Kaupunginhallitus, kokous 7.4.2025

§ 121 Kaisa Garedewin (PS) ym. valtuutettujen valtuustoaloite jämerämmät toimintamallit koulukiusaamiseen puuttumiseen Jyväskylän kouluissa

JyväskyläDno-2025-517

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Koivisto, palvelujohtaja, paivi.koivisto@jyvaskyla.fi

Perustelut

Kaisa Garedew (PS) ja 8 muuta valtuutettua ovat tehneet 22.4.2024 valtuustoaloitteen, jossa he ehdottavat Jyväskylän kaupunkia tekemään jämerämmän toimintamallin kiusaamisen ehkäisemiseksi, perusopetuksen kiusaamisen vastaisen toimintamallin rinnalle. Aloite sisältää 13 erilaista toimenpide-ehdotusta.  

Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa on ollut käytössä yhtenäiset käytänteet kiusaamiseen puuttumiseen syksystä 2022 alkaen. Kiusaamisen vastaista toimintamallia päivitettiin kevään 2024 aikana ja se tunnetaan nykyisin nimellä Väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastainen toimintamalli (VKHS-malli, kuva liitteenä). Toimintamalli otettiin käyttöön kaikissa Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluissa 1.8.2024. Tavoitteena on luoda turvallinen kasvu- ja oppimisympäristö, jossa väkivaltaa ja kiusaamista ei hyväksytä missään muodossa. Tavoitteena on myös, että koko kouluyhteisö puuttuu systemaattisesti kaikkeen epäasialliseen käytökseen, jotta jokaisella yhteisön jäsenellä olisi turvallinen olo koulussa.  

Perusopetuksen mallin pohjalta työstettiin myös Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen Väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastainen toimintamalli, joka otettiin käyttöön 1.8.2024. Varhaiskasvatuksessa oli aikaisemmin käytössä Häirinnän ja kiusaamisen ehkäisemisen suunnitelma. VKHS-mallin tavoitteena oli yhtenäistää kiusaamiseen puuttumisen toimintatapoja riippumatta siitä, missä päiväkodissa lapsi on. Mallin mukaan huomiota kiinnitetään erityisesti siihen, että kaikenlaiseen epäasialliseen käytökseen puututaan ja tehdään matalla kynnyksellä yhteistyötä huoltajien kanssa.  

Syksyllä 2024 Sivistyspalveluissa päivitettiin Jyväskylän liikuntapalvelujen ohjaajan ohjeet lasten ja nuorten kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan puuttumiseksi vapaa-ajan toiminnassa. Lisäksi Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluihin on tulossa oma VKHS-toimintamalli, mutta prosessi on vielä kesken. 

1.8.2024 Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa otettiin käyttöön Lainvastaiset teot koulussa -toimintamalli, joka on suunniteltu puuttumaan väkivaltaan ja muihin lainvastaisiin tekoihin. Tämä malli tukee yksiköiden työtä perusopetuksen puolella. Poliisin ja hyvinvointialueen kanssa yhteistyössä laadittu ohjeistus selkiyttää viranomaisten tehtävänjakoa. Malli vastaa tarpeeseen yhdenmukaistaa puuttumiskäytänteitä kouluissa ja ohjaa kouluja tekemään matalalla kynnyksellä yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Jos teko täyttää rikoksen tunnusmerkit, sen käsittely ohjataan poliisille ja sosiaaliviranomaisille. Kehittämistyössä hyödynnettiin Etelä-Karjalan mallia. 

Koulut tekevät yhteistyötä myös Jyväskylän ankkuritoiminnan kanssa. Ankkuritiimiin kuuluvat poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja erityisnuorisotyöntekijä. Ankkuritiimi tekee säännöllisesti kouluvierailuja ja pitää laillisuuskasvatuksen oppitunteja eri luokka-asteille. Aiheina ovat muun muassa rikokset, kiusaaminen, päihteet ja some. Sen lisäksi ankkuritiimi tekee yksilötyötä ja järjestää tarvittaessa nuorille ryhmätoimintaa. 

VKHS-mallin pääpaino on ennaltaehkäisevässä työssä ja varhaisessa puuttumisessa 

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö tukee ryhmien ja vertaissuhteiden vuorovaikutusta, ryhmäytymistä sekä yksinäisyyden ehkäisyä osana varhaiskasvatuksen ja koulujen arkea. Tunne-, turva- ja vuorovaikutustaitoja harjoitellaan osana Hyvinvoinnin vuosikellon sisältöjä sekä arjen tilanteita. Tavoitteena on vahvistaa sekä lasten ja nuorten että henkilökunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvoinnin vuosikello on käytössä kasvun ja oppimisen palveluissa.  

Väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastainen toiminta on kouluissa ja varhaiskasvatuksessa suunnitelmallista ja systemaattista. Jokaisen koulun lukuvuosisuunnitelmaan on kirjattu toimintamallin koulukohtaiset vastuuhenkilöt, tavoitteet ja toimintatavat. Jokaisessa yksikössä on nimetty vastuuhenkilö tai tiimi, joka koordinoi ja ylläpitää väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastaista toimintaa omassa yksikössään sekä on mukana tilanteiden selvittelyssä. Monissa kouluissa työskentelee opettajien lisäksi kuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, kasvatusohjaaja ja koulunuorisonohjaaja. He kaikki työskentelevät oppilaiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja tekevät yhteistyötä koulun henkilöstön, huoltajien ja muun tukiverkoston kanssa. 

Varhaiskasvatuksen mallissa linjataan, että mahdollisista kiusaamistilanteista tiedotetaan kaikkien osapuolten vanhempia saman päivän aikana. Lisäksi mallissa korostetaan, että sovittuja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tulee seurata riittävän pitkään arjessa. Henkilökunnan tehtävänä on varmistaa lapsilta ja huoltajilta, että kiusaaminen on saatu loppumaan. VKHS-mallin myötä henkilöstölle laadittiin tukimateriaali sekä vanhempien kanssa käytäviä keskusteluja että lasten kanssa työskentelyä varten. 

Koulussa tapahtuneeseen väkivaltaan, kiusaamiseen, häirintään ja syrjintään puututaan aina ja tilanne selvitetään osapuolten kanssa sovittujen käytänteiden mukaisesti. Jos tilanteen epäillään täyttävän rikoksen tunnusmerkit, tehdään rikos- ja/tai lastensuojeluilmoitus. Tilannetta seurataan riittävän pitkään ja varmistetaan, että oppilas kokee kouluarjen turvalliseksi. Osapuolten yksilölliset ja yhteisölliset tukitoimet sekä pedagoginen tuki sovitaan tilannekohtaisesti opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten sekä tarvittaessa ulkopuolisten tukipalvelujen kanssa. Pitkään jatkuneiden ja haastavien kiusaamistapausten selvittämiseksi kootaan eri ammattilaisista koostuva monialainen verkosto sekä vahvistetaan yhteistyötä kodin ja koulun välillä. Ymmärtämällä juurisyyt kiusaamisen taustalla voidaan löytää toimivia ratkaisuja kiusaamisen lopettamiseksi. Koulun henkilöstö voi tehdä myös aloitteen sovittelusta lasten ja nuorten rikos- ja riita-asioissa.  

Oppilaalle määrättävät kurinpitotoimet järjestetään oppilaan ikä, kehitystaso, teon olosuhteet ja seuraukset huomioiden (Pol 35–36 §). Kurinpitotoimia ovat erimerkiksi kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen. Jos kiusaaminen jatkuu tukikeinoista huolimatta, opetuksen järjestäjä voi tarvittaessa käyttää perusopetuslain 6 § mukaista oikeutta määrätä kiusaamiseen syyllistyneelle oppilaalle toinen lähikoulu. 

VKHS-toimintamallin juurruttaminen yksiköihin 

Perusopetuksessa rehtorit, vastuuhenkilöt ja VKHS-mallia koordinoiva hankekoordinaattori ovat huolehtineet henkilöstön perehdytyksestä veso-päivien 2024 tai erillisen yhteissuunnittelutyöajan aikana. Veso-materiaali sisälsi ohjeistuksen työskentelyyn, jonka avulla koulut kävivät läpi toimintamallin eri osiot ja arvioivat oman koulunsa toimintaa. Lisäksi hankekoordinaattori on tehnyt erilliset perehdytysvideot henkilöstölle ja huoltajille. Syyskuussa 2024 järjestettiin kaikkien hankekuntien huoltajille avoin etävanhempainilta koulujen väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastaisesta toiminnasta. Osassa kouluista on järjestetty myös omia teemavanhempainiltoja yhteistyössä eri ammattilaisten kanssa. 

Toimintamallin jalkautumisen kannalta oppilaiden osallisuus ja aktiivinen rooli kiusaamisen vastaisessa toiminnassa ovat tärkeitä. Teemaa käsitellään oppilaiden kanssa osana oppitunteja, arjen tilanteissa sekä erilaisten tapahtumien avulla. Koulut ovat kehittäneet erilaisia tapoja, joilla oppilaat voivat kertoa kokemastaan tai havaitsemastaan väkivallasta, kiusaamisesta, häirinnästä tai syrjinnästä esimerkiksi kyselyjen tai QR-koodien avulla. Kouluissa kehitetään myös uusia menetelmiä, joissa oppilaat ovat aktiivisessa roolissa kiusaamisen vastaisten asenteiden muokkaamisessa ja kiusaamiseen puuttumisessa. 

Varhaiskasvatuksessa laadittiin perehdytyssuunnitelma toimintavuodelle 2024–2025 VKHS-mallin jalkauttamiseksi kaikkiin kunnallisiin ja yksityisiin päiväkoteihin sekä perhepäivähoitoon. Keväällä 2024 päiväkotien johtotiimit perehdytettiin VKHS-mallin. Uuden toimintakauden alussa syksyllä 2024 koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle järjestettiin työilta, jossa yhtenä aiheena oli VKHS-mallin käyttöönotto. Henkilökunta perehdytettiin lisäksi Peli seis -menetelmään. 

Syksyn vanhempainilloissa kaikissa yksiköissä esiteltiin huoltajille VKHS-mallin periaatteet. Ryhmäkohtaisissa vanhempainilloissa työntekijät kävivät läpi konkreettisia toimintatapoja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Työryhmä valmisteli tukimateriaalin ja valmiita kysymyksiä huoltajien kanssa keskusteluun vanhempainiltoja varten. Koko kaupungin yhteinen varhaiskasvatuksen etävanhempainilta järjestettiin syyskuussa 2024, ja sen tavoitteena oli VKHS-mallin avaaminen sekä tietoisuuden lisääminen kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja puuttumisen keinoista huoltajille. Kiusaamisilmiöissä yhteistyö huoltajien kanssa on ehdottoman tärkeää. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpää on, että huoltajat kertovat henkilökunnalle lapsen kokemuksia ja ajatuksia tai jos jokin asia on jäänyt lasta harmittamaan. 

Kaikissa Jyväskylän päiväkodeissa on otettu käyttöön Peli seis -menetelmä lasten kanssa syksyn 2024 aikana. Sen tavoitteena on opettaa lapsille konkreettinen keino pysäyttää ikävältä tuntuva tilanne ja pyytää aikuinen tarvittaessa apuun. Peli seis -menetelmästä on lähtenyt materiaalia lasten mukana huoltajille, jotta perheet voivat hyödyntää menetelmää myös tarvittaessa kotona. Tarkoituksena on laajentaa Peli seis -menetelmä perusopetukseen.  

Kasvun ja oppimisen henkilöstöä koulutetaan kohtaamaan haastavaa ja väkivaltaista käytöstä AVEKKI-toimintatapamallin mukaisesti. Painopisteenä ovat tilanteiden ennaltaehkäisy ja ennakointi sekä tarvittaessa puuttuminen kaikkien osapuolten turvallisuus huomioiden vuorovaikutuksen ja tarpeen mukaan turvallisen fyysisen hallinnan keinoin. 

Seuranta, arviointi ja jatkokehittäminen 

Väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastainen toimintamallin pohja on alun perin luotu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Sitouttava kouluyhteisötyö -hankkeessa ja kehittämistyötä on jatkettu Opetushallituksen rahoittamassa Yhteisessä koulussa -hankkeessa. Juurruttamisen tueksi on keväällä 2025 haettu Opetushallituksen hankeavustusta kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn ja näihin puuttumiseen perusopetuksessa. Kyseessä on Jyväskylän koordinoima 17 kunnan yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa Keski-Suomen kuntien ja koulujen käytänteitä, vahvistaa monialaista yhteistyötä hyvinvointialueen ja poliisin kanssa sekä lisätä oppilaiden ja huoltajien osallisuutta väkivallan ja kiusaamisen vastaisessa toiminnassa. Hanke tukee myös toimintamallien juurtumista yksiköiden toimintatavoiksi ja samalla kehittää ennaltaehkäisevää työtä koko 17 kunnan alueella. 

Kasvun ja oppimisen palveluiden sekä varhaiskasvatuspalveluiden arviointityöryhmien tehtävänä on tuottaa tietoa palveluiden laadun arviointiin. Keväällä 2025 kartoitetaan sekä Hyvinvoinnin vuosikellon että VKHS-toimintamallin käyttöönottoa yksiköissä niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa. Samalla kerätään tietoa huoltajilta, lapsilta ja nuorilta siitä, ovatko toimintamallit tulleet heille tutuksi. Arviointien kautta tuotettu tieto tukee jatkon kehittämistyötä. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Eino Leisimo, toimialajohtaja, eino.leisimo@jyvaskyla.fi

Sivistyslautakunta saattaa edellä esitetyn vastauksen tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa valtuustoaloitteen johdosta suoritetut toimet riittäviksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Lila Heinonen saapui tämän asian käsittelyn aikaan ennen päätöksentekoa.

Sami Lahti poistui tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Valmistelija

  • Päivi Lind, asianhallinnan asiantuntija, paivi.lind@jyvaskyla.fi

Perustelut

  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, timo.koivisto@jyvaskyla.fi

Kaupunginhallitus saattaa edellä esitetyn vastauksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa valtuustoaloitteen johdosta suoritetut toimet riittäviksi.