Kaupunkirakennelautakunta, kokous 25.3.2025

§ 68 Jyrkännetie, katusuunnitelman hyväksyminen

JyväskyläDno-2025-862

Valmistelija

  • Jouko Manninen, suunnittelurakennusmestari, jouko.manninen@jyvaskyla.fi

Perustelut

Jyrkännetie on Jyskän kaupungin osassa sijaitseva tonttikatu. Ajoradan leveys on 5,5 m ja länsipuolella on 2,0 m leveä korotettu jalkakäytävä. Katu on kärsinyt routimisen aiheuttamista vaurioista ja hulevesi on syövyttänyt sivuojaa, joka on lisännyt vuosittaista kunnossapidon tarvetta. Jyrkännetiellä kuten Jyskän muillakin kaduilla on puute pysäköintipaikoista. Lisäksi Jyrkännetiellä on tarve toimenpiteille liikenteen rauhoittamiseksi. Katu saneerataan yhteishankkeena Alvan kanssa, joka saneeraa alueella elinkaarensa päähän tullutta vesihuoltoverkostoa.

Katusuunnitelma

Suunnitelmassa kadun ajoradan ja jalkakäytävän leveyttä ei muuteta. Pysäköinnille on suunniteltu pysäkkisyvennys Heittomäentien kohdalle. Pysäkkisyvennyksen leveys kadun reunasta on 2,0 metriä ja pituus mahdollistaa 5-6 henkilöauton pysäköinnin. Pysäköinnille asetetaan pysäköintiajan alkamisen osoittamisvelvollisuus sekä voimassaoloaika. Liikenteen rauhoittamiseksi kadulle on suunniteltu hidastetöyssy Heittomäentiestä noin 40 m Hokkalantielle. Hidastetöyssy on suunniteltu suoraviisteisenä ja sen korkeus on 8 cm. Kadun kuivattamiseksi rakennetaan uusia hulevesikaivoja, jotka liitetään hulevesiviemäriin. Nopeusrajoitus suunnittelualueella on 30 km/h. Kadun kaikki käyttöveden ja jäteveden putkistot tonttiliittymineen rakennetaan. Hulevedelle rakennetaan uutta putkistoa ja hulevesi-, ja huleveden tarkastuskaivoja. Lisäksi kadulle sijoitetaan sähkö-, valaistus- ja tietoliikennekaapelit. Kadun valaistus rakennetaan ja vierialueet nurmetetaan.

Aikataulu

Kadun- ja vesihuollon saneeraus tehdään vuoden 2025 aikana.

Kustannukset  

 Kustannusarvio kadun saneeraukselle on 200 000 €. Valaistuksen ja vesihuollon kustannukset eivät sisälly tähän arvioon.

Nähtävilläolo

Suunnitelma on ollut julkisesti nähtävillä kaupunkirakenteen neuvonnassa os. Hannikaisenkatu 17, I-kerros 25.2.2025 – 11.3.2025 välisen ajan. Suunnitelmaan on voinut tutustua myös kaupunkirakenteen verkkosivuilla: www.jyvaskyla.fi/kadut/nahtavilla.

Nähtävillä olon aikana suunnitelmasta jätettiin seuraavat muistutukset:

Muistutus:

Aluepysäköintikiellon asettaminen ja erillisen pysäköintisyvennyksen osoittaminen kadun itäreunaan ei ole hyvä ratkaisu ja heikentää liikenneturvallisuutta.

Vastine:

- otetaan suunnitelmasta aluepysäköintikieltomerkit pois  
- pysäköintikieltoalueesta, koskien myös muita alueen katuja, tehdään myöhemmin erillinen päätös
- pysäköintipaikkoja on tarkoitus osoittaa myös muualle Jyskän alueelle
- pysäköinnin osoittaminen kadun varren sijaan syvennykseen lisää turvallisuutta, helpottaa liikenteen sujuvuutta ja talvikunnossapitoa

Muistutus:

Miksi hidastetöyssy tarvitaan, kun ei Tammitiellekään töyssyä ole saatu. Hidastetöyssy toivotaan siirrettäväksi Meijalantien suojatien kohdalle ylinopeuksien hillitsemiseksi ennen Heittomäentietä.

Vastine:      

- liikenteen rauhoittamisen tarve arvioidaan aina, kun katua saneerataan
- siirretään esitetty hidasta Meijanlantien suojatien kohdalle
- Jyrkännetien alkuosassa on havaittu ”kaahailua”, jota hidasteella pyritään hillitsemään
- suojatien asettaminen hidasteen kohdalle antaa turvaa kadun ylityksessä
- Tammitietä ei ole unohdettu. Hidasteeseen Jyskäntien kohdalla on tehty pieni muutos tässä katusuunnitelmassa ja Mesikämmenen ja Tammitien risteykseen on suunnitteilla liikennettä rauhoittavia rakenteita

Muistutus:

- Jalkakäytävä tulisi suunnitella yhdistetyksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi.

Vastine:

- vähäliikenteisillä ja alhaisen nopeusrajoituksen tonttikaduilla perusteperiaate on, että jalankulku voidaan erottaa ajoneuvoliikenteestä, mutta pyöräily on ajoradalla, koska sen nopeus on lähempänä autoilua kuin jalankulkua

Muistutus:

- Jyskän alueen liikenneturvallisuutta tulisi kehittää kokonaisuutena

Vastine:

- Jyrkännetietä saneerataan vesihuoltoverkon uusimisen vuoksi, ja koska päällysrakenne joka tapauksessa joudutaan uusimaan, tarkastellaan ainoastaan Jyrkännetien liikenteelliset muutostarpeet

Muistutus:

Tammitien ja Jyrkännetien risteyksen liittymäkaaria voisi pienentää suojatie-pyörätien jatkeen lyhentämiseksi ja ylityskohdan sivusiirtymää pienentää Tammitien ajoradan reunaan nähden. Suojatie-pyörätien jatkeen voisi rakentaa korotettuna.

Vastine:

- pienennetään liittymäkaarta Jyrkännetieltä Tammitieltä oikealle käännyttäessä
- suojatie-pyörätien jatkeen oleva sivusiirtymä on varsin maltillinen, jonka johdosta pyöräilijän ajolinja Jyrkännetien ylityksessä ei paljon muutu
- suojatie-pyörätien jatkeen korottamista ei nähdä tässä kohtaa tarpeelliseksi kun kysymyksessä ei ole pyöräilyn pää- eikä aluereitti

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kantonen, toimialajohtaja, hannu.kantonen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta hyväksyy Jyrkännetien katusuunnitelman piirustusnumerot 54-2979 ja 2-0566. Lautakunta päättää, että alueidenkäyttölain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

 

Valitusviranomainen ja valitusoikeus

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Valituksen saa tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Etuostoasioissa valituksen saa tehdä ostaja ja myyjä.

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus,​ jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Muutoksenhaun maksu

Valituksen käsittelyn maksullisuudesta saa tietoja valitusviranomaiselta. Maksuista, niiden määristä ja maksuvapautuksen perusteista on säädetty tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) ja tuomioistuinmaksulain 2 §:ssä säädettyjen maksujen tarkistamisesta annetussa oikeusministeriön asetuksessa (1122/2021). 

Valitusaika

Valitus on jätettävä hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Rakennuskieltoasioissa kaikkien asianosaisten katsotaan saaneen päätöksestä tiedon silloin, kun rakennuskieltoa koskevasta päätöksestä on kuulutettu alueidenkäyttölain määräysten mukaisesti.

Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Valituksen muoto, sisältö ja liitteet

Valitus on tehtävä kirjallisena.

Valituksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- valittajan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valitukseen on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta, sekä
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Valitus on valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksen toimittaminen

Valitus on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava valitusviranomaiselle virka-aikana ennen valitusajan päättymistä. Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse.

Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä, eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköisen viestin (faksin ja sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Valitus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valitusviranomaisen yhteystiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 HÄMEENLINNA
Puhelin: 029 56 42200
Faksi: 029 56 42269
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Virka-aika: klo 8.00–16.15

​​​