Kulttuuri- ja liikuntalautakunta, kokous 19.3.2025

§ 22 Liikuntatoiminnan toiminta-avustukset keväällä 2025

JyväskyläDno-2025-924

Valmistelija

  • Anna-Leena Sahindal, liikuntajohtaja, anna-leena.sahindal@jyvaskyla.fi

Perustelut

Avustusten myöntämisen yleiset periaatteet

Hallintosäännön 15 §:n mukaisesti kulttuuri- ja liikuntalautakunta päättää tehtäväalueensa avustusten ja vastaavan luonteisten yhteistyösopimusten periaatteista sekä viranhaltijoiden oikeudesta myöntää avustuksia ja tehdä kyseisiä yhteistyösopimuksia.

Avustusten myöntämisessä noudatetaan kaupunginhallituksen 19.12.2022 hyväksymiä Jyväskylän kaupungin avustustoiminnan yleisiä periaatteita. Avustusten myöntäminen perustuu aina harkintaan. Harkinnassa otetaan huomioon avustettavan toiminnan tarkoitus, laajuus, laatu sekä kokonaisvaikuttavuus. Avustettavan toiminnan tulee edistää kaupungin strategian mukaista toimintaa, tukea tai täydentää kaupungin järjestämiä palveluita ja kuntalaisten hyvinvointia ja/tai kaupungin elinvoimaa. Talousarviossa ja toimialojen käyttösuunnitelmissa määritellään vuosittain avustuksiin käytettävissä olevat varat.  

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan myöntämät liikunta-avustukset olivat haettavana 2.1.-31.1.2025. Liikunta-avustuksilla tuetaan liikunta- ja urheiluseurojen sekä muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten toimintaa ja siten luodaan edellytyksiä liikuntapalvelujen tarjonnalle sekä liikunnan ja urheilun harrastamiselle.

Avustuksia voidaan myöntää joko toiminta-avustuksena yhdistysten perustoimintaan tai kohdeavustuksena kohdennettuun toimintaan, tapahtumaan tai hankkeeseen.

Liikunnan toiminta-avustuksia esitetään jaettavaksi 104 yhdistykselle

Toiminta-avustusta ovat voineet hakea Jyväskylään rekisteröidyt yhdistykset ympärivuotiseen toimintaan. Avustus on tarkoitettu yhdistyksen hakemuksessa esittämän toimintasuunnitelman mukaisiin menoihin. Avustushakemukseen tulee sisältyä yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio toimintakaudelle. Avustuksen maksatuksen edellytyksenä on, että yhdistys on toimittanut edellisen toimintakauden hyväksytyn toimintakertomuksen, tuloslaskelman, taseen sekä tilintarkastus- tai toiminnantarkastuskertomuksen. Uusi yhdistys voi hakea toiminta-avustusta sen jälkeen, kun se on toiminut rekisteröityneenä yhdistyksenä vähintään yhden kokonaisen toimintakauden.

Liikunnan toiminta- ja kohdeavustuksiin on vuodelle 2025 jaettavana yhteensä 135 000 euroa. Jaettava summa on sama kuin vuonna 2024. Keväällä 2025 esitetään myönnettäväksi määrärahat jakautuen siten, että toiminta-avustuksiin esitetään jaettavaksi 125 300 euroa ja kohdeavustuksiin 9700 euroa. Esityksenä on, että koko määräraha jaetaan kevään avustuskierroksella. Mikäli liikunnan toiminta- ja kohdeavustusmäärärahaa jää kevään hakukierrokselta jäljelle, esim. toteuttamatta jääneiden avustuskohteiden vuoksi, lisätään summa toiseen hakukierrokseen, joka päättyy 31.8.2025.

Kevään haussa yhdistysten hakema yhteissumma liikunta-avustuksiin oli 365 289 euroa, mikä oli 15 319 euroa vähemmän kuin vuoden 2024 kevään haussa. Toiminta-avustushakemuksia jätettiin hakuaikana yhteensä 104 kappaletta ja hakusumma oli yhteensä 312 192 euroa. Toiminta-avustushakemusten määrä oli 8 kpl enemmän ja haettu avustussumma 12 352 euroa vähemmän kuin vuonna 2024.

Toiminta-avustusta hakeneiden yhdistysten ja liikuntaseurojen (yht. 104 kpl) jäsenten määrä on yhteensä 32 564, joista alle 18-vuotiaita jäseniä on 16 254. Esitetyissä avustussummissa vuodelle 2025 on mukailtu vuoden 2024 myönnettyjä avustuksia. Avustuksien tarkastelussa on otettu huomioon mm. liikuntaa järjestävän yhdistyksen toiminnan laajuus sekä toiminnan ja jäsenmäärän kehittyminen. Erityishuomiota on kiinnitetty lasten ja nuorten toiminnan laajuuteen. Vuoden 2025 jakoesityksessä on huomioitu mm. lajien välinen yhdenvertaisuus sekä alueellinen toiminta. Pienin esitetty toiminta-avustus on suuruudeltaan 200 euroa ja suurin 5 500 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Riikka Perkiö, talous- ja hallintopäällikkö, riikka.perkio@jyvaskyla.fi

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päättää myöntää liikuntatoiminnan kevään 2025 toiminta-avustukset liitteen mukaisesti.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti yksimielisesti seuraavasta ponnesta: Kulttuuri- ja liikuntalautakunta edellyttää, että liikuntatoiminnan avustusprosessia uudistetaan ennen tulevan vuoden avustusten hakua.

Tarkistettu liite ”Liikuntatoiminnan toiminta-avustukset, kevät 2025 (tarkistettu)" otetaan pöytäkirjan liitteeksi.

Esteellisyys

  • Eino Leisimo ilmoitti olevansa hallintolain 28 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan esteellinen käsittelemään tätä asiaa, koska hän on Jyväskylän seudun palloseura JPS ry:n hallituksen jäsen. Hän poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Hänen tilallaan kokouksessa oli talous- ja hallintopäällikkö Riikka Perkiö.

Kokouskäsittely

Eeva Simula oli asiantuntijana paikalla kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (faksin tai sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.