Perustelut
Kokoomuksen valtuustoryhmä ja 34 muuta valtuutettua ovat tehneet 26.8.2024 valtuustoaloitteen, jossa esitetään tiukempia linjauksia älypuhelimien ja muiden vastaavien laitteiden käytölle koulupäivien aikana Jyväskylän perusopetuksen kouluissa. Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että kännykän käyttö koulupäivien aikana sallittaisiin vain erillisellä opettajan tai rehtorin luvalla. Lisäksi esitetään, että Kortepohjan päiväkotikoulussa jo hyväksi havaittua käytäntöä ja kokemuksia kännykän käytön kieltämisestä koulualueella ja koulupäivien aikana laajennettaisiin koskemaan kaikkia Jyväskylän perusopetuksen yksiköitä.
Säädöstausta
Opetukseen osallistuvalla oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Oppilaalla on velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (Perusopetuslaki 29 §, 1 mom, 35 §, 2 mom). Perusopetuslain 29 §:n 4 ja 5 momentin mukaan opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Järjestyssäännöissä voidaan antaa kouluyhteisön turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta tarpeellisia määräyksiä käytännön järjestelyistä ja asianmukaisesta käyttäytymisestä. Järjestyssääntöjen laatimisessa tulee kuulla oppilaskuntaa.
Opetushallitus on 7.8.2024 antanut suosituksen, jonka mukaan koulujen tulisi kieltää puhelimien häiritsevä käyttö oppitunneilla ja rajoittaa käyttöä myös välitunneilla nykylainsäädännön sallimalla tavalla. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan koulut ja oppilaitokset voivat järjestyssäännöissään kieltää puhelimien käytön oppituntien aikana. Puhelimen häiritsevää käyttöä on kaikki se, mikä ei liity oppituntiin tai opettajan antamiin tehtäviin.
Järjestyssäännöissä voidaan puuttua myös välitunnilla tapahtuvaan puhelimen häiritsevään käyttöön. Välitunnilla puhelimen käyttöä voidaan rajoittaa, mutta ei kieltää kokonaan. Jos käyttöä koulupäivien aikana rajoitetaan, on koulun varmistettava, että oppilaalla on mahdollisuus pitää tarvittaessa itse yhteyttä huoltajaansa kiireellisessä asiassa. Koko päivän kestävä puhelimen käyttökielto ei siis vielä nykylainsäädännön mukaan ole mahdollista.
Puhelimen käyttöön liittyvissä säännöissä ja määräyksissä on toisaalta syytä huomioida puhelimen ja muiden mobiililaitteiden tarkoituksenmukainen käyttö koulupäivän aikana. Oppilaalle on syytä mahdollistaa opettajan luvalla oman puhelimen käyttö esimerkiksi tiedonhankintaan ja muuhun oppimiseen liittyvässä toiminnassa. Puhelimen käyttö on perusteltua myös, jos se on tarpeen oppilaan terveyteen tai oppimiseen liittyvien erityistarpeiden vuoksi.
Perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta annetun valtioneuvoston asetuksen (422/2012) 4 §:n 2 momentin mukaan oppilaita ohjataan ja kannustetaan omatoimiseen ja kriittiseen tiedonhankintaan ja heille annetaan valmiudet sitä edellyttävän tieto- ja viestintäteknologian käyttöön. Myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan, että kaikilla oppilailla tulee olla mahdollisuudet tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen. Mobiililaitteiden käytön harjoittelu on osa opetussuunnitelmien mukaista opetusta. Lähtökohtana on, että opetuksessa käytetään koulun laitteita, mutta myös oppilaiden omia puhelimia ja muita mobiililaitteita voidaan käyttää huoltajien kanssa sovittavilla tavoilla oppimisen tukena. Puhelimien ja muiden mobiililaitteiden opetuskäytöstä oppitunnilla päättää opettaja.
Järjestyssääntöjen uudistus Jyväskylän perusopetuksessa
Jyväskylän kaupungin perusopetuspalveluilla on käytössä kaikille kouluille yhteiset järjestyssäännöt, joita koulut voivat täydentää omilla toimintaohjeillaan. Opettaja voi lisäksi yhdessä oppilaiden kanssa sopia tarkempia toimintamalleja myös luokkaa tai ryhmää koskien. Säännöt nojaavat toimintaan ohjaaviin lakeihin ja asetuksiin. Rehtorin ja opettajan velvollisuus on puuttua lainvastaiseen käyttäytymiseen, vaikka järjestyssäännöissä ei asiasta erikseen määrättäisikään.
Opetushallituksen 7.8.2024 antaman suosituksen johdosta käynnistettiin syksyllä 2024 kaupungin peruskoulujen yhteisten järjestyssääntöjen päivitystyö. Kaupungin peruskoulujen yhteisiin järjestyssääntöihin oli mobiililaitteiden käyttöä koskien kirjattu seuraavasti: ”Mobiililaitteen käyttö ei saa häiritä oppituntia tai opetussuunnitelman toteutumista. Jos mobiililaitteen käyttö on häiritsevää, opettaja voi takavarikoida yhden huomautuksen jälkeen laitteen oppitunnin ajaksi”.
Vaikka Jyväskylän perusopetuksen järjestyssäännöt vastasivat Opetushallituksen 7.8.2024 antamaa suositusta mobiililaitteiden käytöstä, niiden päivittämiseen ryhdyttiin, sillä käytännöt monissa kaupungin kouluissa olivat jo ennestään järjestyssääntöjä tiukemmat. Päivitystyötä varten perustettiin erillinen työryhmä, joka keräsi näkemyksiä ja kokemuksia laajasti kouluyhteisöiltä. Työryhmä toteutti mm. kyselyn järjestyssääntöuudistuksesta Jyväskylän kaupungin oppilaskuntien hallituksille, vanhempainyhdistyksille/-toimikunnille sekä opettajakunnille.
Työryhmä ehdotti valmistelutyön perusteella, että Jyväskylän kaupungin koulujen järjestyssäännöissä olevaa mobiililaitteiden käyttöä koskevaa kirjausta muutetaan seuraavasti: ”Oppilas ei saa käyttää tai pitää esillä luvatta mobiililaitteita oppituntien, muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ja ruokailun aikana. Oppilas pitää huolen, etteivät mobiililaitteet häiritse koulupäivän aikana”. Lisäksi työryhmä ehdotti, että järjestyssääntöjen soveltamista tarkennetaan koulukohtaisissa toimintaohjeissa. Kouluille annettiin mahdollisuus soveltaa ohjeita oppilaiden ikätason mukaisesti.
Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunta hyväksyi 23.10.2024 Jyväskylän kaupungin perusopetuksen järjestyssääntöjen päivityksen työryhmän ehdotuksen mukaisesti. Uudet järjestyssäännöt astuivat voimaan 1.11.2024.
Kokoomuksen valtuustoryhmän ja 34 muun valtuutetun valtuustoaloite ajoittui ajankohtaan, jolloin sivistyslautakunta ei ollut vielä tehnyt päätöstä järjestyssääntöjen päivityksestä. Sivistyslautakunnan päätös 23.10.2024 § 83 vastaa kuitenkin olennaisesti valtuustoaloitteen esittämiin ehdotuksiin ja on ollut voimassa kaikissa Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluissa marraskuusta 2024 lähtien.
Hallituksen esitys perusopetuslain muuttamisesta
Hallitus antoi 31.12.2024 eduskunnalle esityksen (HE 212/2024 vp) perusopetuslain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rajoituksia puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttöön perusopetuksessa siten, että niiden käyttö oppitunneilla olisi sallittua ainoastaan laissa säädettyihin erikseen määriteltyihin tarkoituksiin. Lisäksi kouluille asetettaisiin velvollisuus laatia tarpeelliset järjestyssäännöt mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän aikana. Nykyinen perusopetuslaki ei sisällä säännöksiä mobiililaitteiden käytöstä oppitunneilla tai koulupäivän aikana, eikä kouluilla ole velvollisuutta laatia asiasta järjestyssääntöjä. Lakimuutoksella pyritään selkeyttämään säännöksiä, tukemaan koulujen työrauhaa ja edistämään oppilaiden yhdenvertaisuutta.
Eduskunta käsittelee hallituksen esitystä kevään 2025 aikana. Käsittelyn yhteydessä esitykseen voidaan tehdä muutoksia tai tarkennuksia. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2025. Tällöin opetuksen järjestäjien ja koulujen on huolehdittava siitä, että niiden järjestyssäännöt on päivitetty vastaamaan uutta lainsäädäntöä. Paikallisia opetussuunnitelmia ei kuitenkaan tarvitse muuttaa.
Hallituksen esityksen mukaan oppilas ei saa käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta oppitunnin aikana, ellei käyttö tapahdu opettajan luvalla oppimistarkoitukseen tai rehtorin tai opettajan luvalla henkilökohtaiseen terveydenhoitoon. Tämä vastaa nykyistä käytäntöä, jossa koulu voi järjestyssäännöissään jo nyt rajoittaa puhelimen käyttöä oppitunneilla. Uusi lainsäädäntö yhtenäistää käytännön kaikissa kouluissa.
Esityksessä kielletään oppimista häiritsevä käyttö, mutta sallitaan opetuskäyttö opettajan luvalla sekä henkilökohtainen terveydenhuoltoon liittyvä käyttö, kuten esimerkiksi diabeteksen seuranta.
Lisäksi esityksen mukaan järjestyssäännöissä on jatkossa määrättävä puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä myös muina aikoina kuin oppitunneilla koulupäivän aikana. Tämä selkeyttää nykytilannetta, sillä jatkossa järjestyssäännöissä voidaan tarkasti määritellä, missä ja miten laitteita saa käyttää ja säilyttää esimerkiksi välitunneilla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi puhelinparkit laitteiden säilytyspaikkoina.
Valtuustoaloitteen vastaamisen ajankohtana, huhtikuussa 2025, Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema perusopetuslain muutos ei ole vielä tullut voimaan. Jyväskylän kaupungin perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt vastaavat kuitenkin pääosin hallituksen esityksen sisältöä. Järjestyssääntöjä tullaan kuitenkin päivittämään vastaamaan uuden lain vaatimuksia heti lain voimaantulon jälkeen.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi
Sivistyslautakunta saattaa edellä esitetyn vastauksen tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa valtuustoaloitteen johdosta suoritetut toimet riittäviksi.