Kaupunginhallitus, kokous 17.2.2025

§ 50 Lausunto valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman 2026-2037 luonnoksesta ja ympäristöselostuksesta

JyväskyläDno-2025-6

Valmistelija

  • Hannu Kantonen, toimialajohtaja, hannu.kantonen@jyvaskyla.fi
  • Heli Leinonkoski, kansliapäällikkö, heli.leinonkoski@jyvaskyla.fi

Perustelut

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Jyväskylän kaupungilta lausuntoa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta sekä sen ympäristöselostuksesta (liitteet 1-3). Lausunto tulee jättää lausuntopalvelu.fi -palveluun viimeistään 5.3.2025.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää arvioimaan suunnitelmaluonnosta erityisesti seuraavien kysymysten kautta:

1.       Vastaavatko strategiset linjaukset (ml. alueelliset painotukset) valtakunnallisen liikennejärjestelmän kehittämistarpeita?

2.       Mielipiteenne suunnitelmaluonnoksen toimenpiteistä? 

3.       Onko suunnitelmaluonnoksen rahoitus kohdennettu oikein rahoitusohjelman sisällä? 

4.       Mielipiteenne suunnitelmaluonnoksen vaikutusarvioinnista ja ympäristöarvioinnista (SOVA-laki 8.4.2005/200)? 

5.       Muut huomiot? 

 

Yleistä liikennejärjestelmäsuunnitelmasta

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma (Liikenne 12-suunnitelma) on strateginen hallituskausittain uusittava liikennejärjestelmäsuunnittelun ja -yhteistyön ohjausväline, joka perustuu maanteistä ja liikennejärjestelmästä annettuun lakiin (503/2005). Petteri Orpon hallituskauden alussa vireille laitettua suunnitelmaa laaditaan liikenne- ja viestintäministeriön johdolla ja parlamentaarisen työryhmän tukemana yhteistyössä keskeisten ministeriöiden, viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Suunnitelmasta tehdään valtioneuvoston päätös ja se viedään eduskunnan käsiteltäväksi selontekona syksyllä 2025. Liikenne ja viestintäministeriö huomioi lausuntokierrokselta saatavan lausuntopalautteen suunnitelman viimeistelyssä ennen päätöksentekoa.

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu ja suunnitelma luovat yhteistä tilannekuvaa liikennejärjestelmän kehittämistarpeista ja -ratkaisuista. Se kokoaa yhteen valtion ja kuntien toimenpiteitä liikennejärjestelmän kehittämiseksi. Suunnitelman osia ovat nykytila ja toimintaympäristön kuvaus, visio, tavoitteet ja niitä tarkentavat strategiset linjaukset, alueelliset painotukset sekä toimenpideohjelma. Lisäksi suunnitelmaan kuuluu valtion rahoitusohjelma, joka vuosien 2026-2029 osalta noudattaa julkisen talouden suunnitelman kehystä.

L12-suunnitelma linjaa liikennejärjestelmän kehittämistä pääosin tavoite- ja yhteistyötasolla. Se pitää sisällään suuren joukon suoraan tai välillisesti kaupungin toimivaltaan osittain tai kokonaan kuuluvia liikenneinfraan ja -palveluihin, maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen, liikenteen rahoitukseen ja yhteistyöhön liittyviä asioita. Suunnitelman tavoitteet, rahoitusohjelma ja toimenpideohjelma vaikuttavat vahvasti liikennesuunnittelun sisältöpainotuksiin ja resursointiin valtiolla sekä kunnissa. Suunnitelmaluonnoksessa on vain vähän kohdetasoisia viittauksia liikenneinfraan tai hankkeisiin, joita käsitellään ensisijaisesti kaupungin lausuttavaksi kuluvan vuoden lopulla tulevissa väyläviraston suunnitteluohjelmassa ja valtion väyläverkon investointiohjelmassa.

 

Liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnos 2026-2037

Viimeaikaiset laaja-alaiset ja merkittävät toimintaympäristömuutokset heijastuvat yhteiskunnan kaikille osa-alueille. Ne vaikuttavat vahvasti myös suunnitelman tavoitteisiin, toimenpiteisiin ja rahoituksen määrään sekä sen kohdentumiseen. Liikenneverkon toimivuuden turvaaminen, elinkeinoelämän kilpailukyky, alueiden välinen ja kansainvälinen saavutettavuus, vienti- ja tuontiyhteydet länteen, varautuminen ja kokonaisturvallisuus korostuvat luonnoksessa verrattuna voimassa olevaan suunnitelmaan. Sen sijaan esimerkiksi kaupunkiseudun liikennejärjestelmän toimivuuden ja päästöjen hillinnän kannalta tärkeät yhdyskuntarakenteen, joukkoliikenteen, lihasvoimaisen liikkumisen sisällöt ja resursointi jäävät aiempaa vähemmälle huomiolle. 

Suunnitelmassa ensisijaiseksi priorisoitu toimivuuden tavoite näkyy resurssien vahvana kohdentumisena olemassa olevan liikenneverkon kunnossapitoon ja pieniin parantamistoimiin. Toissijaisen turvallisuustavoitteen täyttäminen nivoutuu toimivuuteen ja ilmenee suunnitelmassa muun muassa monitasoisena varautumisena yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuviin uhkiin ja riskeihin sekä liikenneturvallisuuden aiempaa näkyvämpänä huomiointina. Kestävyys kattaa taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen ulottuvuuden. Heikossa julkisen talouden näkymässä painottuu erityisesti taloudellinen kestävyys.

Jyväskylän kaupungin näkökulmasta suunnitelmaluonnoksen voidaan arvioida olevan kaupungin etua edistävä. Sen vahvuuksiksi nähdään erityisesti monet Jyväskylän kaupunkiseudun elinvoiman ja kasvun edellytyksiä tukevat painotukset ja toimenpiteet. Lausuntoon on koottu huomiot suunnitelmaluonnoksen kehittämistarpeista, jotka liittyvät muun muassa;

-       Jyväskylän lentoaseman tulevaisuuteen,

-       kuntien ja valtion työnjakoon ja rahoitusvastuisiin

-       sekä MAL-sopimusten kehittämiseen.

Jyväskylän kaupungin lausunto valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta 2026-2037 on liitteenä 4.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, timo.koivisto@jyvaskyla.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa liikenne- ja viestintäministeriölle liitteenä olevan lausunnon valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman 2026-2037 luonnoksesta sekä sen ympäristöselostuksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §, laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
- varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)
- hankintaoikaisun johdosta tehtyä päätöstä, jos hankintapäätöstä ei ole hankintaoikaisun johdosta muutettu (Hankintalaki 146 § )