Sivistyslautakunta, kokous 23.4.2025

§ 32 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin enimmäisarvot ja niiden indeksitarkistus sekä sääntökirjaan tulevat muutokset 1.8.2025 alkaen

JyväskyläDno-2025-1701

Valmistelija

  • Tarja Ahlqvist, palvelujohtaja, tarja.ahlqvist@jyvaskyla.fi

Perustelut

Yksityiset varhaiskasvatuspalvelut ovat osa kunnan lakisääteistä varhaiskasvatuspalvelujen tuottamismallia. Jyväskylässä toimii 24 yksityistä päiväkotia ja 41 yksityistä perhepäivähoitajaa. Lisäksi avoin päiväkoti Tourutupa tuottaa kerhopalveluja. Tällä hetkellä yksityisten palvelujen osuus varhaiskasvatuspalveluista on 20 %.

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteli maksetaan varhaiskasvatukseen oikeutetusta lapsesta, jota hoidetaan yksityisessä päiväkodissa, ryhmäperhepäiväkodissa tai perhepäivähoidossa hoitajan kotona. Esiopetus järjestetään yksityisessä päiväkodissa ostopalveluna. Myös kerhotoiminnalle on määritelty oma palveluseteli. Palvelusetelin enimmäisarvot tarkistetaan yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelipalvelujen sääntökirjan mukaisesti.

 

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin ja ostettavan esiopetuksen enimmäisarvot ja taloudelliset vaikutukset

Sivistyslautakuntassa 4.9.2024, 72 § päätettiin varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen uudet tuntivälykset ja maksuprosentit 1.8.2025 alkaen. Siirtyminen viiden tuntivälyksen mallista kolmeen tuntivälykseen koskee myös yksityistä varhaiskasvatusta. Uusille tuntivälyksille esitetään seuraavat prosenttiosuudet palvelusetelin enimmäisarvoihin 1.8.2025 alkaen:

- varhaiskasvatus 1 - 84 tuntia - palveluseteli 60 %

- varhaiskasvatus 85 - 150 tuntia - palveluseteli 100 %

- varhaiskasvatus yli 151 tuntia - palveluseteli 100 %

- esiopetuksen lisäksi täydentavä varhaiskasvatus 1 - 84 tuntia - palveluseteli 60 %

- esiopetuksen lisäksi täydentävä varhaiskasvatus yli 85 tuntia - palveluseteli 65 %.

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin enimmäisarvoja on korotettu edellisen kerran 1.8.2024 sivistyslautakunnan päätöksellä 12.6.2024, 59 §.  Tällä hetkellä palvelusetelin enimmäisarvo kokopäiväisessä yli 3-vuotiaan lapsen varhaiskasvatuksessa on päiväkodeissa 915 euroa kuukaudessa ja perhepäivähoidossa 883 euroa kuukaudessa. Esiopetuksen ostopalvelun enimmäisarvo on 503 euroa tai 595 euroa. Hinta määräytyy sen mukaan, osallistuuko lapsi esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen. Jos lapsi osallistuu esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatukseen, varhaiskasvatuksen osuudesta maksetaan lapsikohtaista palveluseteliä perheen tarvitseman tuntivälyksen mukaisesti.

Palvelusetelin enimmäisarvosta vähennetään laskennallinen asiakasmaksu, jonka yksityinen palveluntuottaja perii perheeltä. Laskennallinen asiakasmaksu on varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain (1503/2016) suuruinen asiakasmaksu, jonka perhe maksaisi lapsen kunnallisesta varhaiskasvatuksesta. Omavastuuosuus on yksityisen palveluntuottajan tuottaman palvelun hinnasta se osuus, jota kunnan myöntämän palvelusetelin arvo ei kata ja joka jää asiakkaan maksettavaksi.

Jyväskylän kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen sääntökirjan mukaisesti tehdään indeksitarkistukset palvelusetelin enimmäisarvoihin vuosittain (sivistyslautakunta 24.5.2023, 38 §). Päiväkotien ja perhepäivähoidon palvelusetelien lisäksi myös lasten- ja perhekerhojen palvelusetelin enimmäisarvot tarkistetaan palvelusetelin laskentaperiaatteiden mukaisesti. Kerhotoiminnassa myönnetään palveluseteleitä kerran, kaksi tai kolme kertaa viikossa kokoontuviin lasten kerhoihin sekä lapsikohtaisesti perhekerhoihin.

Palvelusetelin arvon indeksitarkistuksen periaatteena käytetään ansiotasoindeksin Q4 2024 ja elinkustannusindeksin (helmikuu 2025) yhdistettyä laskentaa. Elinkustannusindeksin kehityksen vaikutusta painotetaan laskennassa 30 %, ja ansiotasoindeksiä painotetaan laskennassa 70 %. Suoritetun laskennan mukaisesti palvelusetelin enimmäisarvo kokopäiväisestä yli 3-vuotiaan lapsen varhaiskasvatuksesta päiväkodeissa olisi 950 euroa kuukaudessa (muutos lähtöhintaan + 35 euroa) ja perhepäivähoidossa 917 euroa kuukaudessa (muutos lähtöhintaan + 34 euroa). Esiopetuksen palveluseteliosuus olisi 570 euroa kuukaudessa. Kerhotoiminnan palveluseteli olisi yli 3-vuotiaan lapsen osalta 119 euroa (kerran viikossa toimiva kerho) ja alle 3-vuotiaan lapsen osalta 338 euroa kuukaudessa.

Syyskauden 2025 (1.8.–31.12.) osalta indeksitarkistuksen kokonaisvaikutuksen arvioidaan olevan noin 500 000 euroa vuoden 2025 talousarvioon. Korotuksen osuus pyritään kattamaan palvelualueen määrärahan sisältä.

 

Yksityisen varhaiskasvatuksen sääntökirja 1.8.2025 alkaen

Jyväskylän yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelipalvelujen sääntökirjan edellinen päivitys on tehty 1.8.2024 alkaen (sivistyslautakunta 25.9.2024, § 77). Sääntökirja on voimassa toistaiseksi ja muutoksia tehdään tarvittaessa.  Sääntökirjan päivitystä tehdään lainsäädännössä sekä ajassa ja käytännössä ilmenevien huomioiden ja tapahtuvien muutosten perusteella. Palveluntuottaja sitoutuu automaattisesti noudattamaan sääntökirjaa. Sääntökirjan päivityksellä 1.8.2025 alkaen ei ole kustannusvaikutuksia.

Esityksen mukaan sääntökirjaan tulisi seuraavat muutokset ja lisäykset Jyväskylän omiin kirjauksiin.

Luku 5.4 Lapsen tarvitsemat tukitoimet (s. 8)

Muutos 2025: Varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tuki kuuluu jokaiselle lapselle. Esiopetuksessa oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuki koostuu oppimisen edellytyksiä tukevista opetusjärjestelyistä, ryhmäkohtaisista tukimuodoista sekä lapsikohtaisista tukitoimista.

Lapsen tarvitsema tuki tulee suunnitella ja toteuttaa varhaiskasvatuslain sekä esi- ja perusopetuslain mukaisesti. Jyväskylän kaupunki järjestää tähän koulutusta ja perehdytystä. Kaupungin varhaiskasvatuksen erityisopettajat tarjoavat konsultointia yksityisiin päiväkoteihin sekä antavat erityisopetusta erityistä tukea tarvitseville lapsille, jos palveluntuottajalla ei ole henkilöstössään varhaiskasvatuksen erityisopettajaa.

Lisäys 2025: Lapsikohtaista palveluseteliä korotetaan tuen hallintopäätökseen määriteltyjen tukitoimien ja käytössä olevien kertoimien mukaisesti

Luku 5.5 Toimitilat ja varhaiskasvatusympäristö (s.10)

Lisäys 2025: Jyväskylän varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on käytössä väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastainen toimintamalli eli VKHS-malli. Lapset ohjataan käyttämään kiusaamisen vastaista Peli Seis -menetelmää.

Luku 9.3 Korotettu palveluseteli (s.17)

Lisäys 2025: Palveluseteliä korotetaan tuen hallintopäätökseen määriteltyjen tukitoimien ja käytössä olevien kertoimien mukaisesti.

Luku 10 Palveluntuottajalle maksettavan korvauksen maksatus (s.18)

Muutos 2025: Jyväskylässä palveluseteli maksetaan palveluntuottajille digitaalisen Edlevo-järjestelmän kautta.

Sääntökirjan yleiseen osaan esitetään seuraavat muutokset ja lisäykset:

Luku 5.4 Lapsen tarvitsemat tukitoimet (s.8)

Muokattu 4/25: Palvelusetelin mahdollinen korottaminen tuen lapsikohtaisen hallintopäätöksen takia määritellään sääntökirjassa. Perusteena voivat olla mm. lisähenkilöstön palkkaaminen, ryhmäkoon pienentäminen, erityisopettajan tai muiden asiantuntijapalveluiden ostaminen tai apuvälineiden hankinta.

Luku 6.1 Henkilöstön mitoitus, rakenne ja kelpoisuus (s.10)

Lisäys 4/25: Palvelun voi tuottaa järjestäjä tai tuottaja voi ostaa palvelun.

Luku 7 Palveluntuottajaksi hakeutuminen ja palveluntuottajan hyväksyminen (s.11)

Muutos 4/25: Yksityisen varhaiskasvatuksen lupa- ja ilmoitusasiat hoidetaan sähköisesti Soteri- asioinnin kautta. Palveluntuottaja- ja toimipaikkatiedot tallennetaan Soteri-rekisteriin.

Lisäys 4/2025: Yksityiset varhaiskasvatuksen tuottajat tarvitsevat toiminnalleen luvan. Jokaisen jo nyt rekisterissä olevan palveluntuottajan on haettava lupaa harjoittaa yksityistä päiväkotitoimintaa siirtymäaikana ja viimeistään 31.12.2026.

Tietoa Soterista yksityisille varhaiskasvatuksen palvelutuottajille löytyy nettiosoitteesta https://valvira.fi/varhaiskasvatus/soteri-ja-varhaiskasvatus

Soteri -ohje varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle löytyy nettiosoitteesta https://valvira.fi/varhaiskasvatus/ohje-varhaiskasvatuksen-lupahakemusten-tekemiseen

14.3 Poikkeustilanteet (force majeure) (s.20)

Muutettu kokonaisuudessaan 4/25: Poikkeustilanteella tarkoitetaan ennakoimatonta ja vaikutuksiltaan merkittävää tilannetta, joka estää tai olennaisesti vaikeuttaa palvelun tuottamista. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi luonnonmullistukset, laajat sähkökatkokset, pandemia, sota, lakko, viranomaisten rajoitukset tai muut vastaavat force majeure -tilanteet Kunnan tulee varmistaa, että valmiussuunnitelman oleelliset osat ovat yksityisten palveluntuottajien tiedossa.

Poikkeustilanteen ilmetessä:

- Järjestäjällä on oikeus muuttaa sääntökirjaa välittömästi tilanteen edellyttämällä tavalla. Muutoksista päättää erikseen monijäseninen toimielin. Palveluntuottajia kuullaan ennen ratkaisun tekemistä.

- Palveluseteli säilyy voimassa 60 kalenteripäivän ajan poikkeustilanteen alkamisesta. Tämän jälkeen palvelusetelin arvo laskee 50 prosenttiin niiltä osin, kuin lapsella on edelleen asiakassuhde palveluntuottajaan eikä palvelua voida tosiasiallisesti tuottaa.

- Yksityiset päiväkodit noudattavat kunnan valmiussuunnitelmaa. Kunnan tulee varmistaa, että valmiussuunnitelman oleelliset osat ovat yksityisten palveluntuottajien tiedossa.

Jos poikkeustilanne ei kuulu kunnan valmiussuunnitelman piiriin, järjestäjä arvioi tilannekohtaisesti tarvittavat toimet ja niistä viestitään erikseen.

 

Sivistyslautakunta päättää hallintosäännön (17.2.2025, 78 §) mukaisesti tehtäväalueensa maksujen perusteista ja euromääristä.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Sivistyslautakunta päättää 

1. yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin enimmäisarvot ja indeksitarkistuksen mukaiset korotukset liitteen mukaisesti 1.8.2025 alkaen.

2. hyväksyä yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelipalvelujen sääntökirjan 1.8.2025 alkaen.