyväskylän kaupunki tulee tekemään esityksen Valtion asuntorakentamisen keskukselle tuettuun tuotantoon tarkoitettujen tonttien hinnoista keskuksen toiminnan käynnistyttyä. Esitetyt hinnat otetaan käyttöön, kun Varke on omalta osaltaan päätöksensä hinnoista tehnyt.

Vuonna 2025 luovutettavat tontit

Kaupunki tarjoaa vuonna 2025 uusia tontteja omakotirakentamiseen Ylämyllyjärveltä (17 AO-1 -tonttia) ja Kauramäki II alueelta (19 AO-tonttia), mikäli alueiden asemakaavat saavat lainvoiman ja se on kunnallistekniikan toteutuksen kannalta mahdollista.

Ammattirakentajille tarjotaan muita pientalo- ja kerrostalotontteja Samulinniitystä. Muita pientalotontteja ammattirakentajille luovutetaan Ylämyllyjärveltä, Kauramäki II -alueelta, Lehtisaaren koulurannan alueelta sekä Länsi-Palokan liikuntapuiston ympäristön alueelta, mikäli alueiden asemakaavat saavat lainvoiman ja ne ovat kunnallistekniikan toteutuksen kannalta mahdollisia. Lisäksi järjestetään YSO-1 –tontista Vaajakoskella tontinluovutuskilpailu kehitysvammaisten asumisyksikköä varten.

Tontit esitetään luovutettavaksi vyöhykehinnoilla. Tarvittaessa yksittäisten tonttien muu hinnoittelu tuodaan kaupunkirakennelautakunnan päätettäväksi.

Toimivalta asiassa

Hallintosäännön 16 §:n mukaan toimivalta asiassa kuuluu kaupunkirakennelautakunnalle.

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kantonen, toimialajohtaja, hannu.kantonen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta päättää, että

  • asuntotonttien vyöhykehinnat vahvistetaan liitteenä olevien vyöhykekarttojen ja taulukon mukaisesti
  • vyöhykehinnat ovat voimassa 1.4.2025 alkaen
  • tonttipäällikkö päättää rakennuspaikkojen hinnoittelusta vyöhykkeiden ulkopuolisilla alueilla sekä rakennusoikeudettoman maan hinnoittelusta.
  • tonttipäällikkö päättää yksittäisten vyöhykehintojen mukaisten tonttien hinnan korottamisesta tai laskemisesta tontin ominaisuuksien perusteella +/- 20 %

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (faksin tai sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888, faksi: 014 617 117
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.