Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2025

§ 130 Jassin Rezain (Vihr.) ym. valtuutettujen valtuustoaloite kansalaisuusjuhlan järjestämiseksi Jyväskylässä

JyväskyläDno-2024-239

Valmistelija

  • Maarit Heikkilä, kotoutumiskoordinaattori, maarit.heikkila@jyvaskyla.fi

Perustelut

Jassin Rezai (Vihr.) ja 42 muuta valtuutettua ovat jättäneet 10.6.2024 valtuustoaloitteen kaupungin järjestämistä juhlista/kutsuvierastilaisuudesta Suomen kansalaisuuden saaneille kuntalaisille. Valtuustoaloitteessa esitetään, että juhlan avulla voidaan vakauttaa ja vahvistaa osallisuutta ja demokratiaa sekä ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä eri väestöryhmien yhteenkuuluvuutta ja tasa-arvoa kaupungissa. Juhlat olisivat myös luonteva paikka verkostoitumiselle ja ajatusten vaihdolle. Valtuutetut esittävät, että juhlien avulla kaupunki voisi edistää tasa-arvoa, tukee kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä lisää kaupungin veto- ja pitovoimaa.

Vastaus valtuustoaloitteeseen

Vuonna 2025 alussa voimaan astuneen kotoutumislain (681/2023) tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lain tavoitteena on myös edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken. Tilastokeskuksen (2025) väestötietokannan mukaan Jyväskylässä asui vuonna 2024 yhteensä 11 303 vieraskielistä henkilöä ja vieraskielisten osuus väestöstä oli 7,6 %. Puhutuimmat kielet vuonna 2024 olivat venäjä, ukraina, farsi/dari, englanti ja arabia. Vuonna 2023 kaupungissa asui 10 003 vieraskielistä, yhteensä 6,7 % väestöstä. Kaupungin vieraskielisten määrä on kasvanut vuosien 2023 – 2024 aikana yhteensä 1300 henkilöllä.

Valtuustoaloitteessa esitetty kansalaisuusjuhla on ajatuksena tärkeä. Suomen kansalaisuutta voi itsestä riippumattomista syistä kuitenkin joutua odottamaan pitkään. Kansalaisuuden saaminen ei ole myöskään kaikkien tavoitteena. Osallisuuden ja varhaisen yhteiskuntaan kuulumisen sekä kaupungin veto- ja pitovoiman näkökulmista esitämme, että kaupungissa lähdettäisiin suunnittelemaan kaikille kaupunkiin edeltävän 12 kuukauden sisällä muuttaneille vieraskielisille kerran vuodessa alkuvuodesta järjestettävää Welcome to Jyväskylä -tapahtumaa alkaen vuodesta 2026.

Muiden kaupunkien esimerkit vastaavista tapahtumista:

Helsinki on kutsunut tapahtumaan esimerkiksi yrityksiä sekä matkailuneuvonnan, ja tuottaa Helsinki Welcome day -tapahtumaa kaupungin syntymäpäivänä kesäkuussa. Helsingin tapahtuma nousi esille hyvänä käytäntönä Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Ruotsin työministeriön järjestämässä konferenssissa Tukholmassa viime joulukuussa 2024.

” SUOMI: Welcome to Helsinki –day. Helsingin kaupunki kutsui kaikki 12 kk aikana muuttaneet vieraskieliset (600 osallistui vuonna 2024) yhteiseen tilaisuuteen kaupungintalolle. 95 % kertoi tuntevansa itsensä enemmän tervetulleeksi tilaisuuden jälkeen”.

Turussa järjestetty Welcome to Turku -ohjelma on luotu helpottamaan kaikkien uusien kansainvälisten turkulaisten kotoutumista. Ohjelma koostuu useiden viikkojen aikana toteutettavista asiantuntijatapaamisista ja suomen kielen koulutuksesta. Turussa ohjelmaan on budjetoitu 1,5 HTV:tä, tilavuokrat ja tapaamisten kahvitarjoilut. Welcome to Turku - ohjelma on ollut erittäin suosittu, osallistujamäärän kasvaessa jatkuvasti.

Tampereella muutaman kerran vuodessa järjestettävissä Welcome to Tampere-tapahtumissa Tampereen kaupunki yhteiskumppaneineen esittelee uusille kansainvälisille tamperelaisille saatavilla olevia palveluita liittyen mm. asumiseen, työllistymiseen ja kotoutumiseen.

 

Jyväskylässä Welcome to Jyväskylä -tapahtuman tavoitteena olisi elinvoima-, veto- ja pitovoiman vahvistaminen, kansainvälisten osaajien työllistyminen ja elämänlaadun parantaminen, yhteenkuuluvuuden tunteen edistäminen sekä verkostojen kehittäminen ja vahvistaminen. Käytännössä tilaisuudessa voisi olla esimerkiksi kaupungin palveluiden esittelyä, tervetulleeksi Jyväskylään toivottaminen ja eri pisteillä tapahtuvaa verkostoitumista. Tapahtuman teemoja voisi nostaa myös valmistuvasta Jyväskylän kaupunkistrategiasta.

Tapahtuma järjestettäisiin yhtenä päivänä kerran vuodessa (kesto olisi muutamia tunteja) Kaupungintalolla tai muussa kaupungin omassa tilassa. Tapahtuma järjestettäisiin englannin ja suomen kielellä. Tapahtumassa olisi tarjolla myös muuta kielitukea.

Kuntaan muuttaneiden vieraskielisten tavoittaminen ja kutsuminen Welcome to Jyväskylä -tilaisuuteen tapahtuisi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) ylläpitämästä kuntien poimintapalvelusta (POIJU) saatavien henkilötietojen perusteella.  Kutsussa olisi pyyntö ilmoittautua ja tilaisuuden osallistujamäärä olisi rajoitettu.

Tapahtuman kustannukset sisältäisivät tarjoilukustannukset noin 200 hengelle (2000 €) sekä viestintä- ja markkinointikustannukset sekä mahdolliset käännöskulut. Lisäksi mahdolliset ulkopuolisen juontajan/puhujan, esiintyjän kulut. Alustava kustannusarvio koko tilaisuudesta n. 4000 -5000 €/krt sekä suunnitteluun ja toteutukseen menevä työaika, arviolta noin 15-20 henkilötyöpäivää vuodessa. Tilaisuus sisällytetään vuoden 2026 talousarvioon ja toteutus ei edellytä ulkoista rekrytointia. Tilaisuus toteutettaisiin jatkossa IHJ:n (International House Jyväskylä) normaalina palveluna vuosittain. Tapahtuma olisi myös kokonaisuudessaan mahdollista toteuttaa hyvin pitkälle elinkeino- ja työllisyystoimialan ja kaupungin muiden toimialojen voimin. Oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksia lokaation, tarjoilun ja muun suhteen on hyvä tutkia. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, timo.koivisto@jyvaskyla.fi

Kaupunginhallitus saattaa edellä esitetyn vastauksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa valtuustoaloitteen johdosta suoritetut toimet riittäviksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Joni Parkkonen ehdotti Tapio Puolimatkan ja Timo Lehtosen kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen perustelut ovat seuraavat: "Tervetulojuhla tulee järjestää kaikille kuntaan muuttaneille, ei ainoastaan vieraskielisille. Vaihtoehtoisesti juhlaa ei järjestetä lainkaan."

Koska oli tehty asian palauttamista koskeva kannatettu ehdotus, puheenjohtaja totesi, että siitä on äänestettävä. Hän esitti, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, äänestävät EI. Puheenjohtaja ehdotti, että äänestys toteutetaan sähköisesti asianhallintajärjestelmässä. Äänestysmenettely hyväksyttiin.

Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että äänin 9-3 (poissa yksi) asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa. Koska keskustelun aikana ei tehty muita muutosehdotuksia, puheenjohtaja totesi kaupunginjohtajan ehdotuksen tulevan kaupunginhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 9 kpl 75%

    Ilse.K Weijo, Tony Melville, Mervi Hovikoski, Arto.M Lampila, Kati-Erika Timperi, Jasmine Repo, Meri.J Lumela, Caius Forsberg, Jari Colliander

  • Ei 3 kpl 25%

    Timo Lehtonen, Tapio Puolimatka, Joni Parkkonen


Muutoksenhaku

 

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §, laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
- varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)
- hankintaoikaisun johdosta tehtyä päätöstä, jos hankintapäätöstä ei ole hankintaoikaisun johdosta muutettu (Hankintalaki 146 § )