Kaupunginvaltuusto, kokous 17.3.2025

§ 27 Vaajakosken ohitustie, pohjoinen, Haapalahti-Hupeli asemakaavan muutos ja laajennus

JyväskyläDno-2023-104

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Reijo Teivaistenaho, asemakaava-arkkitehti, reijo.teivaistenaho@jyvaskyla.fi

Perustelut

Kaavaehdotuksen aiempi hyväksyminen

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutosehdotuksen kokouksessaan 26.8.2024 / § 50. Hyväksymispäätöksestä ei jätetty valituksia. Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt alueidenkäyttölain 195 §:n mukaisen oikaisukehotuksen Jyväskylän kaupunginvaltuuston kaavan hyväksymispäätökseen.

Oikaisukehotus

Asemakaava on laadittu tiiviissä yhteistyössä Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen kanssa. Kaavaratkaisu ja vaikutusten arviointi perustuu tiesuunnitelmaan ja siihen liittyviin laajoihin riittäviksi arvioituihin selvityksiin.

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt oikaisukehotuksen, jonka on valmistellut ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue. Oikaisukehotuksen mukaan asemakaava on luontoselvitysten osalta puutteellinen ja lisäksi osittain luonnonsuojelulain vastaisena asemakaavan sisältövaatimusten vastainen. Asemakaavan hyväksymispäätös on saatettava Jyväskylän kaupunginvaltuustossa uudelleen päätettäväksi. Jollei uutta päätöstä tehdä kuuden kuukauden kuluessa oikaisukehotuksesta (päivätty 9.10.2024) aiempi kaavan hyväksymispäätös on katsottava rauenneeksi.

 Oikaisukehotuksen pääkohdat, jotka koskevat pohjoista kaavaa:

-       Tiesuunnitelmalla ja siten myös asemakaavalla heikennetään liito-oravan ja lummelampikorennon lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Hävittämis- ja heikentämiskielloista poikkeamisille ei ole tiesuunnittelun yhteydessä haettu luonnonsuojelulain 83 §:n mukaisia poikkeamislupia. Koska kaavaratkaisu ei mahdollista lisääntymis- ja levähdyspaikkojen riittävän suojelutason turvaamista tiesuunnittelussa, asemakaava ei täytä MRL:n (nyk. alueidenkäyttölain) 54 §:n 2 momentin vaatimusta luonnonympäristön vaalimisesta.

-       Tiesuunnittelun yhteydessä ei ole tehty riittäviä lepakkoselvityksiä purettavien rakennusten lisääntymis- ja levähdyspaikkojen osalta, joten tältä osin asemakaava perustuu puutteellisiin selvityksiin.

-       Pohjoisen osan kaava-aineistoon sisältyy luonnonsuojelulain 35 §:ssä tarkoitettu Natura-arviointi ainoastaan valtatieratkaisun osalta. Kaavaa laadittaessa ei ole esitetty selvitystä, jonka perusteella voitaisiin varmistua siitä, etteivätkö pohjoisen ja eteläisen osan kaavat joko yksinään tai tarkasteltuna yhdessä tiesuunnitelman kanssa todennäköisesti merkittävästi heikennä Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen suojelun perusteena olevia luonnonarvoja, tässä tapauksessa liito-oravaa.

Kaavan selvitysaineistoon on lisättävä vähintään Natura-arvioinnin tarveharkintatasoinen selvitys, jossa tulee arvioida, tuleeko kaavan vaikutukset arvioida varsinaisella Natura-vaikutusten arviointimenettelyllä.

Oikaisukehotuksen johdosta tehdyt toimenpiteet

Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on teettänyt tiesuunnitelmaan liittyvät täydentävät lepakkoselvitykset talvella 2024-2025. Varmistettuja lepakoiden kesäajan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja löytyi kolmesta kohteesta.

Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on hakenut luonnonsuojelulain 83 §:n mukaista lupaa poiketa liito-oravan ja lummelampikorennon osalta lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämis- ja heikentämiskiellosta 10 vuoden määräajaksi.

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on päätöksellään myöntänyt haetun luvan poiketa edellä mainituista lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämis- ja heikentämiskielloista (KESELY/3803/2024, KESELY/3807/2024).

Jyväskylän kaupunki on laatinut yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa Natura-tarveharkinnan, jonka johtopäätös on, ettei ole tarvetta tehdä erillistä Natura-arviointia. Tarveharkinta-asiakirja on lisätty asemakaavaselostuksen liitteeksi.

Asemakaavan laajennus- ja muutosehdotus

Asemakaavakarttaan ja -selostukseen tehdyt muutokset:

-       Pohjakartan kaupunginosarajaa on muutettu Hupelin kohdalla.

-       Asemakaavaselostusta on täydennetty asemakaavaprosessin ja luontoarvojen kuvauksen, vaikutusten arvioinnin sekä lähtötieto- ja selvitysluettelon osalta.

Asemakaava on vaikutuksiltaan merkittävä ja sen hyväksyy kaupunginvaltuusto (hallintosääntö 8 §).

Ehdotus

Esittelijä

Mari Pitkänen, talous- ja hallintopäällikkö, mari.pitkanen@jyvaskyla.fi

Kaupunkirakennelautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että asemakaavan muutos- ja laajennusehdotus hyväksytään 20.2.2025 tarkistetussa muodossa.

​​​​​​---------

Kokouksessa edellä esitetyn päätösehdotuksen teki toimialajohtaja Hannu Kantonen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Päivi Lind, asianhallinnan asiantuntija, paivi.lind@jyvaskyla.fi

Perustelut

Kaavan hyväksymistä koskeva kaupunginvaltuuston päätös 26.8.2024/49 on esityslistan liitteenä.

Kaavaan ei liity maankäyttösopimusta.

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävänä kaavoituksen verkkosivuilla.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, timo.koivisto@jyvaskyla.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy asemakaavan muutos- ja laajennusehdotuksen 20.2.2025 tarkistetussa muodossa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg ilmoitti Keski-Suomen ELY-keskuksen työntekijänä olevansa hallintolain 28 § 1. momentin 4. kohdan mukaan (palvelussuhdejääviys) esteellinen käsittelemään asiaa. Hän poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouksen puheenjohtajana toimi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela.

Perustelut

Kaavan hyväksymistä koskeva kaupunginvaltuuston päätös 26.8.2024/49 on esityslistan liitteenä.

Kaavaan ei liity maankäyttösopimusta.

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävänä kaavoituksen verkkosivuilla.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan muutos- ja laajennusehdotuksen 20.2.2025 tarkistetussa muodossa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kaava-asiakirjat on arkistoitu erikseen JyväskyläDno-2023-104.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Kimmo Ojala poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa klo 17.56. Hänen paikkansa kokouksessa otti varavaltuutettu Katri Asp-Dalfidan klo 17.56.


Muutoksenhaku

Valitusviranomainen ja valitusoikeus

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta.

Valitusoikeus

Jos kunta on pysyttänyt aiemman kaavapäätöksensä voimassa, saa elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus hakea siihen muutosta ja aikaisempien, jo tehtyjen valitusten, katsotaan kohdistuvan uuteen päätökseen. Muilla kuin valituksen jo tehneillä ei ole oikeutta muutoksenhakuun.

Jos kunta on muuttanut aiempaa päätöstään, hallinto-oikeus varaa valittajille mahdollisuuden täydentää valitustaan ja myös muilla kaavapäätöksestä valittamaan oikeutetuilla on oikeus hakea muutosta päätökseen siltä osin kuin kaavaa on muutettu. Päätökseen saa hakea tällöin muutosta

·       se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

·       kunnan jäsen

·       viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa

·       maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia

·       rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Muutoksenhaun maksu

Valituksen käsittelyn maksullisuudesta saa tietoja valitusviranomaiselta. Maksuista, niiden määristä ja maksuvapautuksen perusteista on säädetty tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) ja tuomioistuinmaksulain 2 §:ssä säädettyjen maksujen tarkistamisesta annetussa oikeusministeriön asetuksessa (1122/2021). 

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valitusaika

Valitus on jätettävä hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Päätöksen katsotaan tulleen kaikkien valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Valituksen muoto, sisältö ja liitteet

Valitus on tehtävä kirjallisena.

Valituksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- valittajan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valitukseen on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta, sekä
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitus on valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava.  Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksen toimittaminen

Valitus on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava valitusviranomaiselle virka-aikana ennen valitusajan päättymistä. Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä, eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköisen viestin (faksin ja sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Valitus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valitusviranomaisen yhteystiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100  HÄMEENLINNA
Puhelin: 029 56 42200 (vaihde)
Faksi: 029 56 42269
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Virka-aika:  klo 8.00 – 16.15