Kaupunkirakennelautakunta, kokous 21.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Vaajakoskentie välillä Tammitie-Leppävedentie kadunpitopäätös ja luovuttaminen yleiseen käyttöön

JyväskyläDno-2025-40

Valmistelija

  • Anu Huttunen, katumestari, Anu.Huttunen@jyvaskyla.fi

Perustelut

Maantie, joka asemakaavassa on osoitettu kaduksi, muuttuu kunnan tekemällä kadunpitopäätöksellä kaduksi (AKL 86a §). Vaajakoskentie välillä Tammitie – Leppävedentie on yhdystie 16630 (liite A). Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (ELY) on vastannut väylän hoidosta. Tiealueella on vahvistettuja asemakaavoja viisi kappaletta, jotka on vahvistettu ajanjaksolla 15.7.1969 – 9.8.2016. Tällä kadunpitopäätöksellä tie muutetaan kaduksi. Kaupunki on vastannut väylän hoidosta 13.11.2024 alkaen.

Kadunpitopäätös muuttaa kunnossa- ja puhtaanapidon vastuita

Kadunpidon järjestämisvelvollisuus on alueidenkäyttölaissa määrätty kunnalle. Kiinteistöjen kadunpitovelvollisuudet määritellään kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitoa säätelevässä laissa. Kadunpitopäätös muuttaa kunnossa- ja puhtaanapitovastuiden jakautumista kunnan ja kiinteistön välillä.

Kadunpitopäätöksen tultua voimaan kaupunki vastaa

- ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien talviajan kunnossapidosta (auraus, höyläys, polanteiden poistaminen, liukkauden torjunta, talven aikana käytetyn liukkauden torjuntamateriaalin
poistaminen)
- väylien rakenteellisesta kunnossapidosta (ajoradat, jalkakäytävät, päällysteet, istutukset, korokkeet, suojakaiteet, liikennemerkit ym. laitteet, sorapäällysteisten väylien tasaisena pitäminen ja pölynsidonta)
- välikaistojen puhtaanapidosta (istutukset, korokkeet, suojakaiteet, liikennemerkit ym. laitteet).

Kiinteistön vastuulle kuuluu

- tonttiin rajoittuvan jalkakäytävän talvihoito 1.3.2025 alkaen*
- tontille johtavan kulkutien sekä tonttiliittymän kunnossapito ja talvihoito
- ajoradalle ja kevyen liikenteen väylille kertyneen lian, roskien, irtonaisten esineiden ja rikkakasvillisuuden poistaminen kiinteistön rajasta katualueen keskilinjaan saakka, kuitenkin enintään 15 metrin etäisyydeltä (enintään 24 metrin etäisyydeltä, mikäli katualueella on istutuskaista)
- tonttiin rajoittuvan viherkaistan tai oja-alueen siistiminen (lehdet, roskat, kasvillisuus) enintään kolmen metrin leveydeltä kiinteistön rajalta katualueen suuntaan
- ilmoittaa kaupungille tai poliisille, jos kadulla havaitaan liikennettä vaarantavia päällysterikkoja, kuoppia tai muita vastaavia epäkohtia
- ryhtyä tarvittaessa väliaikaisiin liikenteen varoittamistoimiin.

* Kaupunginvaltuusto on päättänyt 19.5.2014, että kaupunki luopuu jalkakäytävien talvihoidosta 15.10.2014 alkaen ja siirtää lain mukaisten tehtävien hoitamisen takaisin kiinteistöjen vastuulle lukuun ottamatta omakoti- ja paritalotonttien kohdalla olevia jalkakäytäviä, jotka jäävät edelleen kaupungin talvihoidon piiriin kaupunginvaltuuston päätöksen 23.8.2010/116 mukaisesti.

Kunnossa - ja puhtaanapitovastuiden jakautuminen kunnan ja kiinteistön kesken on esitetty kaaviokuvana liitteessä B.

Talvihoidon kiireellisyysluokitus

Kadunpitopäätöksen yhteydessä väylälle määritellään myös talvihoitotöitä ohjaava kiireellisyysluokitus. Kaupungin ylläpitämät väylät jaetaan kolmeen (1, 2, 3) kiireellisyysluokkaan.

Auraustöihin ryhdytään ja väylät pyritään puhdistamaan talvella kiireellisyysluokan määrittämässä järjestyksessä. Ensin hoidetaan kuntoon kiireellisyysluokkaan 1 kuuluvat väylät. Asuntokadut kuuluvat pääosin kiireellisyysluokkaan 3. Vaajakoskentie välillä Tammitie - Leppävedentie kiireellisyysluokka on ajoradalla ja kevyen liikenteen väylällä 1.

Päätös liitteineen toimitetaan tiedoksi ao. väylien varsilla sijaitseville kiinteistöille kuntalain edellyttämällä tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kantonen, toimialajohtaja, Hannu.Kantonen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta tekee alueidenkäyttölaissa (86 § 3 mom.) määrätyn kadunpitopäätöksen Vaajakoskentielle välillä Tammitie - Leppävedentie samalla vahvistetaan kiireellisyysluokka ajoradalle ja kevyen liikenteen väylälle 1.

Päätös annetaan tiedoksi kiinteistöjen omistajille tai haltijoille siten, kun asiasta kuntalain 139 §:ssä säädetään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Valitusviranomainen ja valitusoikeus

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Valituksen saa tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Etuostoasioissa valituksen saa tehdä ostaja ja myyjä.

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus,​ jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Muutoksenhaun maksu

Valituksen käsittelyn maksullisuudesta saa tietoja valitusviranomaiselta. Maksuista, niiden määristä ja maksuvapautuksen perusteista on säädetty tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) ja tuomioistuinmaksulain 2 §:ssä säädettyjen maksujen tarkistamisesta annetussa oikeusministeriön asetuksessa (1122/2021). 

Valitusaika

Valitus on jätettävä hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Rakennuskieltoasioissa kaikkien asianosaisten katsotaan saaneen päätöksestä tiedon silloin, kun rakennuskieltoa koskevasta päätöksestä on kuulutettu alueidenkäyttölain määräysten mukaisesti.

Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Valituksen muoto, sisältö ja liitteet

Valitus on tehtävä kirjallisena.

Valituksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- valittajan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valitukseen on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta, sekä
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Valitus on valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksen toimittaminen

Valitus on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava valitusviranomaiselle virka-aikana ennen valitusajan päättymistä. Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse.

Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä, eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköisen viestin (faksin ja sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Valitus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valitusviranomaisen yhteystiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 HÄMEENLINNA
Puhelin: 029 56 42200
Faksi: 029 56 42269
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Virka-aika: klo 8.00–16.15

​​​