Perustelut
Asemakaavan muutos koskee 48. kaupunginosan kortteleita 18 ja 21 sekä virkistys- ja erityisaluetta.
Asemakaavan muutosalue sijaitsee Seppälänkankaan Palokankaalla. Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa kaupungin yritystonttitarjonnan monipuolistaminen sekä sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrätykseen keskittyneen esikaupallisen laitoksen sijoittuminen (SER-laitos) laajentamalla nykyisten korttelialueiden käyttötarkoitusta. Kaavamuutoksessa tavanomaisen teollisen toiminnan ja varastoinnin lisäksi korttelialueille on tarkoitus mahdollistaa T/kem-merkinnällä merkittävän, vaarallisia kemikaaleja valmistavan tai varastoivan laitoksen sijoittamien ja rakentaminen. Kortteliin 18 sallitaan myös jätteenkäsittelyä palvelevien rakennusten ja laitosten, rakennelmien ja laitteiden sijoittaminen (T/kem-1).
Lähtökohdat
Asemakaavan muutokseen on ryhdytty kaupungin ja yksityisen hanketoimijan aloitteesta. Asemakaavan vireilletulosta on ilmoitettu sanomalehti Keskisuomalaisessa 20.12.2024. Suunnittelualue on pinta-alaltaan noin 9,9 hehtaaria, ja se on kaupungin omistuksessa.
Jyväskylän oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa suunnittelualue on tilaa vaativien työpaikkojen aluetta sekä viheraluetta.
Voimassa olevassa asemakaavassa suunnittelualue on teollisuus-, varasto- ja liikerakennusten korttelialuetta (TL-2), lähivirkistysaluetta (VL-1) sekä energiahuollon aluetta (EN). Lähivirkistysalueelle on osoitettu ohjeellinen ulkoilureitti, maakuntaura. Kortteleihin on osoitettu rakennusoikeutta yhteensä 24 576 kerrosalaneliömetriä (e=0.50).
Suunnittelualueen korttelit ovat olleet rakentamattomina 2010-luvun alkupuolelta lähtien. Korttelin 18 puusto on aikanaan kaadettu sekä tontti tasattu rakentamista valmistelevana toimenpiteenä. Alue rajautuu etelässä Rekkamiehentiehen ja pohjoisessa pääosin kaavoittamattomaan viheralueeseen. Lähimmät vakituisesti asutut asuinrakennukset sijaitsevat noin 250–470 metrin etäisyydellä.
Kaavaluonnoksesta saatu palaute
Kaavaluonnos oli nähtävänä 20.12.2024–31.1.2025. Nähtävänäolosta tiedotettiin sanomalehti Keskisuomalaisessa sekä osallisille lähetetyillä kirjeillä. Kaavaluonnoksesta annettiin nähtävänäolon aikana kaksi lausuntoa. Mielipiteitä kaavaluonnoksesta ei jätetty. Lausunnot antoivat Tukes ja Keski-Suomen Liitto.
Lausunnoissa esille nostetut asiat:
- Ns. Seveso III- direktiivin tarkoittaman toiminnan sijoittuminen alueelle edellyttää Ympäristöministeriön asiaa koskevan ohjekirjeen huomioonottamista kaavoituksessa.
- Aurinkoenergian hyödyntämistä ja viherkattoja ei tule sallia niiden muodostaessa palokuormaa ja edistäessä kemikaalionnettomuuden syntymistä ja estäessä sen torjuntaa.
- Kaavaa laadittaessa on pyydettävä kunnan palo- ja pelastusviranomaisen sekä tarvittaessa Tukes:n lausunto.
- Kaavamuutos tukee kiertotalouden ja huoltovarmuuden tavoitteiden sekä vihreän siirtymän toteutumista.
- Kaavamuutoksen jälkeen kortteliin 18 suunniteltujen toimintojen sijoittumisen edellytykset arvioidaan Tukesin kemikaaliturvallisuusluvan käsittelyvaiheessa onnettomuuksien vaikutusten perusteella. Tulosten perusteella ratkaistaan toiminnan sijoittumismahdollisuudet kortteliin 18 sekä tarvittavat alueen ja ympäristön suojausratkaisut.
- Perustuen vastaavista kohteista tehtyihin onnettomuuksien vaikutusten arviointeihin ja tapahtuneisiin onnettomuuksiin vastaavien kemikaalien käsittelyssä, ei laajoja vaikutuksia todennäköisesti ole.
Luonnosvaiheen palautteesta ja vastineista niihin on koottu erillinen yhteenveto, joka on asian liitteenä.
Asemakaavan muutosehdotus
Asemakaavan muutosehdotuksessa alueelle osoitetaan kaksi teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, jolle saa sijoittaa merkittävän, vaarallisia kemikaaleja valmistavan tai varastoivan laitoksen (T/kem ja T/kem-1). T/kem-1- korttelialueelle sallitaan lisäksi jätteenkäsittelyä palvelevien rakennusten ja laitosten, rakennelmien ja laitteiden sijoittaminen.
Kaavamuutoksessa korttelialueiden koko, aluerajaukset sekä rakennusoikeuden määrä säilyvät voimassa olevan asemakaavan mukaisina. Tehokkuusluvuksi on osoitettu e=0.50, jolloin kokonaisrakennusoikeuden määrä on noin 24600 k-m². Kaavaratkaisussa myös energiahuollon alueet (EN) ja lähivirkistysalue (VL) sekä sillä sijaitseva ohjeellinen ulkoilureitti (maakuntaura) säilyvät ennallaan.
Asemakaavan muutosehdotus on kaavaratkaisultaan kaavaluonnoksen mukainen. Saadun palautteen ja tarkentuneen suunnittelun perusteella asemakaavan muutosehdotukseen on tehty seuraavanlaiset muutokset luonnosvaiheen jälkeen:
- Korttelialueiden suurin sallittu kerroslukumäärä (II) on korvattu määräyksellä rakennuksen julkisivun likimääräisestä enimmäiskorkeudesta (20 m).
- Aurinkoenergian hyödyntämisen ja viherkattojen kaavamääräyksiä on tarkennettu siten, että ne sallitaan palo- ja pelastusturvallisuus huomioon ottaen.
- Asemakaavaan on täydennetty hulevesien hallintaan ja käsittelyyn liittyvää määräystä.
- Kaavamääräyksiin on lisätty sammutusjätevesien käsittelyyn ja melun huomioimiseen liittyvät kaavamääräykset.
- Kaavaselostusta on täydennetty vaikutusten arvioinnin osalta.
Asemakaavaehdotus pidetään julkisesti nähtävillä 14 päivää. Asemakaavan muutos on vaikutuksiltaan vähäinen ja sen hyväksyy kaupunkirakennelautakunta (hallintosääntö 16 §). Asemakaavan yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako.
Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen verkkosivuilla.
Ehdotus
Esittelijä
-
Hannu Kantonen, toimialajohtaja, hannu.kantonen@jyvaskyla.fi
Kaupunkirakennelautakunta
- päättää asettaa asemakaavan laajennus- ja muutosehdotuksen sekä siihen liittyvän sitovan tonttijaon alueidenkäyttölain 65 §:n sekä maankäyttö- ja rakennuslain asetuksen 27 §:n säännösten mukaisesti julkisesti nähtäville
- pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta tarvittavat viranomaislausunnot
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.