Perustelut
Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet ohjaavana asiakirjana
Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain (628/98) 8a luvun mukaista perusopetuksen oppilaalle suunnattua ohjattua toimintaa, jonka kokonaisuudesta kunta vastaa. Opetushallitus päättää aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä antamalla toimintaa varten perusteet.
Opetushallitus on päättänyt 13.2.2025 muutoksista aamu- ja iltapäivätoiminnan opetussuunnitelman perusteisiin 2011. Päätös kumoaa määräyksen 1/011/2011 tehtyjen muutosten osalta. Päätös tulee ottaa huomioon paikallisessa toimintasuunnitelmassa sekä toiminnanjärjestämisessä 1.8.2025 alkaen toistaiseksi.
Jyväskylän kaupungin toistaiseksi voimassa oleva toimintasuunnitelma on otettu käyttöön 1.8.2024. Nyt päivitetyssä toimintasuunnitelmassa, joka otetaan käyttöön1.8.2025 alkaen, on linjattu aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen laajuus sekä muokattu sisältöä vastaamaan päivitettyjä valtakunnallisia perusteita. Jyväskylässä ei järjestetä varsinaista aamutoimintaa sen vähäisen tarpeen vuoksi ja näin ollen myös toiminta on jatkossa perusopetuksen iltapäivätoimintaa. Lukuvuonna 2025–2026 iltapäivätoiminnassa jatketaan hyvinvoinnin teemalla.
Jyväskylän kaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman päivitykset
Jyväskylässä perusopetuksen iltapäivätoimintaa järjestetään kasvun ja oppimisen palveluissa Jälkkäri- ja Vertti -ryhmissä. Jälkkäri-toiminnan piiriin kuuluvat 1–2. luokkien oppilaat sekä 3.–5. luokkien oppilaat, joilla on oppilaskohtaisen tuen päätös.
Vertti on kaikkien vuosiluokkien kehitysvammaisille ja autisteille tarkoitettua toimintaa, jota on järjestetty yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvointialue on irtisanonut sopimuksen kaupungin kanssa perustuen perusopetuksen tuen lakiuudistukseen sekä 1.1.2025 voimaan tulleeseen vammaispalvelulakiin. Uuden vammaispalvelulain perusteella palveluita järjestetään vain, jos muussa laissa tarkoitetut palvelut eivät ole yksilön palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä. Vertti-toiminnan sopimusneuvottelut hyvinvointialueen kanssa ovat kesken ja toimintaan liittyvät toimintasuunnitelman kohdat päivitetään syksyllä 2025.
Jälkkärit ja Vertit noudattavat kouluvuoden työaikoja. Toimintaa tarjotaan keskimäärin 4,5–5 tuntia päivässä kello 11/12–16.30 välisenä aikana. Kouluilla voi olla aamuaikaan joitakin harrastekerhoja, mutta ne eivät ole
perusopetuslain (628/98) 8a luvun mukaista toimintaa.
Jyväskylässä kaikki hakuaikana hakeneet ovat päässeet toimintaan mukaan ja ryhmäkoot vaihtelevat alueittain. Toimintasuunnitelmaan on tarkennettu hakuehtoa eli jos ryhmän koko on suuri, ensisijalla hakijoista ovat ensimmäisen luokan oppilaat ja lapset, jotka joutuisivat viettämään iltapäivänsä ilman aikuista. Toimintaan voidaan hakea perustellusti myös kesken toimintakauden.
Päivitetyssä toimintasuunnitelmassa on tarkennettu myös kuljetusten kohtaa vastaamaan Opetushallituksen ohjeistusta. Perusopetuksen iltapäivätoiminnassa olevilla lapsilla ei ole lähtökohtaisista oikeutta
kuljetukseen toiminnan loppuessa. Kuljetusetuoppilaat voidaan ohjata tarvittaessa jo ennen toiminnan loppumista lähteviin koulukuljetuksiin.
Vastuu lasten kulkemisesta iltapäivätoiminnasta kotiin on huoltajilla.
Aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien avustussopimusten irtisanominen
Palveluntuottajien avustussopimusten irtisanominen Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluissa on sisältynyt kasvun ja oppimisen palvelujen käyttösuunnitelman mukaisiin talouden tasapainottamistoimenpiteisiin vuodelle 2025. Sivistyslautakunta on päättänyt toteutettavista tasapainottamistoimenpiteistä 11.12.2024 pidetyssä kokouksessaan. Päätökseen perustuen iltapäivätoimintaa järjestetään kaikilla kaupungin perusopetuksen alakouluilla (35 toimipaikkaa) 4.8.2025 liikkeen luovutuksesta alkaen opetuksen omana toimintana. Kristillinen koulu, Steinerkoulu, Normaalikoulu sekä Valteri Onerva toimivat edelleen avustussopimuksin palveluntuottajina.
Liikkeen luovutuksessa Jyväskylän kaupungille siirtyvät kaikki palveluntuottajien työntekijät, joilla on voimassa oleva työsopimussuhde liikkeen luovuttajan kanssa siirtohetkellä 4.8.2025. Nämä työntekijät siirtyvät Jyväskylän kaupungille ns. vanhoina työntekijöinä. Siirtyvä henkilöstö tulee sijoittumaan kasvun ja oppimisen palveluihin perusopetukseen koulunkäynninohjaajiksi kymmenelle eri koululle.
Päivitykset toimintasuunnitelmassa koskien tuen lakiuudistusta
Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteissa huomioidaan 1.8.2025 tuen lakiuudistus, ja erityistä huomiota kiinnitetään lasten yksilöllisiin tuen tarpeisiin. Perusopetuslain mukaisesti oppimisen ja koulunkäynnin tukea tarvitsevan lapsen aamu- ja iltapäivätoiminnassa noudatetaan toiminnan yleisiä tavoitteita ja sisältöjä.
Toiminnan järjestäjän tuleekin jatkossa varmistaa, että henkilöstöllä on riittävä osaaminen ja koulutus lasten tuen tarpeiden tunnistamiseen ja tukemiseen. Keskeistä on ohjaajien, erityisopettajien ja opiskeluhuoltoryhmän välinen yhteistyö ja näiden tahojen antama konsultaatio ohjaajille. Uudistuksessa korostetaan entistä enemmän yhteistyötä kodin ja koulun välillä, jotta lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja kehitys voidaan turvata. Myös iltapäivätoiminnan sisällöissä huomioidaan tukea tarvitsevien lasten tarpeita ja toimintojen toteutuksessa tuetaan heidän oppimistaan ja hyvinvointiaan.
Vaikutusten arviointi
Tutkimukset ovat nostaneet esille aamu- ja iltapäivätoiminnan psykososiaaliset vaikutukset. Tutkimusten perusteella on todettu, että aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvilla lapsilla on vähemmän sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää ahdistusta. Tutkimus korostaa ohjatun toiminnan sekä aikuis- ja kaverisuhteiden merkitystä ahdistus- ja masennusoireiden vähenemisessä. (Metsäpelto, Pulkkinen & Tolvanen 2010, 25, 381–398.). Ohjattu toiminta ja kaverisuhteiden tukeminen on kirjattu toimintasuunnitelman palvelulupauksina.
Curtis, Kennewell, Luddy, Maher ja Virgara (2022, 2–9) tutkimuksen mukaan iltapäivätoimintaan osallistuminen kehittää niin kognitiivisia kuin sosiaalisia taitoja. Iltapäivätoiminnassa liikkuminen, läksyjen teko ja lukeminen sekä ajanvietto kavereiden kanssa vahvistavat lasten hyvinvointia. Hyvinvoinnin vahvistuminen korostui erityisesti heikosta sosioekonomisesta taustasta tulevien lasten kohdalla. Kaikki nämä kokonaisuudet ovat osa toimintasuunnitelmaa.
Jyväskylässä tehtiin vuonna 2018 valtuustoaloite pienituloisten perheiden iltapäivätoiminnan toimintamaksujen alentamisesta, mikä johti Jyväskylässä lapsivaikutusten arviointiin toimintamaksujen näkökulmasta. Lapsivaikutusten arvioinnissa selvisi, että toimintamaksujen suuruus on joillekin este toimintaan osallistumiselle. Lapsivaikutusten arvioinnin pohjalta otettiin käyttöön maksuvapautus ja -puolituskäytänteet.
Lapsivaikutusten pohjaksi tehtiin kysely, jonka perusteella selvisi, että pienten lasten kohdalla aamu- ja iltapäivätoiminta koetaan harrastuksena. Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteisiin on kirjattu sisällöt, joita toteutetaan toiminnassa harrastuskerhomaisesti. Toimintasuunnitelmaan on kirjattu kokonaisuuksia, jotka sisältävät kasvua ja kehitystä tukevaa luovaa toimintaa, leikkiä ja vuorovaikutusta, liikuntaa ja ulkoilua, kädentaitoja ja askartelua sekä kulttuurista identiteettiä vahvistavaa toimintaa. Laadukas toiminta sisältää monipuolisesti kootun eheän kokonaisuuden.
Toimivalta asiassa
Hallintosäännön 3 luvun § 5 mukaan sivistyslautakunta päättää lasten päivähoidosta, kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annettujen lakien, perusopetuslain ja nuorisolain sekä niihin liittyvän muun lainsäädännön nojalla järjestettävistä palveluista.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kasvun ja oppimisen tuen asiantuntija Tella Vuolle oli asiantuntijana paikalla tämän asian käsittelyn ajan ja poistui ennen päätöksentekoa.