Kaupunginhallitus, kokous 16.6.2025

§ 233 Ikääntyneiden neuvoston jäsenten valinta valtuustokaudelle 2025–2029

JyväskyläDno-2025-1096

Valmistelija

  • Heli Leinonkoski, kansliapäällikkö, heli.leinonkoski@jyvaskyla.fi

Perustelut

Vanhusneuvosto on hallintosäännön 21 §:n mukainen vaikuttamistoimielin, jonka kaupunginhallitus asettaa. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 3.3.2025/§61 päättänyt neuvoston toimintasäännöstä. Toimintasäännön 3 §:n mukaan kaupunginhallitus valitsee neuvoston jäsenet ja nimittää neuvostoon puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Toimintasäännön 1 §:n mukaan Jyväskylän kaupungin vanhusneuvostosta käytetään nimitystä ikääntyneiden neuvosto. 

Neuvoston toimintasäännön 1 §:n mukaan neuvosto koostuu kunnan alueella toimivien eläkeläisjärjestöjen ja vanhustyön ammattilaisten edustajista. Toimintasäännön 3 §:n mukaan neuvostossa on yhteensä 9 jäsentä eri eläkeläisjärjestöistä ja ikääntyneiden asioita käsittelevistä järjestöistä, ja jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Lisäksi neuvostossa on läsnäolo- ja puheoikeus yhdellä (1) kaupunginhallituksen edustajalla ja varahenkilöllä, yhdellä (1) kaupunkirakennepalveluiden toimialan asiantuntijalla sekä yhdellä (1) sivistyspalveluiden toimialan asiantuntijalla. 

Kokouksessaan 10.3.2025/§76 kaupunginhallitus on päättänyt neuvostojen hakuajasta ja asettanut valintaa valmistelevan työryhmän. Neuvostoon on haettu jäseniä avoimella haulla, joka on ollut avoinna 1.–25.4.2025. Hakuun saapui yhteensä 20 ehdotusta neuvoston varsinaisiksi jäseniksi ja 12 varajäseniksi. Kaikilta hakijoilta on kysytty käytettävyyttä puheenjohtajan tehtävään. Kaupunginhallituksen asettama työryhmä on valmistellut ehdotuksen neuvoston jäsenistä. Ehdotuksessa on pyritty valitsemaan neuvoston kokoonpanoksi mahdollisimman monipuolinen kohderyhmän edustus. 

Työryhmän ehdotus ikääntyneiden neuvoston jäseniksi valtuustokaudelle 2025–2029: 

Varsinainen jäsen            Henkilökohtainen varajäsen
Alina Ahtamo Tarja Samanen
Inka Pakkala Eija Kuusisto
Kalevi Venäläinen Tuula Syvänperä
Ulla Kautto Matti Pöppönen
Kaija Heikura Vesa Koskinen
Markku Suortamo Hannu Salvi
Kirsti Liukko Raija Sipinen
Pirjo Tahvanainen Maila Koistinen
Leila Saikkonen Pirkko Rissanen

 

Lisäksi ehdotetaan kaupunkirakennepalveluiden toimialan asiantuntijaksi Mari Pitkästä ja varahenkilöksi Susanna Hultia sekä sivistyspalveluiden toimialan asiantuntijaksi Riikka Perkiötä ja varahenkilöksi Seija Laitinen-Kuismaa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, timo.koivisto@jyvaskyla.fi

Kaupunginhallitus nimeää ikääntyneiden neuvoston jäsenet valtuustokaudelle 2025–2029 työryhmän ehdotuksen mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus nimeää neuvostoon kaupunginhallituksen edustajan ja hänelle varaedustajan. 

Kaupunginhallitus päättää, että neuvoston ensimmäisessä kokouksessa puheenjohtajana toimii iältään vanhin suostumuksen antanut neuvoston jäsen. Kaupunginhallitus pyytää neuvostoa tekemään ehdotuksen kaupunginhallitukselle varsinaisesta puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta. Kaupunginhallitus nimeää neuvoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ehdotuksen pohjalta.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin sillä muutoksella, että varajäseneksi Vesa Koskisen tilalle nimettiin Maarit Lindfors.

Kaupunginhallitus nimesi neuvostoon kaupunginhallituksen edustajaksi Jari Blomin (SDP) ja hänelle varaedustajaksi Mervi Hovikosken (SDP).

Lisäksi kaupunginhallitus nimesi neuvostoon kaupunkirakennepalveluiden toimialan asiantuntijaksi Mari Pitkäsen ja varahenkilöksi Susanna Hultin sekä sivistyspalveluiden toimialan asiantuntijaksi Riikka Perkiön ja varahenkilöksi Seija Laitinen-Kuisman. 

Kokouskäsittely

Kaupunginjohtaja Koiviston poissaollessa päätösehdotuksen teki kokouksessa kansliapäällikkö Heli Leinonkoski.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.