Kaupunginvaltuusto, kokous 17.3.2025

§ 26 Jyväskylän ammattikorkeakoulun omistuspohjan laajentamista koskevan selvitystyön käynnistäminen ja Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yliopiston selvitysvaiheen aiesopimuksen hyväksyminen

JyväskyläDno-2025-1130

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vesa Voutilainen, talousjohtaja, vesa.voutilainen@jyvaskyla.fi

Perustelut

Kansallinen korkeakoulutuskenttä on ollut voimakkaassa muutoksessa jo noin 15 vuoden ajan. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä Jamk) muodostavat omien monialaisten profiiliensa kautta kansallisesti poikkeuksellisen vahvan kokonaisuuden useilla yhteiskunnallisesti merkittävillä aloilla. Koulutuksessa kilpailu parhaista opiskelijoista kiristyy. Ikäluokkien pienentyessä kansallisessa ja kansainvälisessä opiskelijarekrytoinnissa sekä yliopiston, että ammattikorkeakoulun onnistuminen on kriittistä alueen vetovoiman ja kasvun kannalta.

 

Jamk on perustettu vuonna 1994. Jyväskylän kaupunki on Jamkin pääomistaja 90 %:in omistusosuudella. Muina omistajina ovat Jämsän kaupunki (5 %:in omistusosuus) ja Äänekosken Ammatillisen Koulutuksen kuntayhtymä (5 %:in omistusosuus).

 

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Yliopisto ovat alkuvuonna 2025 valmistelleet aiesopimusta, jonka tarkoituksena on ilmaista tahtotila tarkastella alueellisen korkeakouluyhteistyön syventämistä Jamkin omistuspohjan muutoksen kautta. Kaupungin ja yliopiston tahtotilana on selvittää ensimmäisessä vaiheessa merkittävän vähemmistöosuuden (30–35 %:in omistusosuus) siirtymistä Jyväskylän yliopistolle. Edelleen tavoitteena on selvittää vaiheet ja edellytykset Jyväskylän ammattikorkeakoulun siirtymiseksi Jyväskylän yliopiston konserniin (yliopistolle tulisi tuolloin yli 50 %:in omistusosuus Jamkista) korkeakoulujen rahoitussopimuskaudella 2025–2028. Jamkin vähemmistöomistajia on informoitu em. suunnitelmista.  

 

Jyväskylän korkeakoulujen strategisemmalla yhteistyöllä tavoitellaan merkittäviä taloudellisia, koulutuksellisia, tutkimuksellisia ja alueellisia hyötyjä. Jyväskylän kaupunki tunnistaa mahdollisen muutoksen hyödyt alueen elinvoimalle, osaamiselle ja veronmaksajille ja tavoittelee osaltaan kaupungin aseman vahvistumista opiskelijakaupunkina. Kehittyvät, kansainväliset korkeakoulut ovat avainasemassa rakentamassa entistä elinvoimaisempaa ja taloudellisesti vahvaa Jyväskylää. Mahdollisuudet yrityksille kasvaa ja uusille yrityksille sijoittua Jyväskylään edellyttävät osaajien saatavuutta.

 

Korkeakoulujen tiivistyvä yhteistyö tukisi yritysten kasvua, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä kansainvälistymistä ja edelleen koko kaupungin elinvoiman vahvistumista. Positiivinen kierre yritysten kasvumahdollisuuksien, kansainvälistymisen ja lisääntyvien opiskelijoiden myötä vahvistaisi kaupungin taloutta.

 

Nyt aiesopimuksella Jyväskylän kaupunki päättää käynnistää Jyväskylän yliopiston kanssa yhteisen selvityksen Jamkin mahdollisista omistusjärjestelyistä ja tavoitteellisena aikatauluna on, että päätös omistusjärjestelyistä voidaan tehdä viimeistään kesäkuussa 2025.

 

Aiesopimuksen tarkoituksena on avoimesti tuoda julki kaupungin ja yliopiston tahtotila alueellisen korkeakouluyhteistyön kehittämiseksi. Aiesopimuksen allekirjoittaminen käynnistää varsinaisen selvitystyön, johon sisältyy mm. muutosprosessin tarkempi aikataulu, osakekauppaan liittyvä arvonmääritys ja osakassopimuksen laadinta uuden omistuspohjan mukaiseksi. Osakassopimuksessa määritellään aiesopimusta tarkemmin keskeisiä korkeakouluyhteistyön tiivistämiseen liittyviä asioita, kuten kaupungin asettamat tavoitteet ammattikorkeakoulun strategisen ja operatiivisen kehittämisen osalta.

 

Jyväskylän kaupunkikonsernin omistajaohjauksen periaatteiden ja konserniohjeen (KV 27.11.2023/104) mukaisesti kaupungin omistusintressi Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:öön nähden on strateginen. Hallintosäännön 8 §:n mukaisesti strategisesti merkittävien tytäryhtiöiden omistusjärjestelyistä ja osakkeiden myynnistä päättää kaupunginvaltuusto. Jyväskylän kaupunginhallitukselle ja Jyväskylän kaupunginvaltuustolle esiteltiin 27.1.2025 ja 17.2.2025 olleissa iltakouluissa korkeakoulukonsernin muodostamiseen tähtäävän selvitystyön käynnistämistä.

 

Kaupunginhallitus johtaa käynnistyvää selvitystyötä ja valmistelua. Kaupunginhallitukselle ja –valtuustolle raportoidaan säännöllisesti valmistelun etenemisestä.

 

Ehdotus

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että

  1. kaupunki hyväksyy liitteenä olevan aiesopimuksen Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n omistuspohjan laajentamisselvityksestä
     
  2. kaupunginjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan aiesopimuksen ja tekemään em. asiakirjaan teknisluonteisia muutoksia ja tarkennuksia
     
  3. kaupunki käynnistää aiesopimuksessa määritetyn valmistelutyön ja nimeää Jyväskylän ammattikorkeakoulun omistuspohjan laajentamisselvityksen ohjausryhmään kaupunginjohtaja Timo Koiviston, joka nimeää kaupungin muut edustajat valmistelu- ja selvitystyön edellyttämiin ryhmiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

  

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

  1. kaupunki hyväksyy liitteenä olevan aiesopimuksen Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n omistuspohjan laajentamisselvityksestä
     
  2. kaupunginjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan aiesopimuksen ja tekemään em. asiakirjaan teknisluonteisia muutoksia ja tarkennuksia
     
  3. kaupunki käynnistää aiesopimuksessa määritetyn valmistelutyön ja nimeää Jyväskylän ammattikorkeakoulun omistuspohjan laajentamisselvityksen ohjausryhmään kaupunginjohtaja Timo Koiviston, joka nimeää kaupungin muut edustajat valmistelu- ja selvitystyön edellyttämiin ryhmiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Muutoksenhakuohjeeseen on tehty 26.3.2025 hallintolain 49 §:n mukainen valitusosoituksen korjaus. Päätökseen voi hakea muutosta kunnallisvalituksella, joka on vaihdettu virheellisen valitusosoituksen (oikaisuvaatimusohje) tilalle.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Jaana Hakanen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa klo 17.47. Hänen tilallaan ollut varavaltuutettu Katri Asp-Dalfidan poistui kokouksesta klo 17.47.


Muutoksenhaku

 

Valitusviranomainen ja valitusoikeus

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Valituksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Muutoksenhaun maksu

Valituksen käsittelyn maksullisuudesta saa tietoja valitusviranomaiselta. Maksuista, niiden määristä ja maksuvapautuksen perusteista on säädetty tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) ja tuomioistuinmaksulain 2 §:ssä säädettyjen maksujen tarkistamisesta annetussa oikeusministeriön asetuksessa (1122/2021). 

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen

Valitusaika

Valitus on jätettävä hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

 

 

 

Valituksen muoto, sisältö ja liitteet

Valitus on tehtävä kirjallisena.

Valituksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- valittajan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan
- valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta, sekä
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitus on valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksen toimittaminen

Valitus on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava valitusviranomaiselle virka-aikana ennen valitusajan päättymistä. Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä, eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköisen viestin (faksin ja sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Valitus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

 

 

 

Valitusviranomaisen yhteystiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 HÄMEENLINNA
Puhelin: 029 56 42200 (vaihde)
Faksi: 029 56 42269
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Virka-aika: klo 8.00–16.15