Elinkeino- ja työllisyysjaosto, kokous 3.3.2025

§ 15 Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueen palkkatuen ja starttirahan tarkennukset vuodelle 2025

JyväskyläDno-2025-994

Valmistelija

  • Hanna Lähteelä, työllisyysjohtaja, hanna.lahteela@jyvaskyla.fi

Perustelut

Työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirtyessä 1.1.2025 Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueelle (järjestämislaki, 380/2023), uudistettiin myös työvoimapalveluiden kustannuksiin kohdistetun valtionosuuden kriteerit. Valtionrahoitus ei ole korvamerkittyä eli kunnat saavat päättää itse rahojen käytöstä, mutta kokonaisuudessaan työvoimapalveluiden järjestämiseen kohdennettua rahaa on käytettävissä Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueella aiempia vuosia vähemmän. Palkkatuki ja starttiraha muodostavat merkittävän osan palveluiden kustannuksista. Käytettävissä olevan euromäärän pienentyessä on tarpeellista tarkentaa sekä palkkatuen että starttirahan myöntämisen kriteerejä Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueella, jotta määräraha riittäisi mahdollisimman pitkälle vuotta 2025. 

Starttirahahakemuksia tullaan arvioimaan erityisen tarkasti kilpailutilanteen, kannattavuuden sekä jatkuvuuden osalta. Edellytysten osalta tarkennetaan, että liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat tulisi laatia perustamisesta 3 vuoden päähän. Yrittäjävalmiuksien edellytetään olevan kunnossa, tarvittaessa asiakkaita ohjataan ensisijaisesti valmiuksia parantaviin palveluihin. Kilpailutilanne tullaan arvioimaan toimialalähtöisesti ja tietyille aloille tukea tullaan myöntämään vain erityistä harkintaa käyttäen, esim. franchising-yrittäjät, vakuutusmyyjät ja sisällöntuottajat.  

Starttirahan edellytysten ja esteiden tarkastelussa tullaan myös tarkentamaan, että päätoimisille opiskelijoille starttirahaa ei voida lähtökohtaisesti myöntää. Maahanmuuttaja-asiakkaiden kohdalla tarkistetaan muiden edellytysten lisäksi oleskelulupatyyppi sekä kielitaito. Starttirahan jatkohakemusten osalta tullaan jatkopäätöksiä myöntämään vain erityisellä harkinnalla 3–6 kuukautta. Jos yritystoiminta tuottaa asianmukaisen toimeentulon, ei myönteistä jatkopäätöstä ole tarpeenmukaista tehdä. Jatkohakemusten yhteydessä asiakkailta voidaan edellyttää yritysvalmiuksia kehittäviin palveluihin osallistumista. Maksuhäiriömerkinnät ja ilman maksusuunnitelmaa oleva verovelka ovat este jatkopäätöksen myöntämiselle. 

Palkkatuen kohdalla arvioidaan työsuhteen kestoa, laatua ja jatkotyöllistymisen mahdollisuutta. Palkkatukea ei myönnetä, jos tuki vääristäisi samoja tuotteita tai palveluja tarjoavien työnantajien välistä kilpailua. Ensisijaisesti palkkatukea kohdennetaan työnantajille, joiden kohdetoimipaikka sijaitsee Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueella. Koska palkkatuki ei enää kerrytä asiakkaan työssäoloehtoa eikä katkaise kunnan työttömyysturvaetuuksien maksuvastuun kertymää, rinnastuu palkkatuki aiempaa vahvemmin muihin työllistymistä edistäviin palveluihin, mikäli tavoiteltua jatkotyöllistymistä palkkatuen jälkeen tapahdu. 

Työnhakijoiden kohdalla priorisoidaan edelleen asiakaskohderyhmissä nuoret, maahanmuuttaneet sekä pitkäaikaistyöttömät. Erityisen kriittisesti tarkastellaan vain palkkatuen vuoksi työnhakijaksi ilmoittautuvia asiakkaita, esim. työkyvyttömyys eläkkeellä olevat ja työstä irtisanoutuneet. Oppisopimusten kohdalla arvioidaan alan työllistävyyttä, tukiajan kestoa (nopeat polut työmarkkinoille ensisijaisia), asiakkaan olemassa olevaa osaamista ja työllistymismahdollisuuksia. Muut koulutusvaihtoehdot (omaehtoiset opinnot, työvoimakoulutukset, rekrykoulutukset) tulee selvittää ennen palkkatuen myöntämistä. 

Alentuneesti työkykyisten asiakkaiden kohdalla on arvioitava vaikuttaako vamma/sairaus olennaisesti työllistymiseen; jos osatyökykyinen voisi työllistyä rajoitteista huolimatta ja alalla on töitä, ei palkkatuelle ole perusteita. Automaattisesti vamma/sairaus- perusteista palkkatukea (70 % palkkauskustannuksista) ei myönnetä, vaan vamman/sairauden tulee tosiallisesti olla pitkäkestoinen/parantumaton ja hankaloittaa työllistymistä merkittävästi. Jatkopäätösten kesto voidaan rajata 12 kuukauden ajalle, jos kyseessä on osa-/täsmätyökykyinen ja tiheämpi tarkastelujakso on perusteltua.

Ehdotus

Esittelijä

  • Ari Tolonen, toimialajohtaja, ari.tolonen@jyvaskyla.fi

Elinkeino- ja työllisyysjaosto päättää hyväksyä palkkatukeen ja starttirahaan liittyvät tarkennukset vuodelle 2025 Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (faksin tai sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888, faksi: 014 617 117
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.