Perustelut
Joukkoliikenteessä isojen muutosten vuosi
Linkin toimialue laajeni vuoden 2024 alussa, ja joukkoliikennepalveluja järjestetään nyt seitsemän kunnan noin 207 000 asukkaalle. Uusia Linkki-kuntia ovat Äänekoski, Hankasalmi, Toivakka ja Petäjävesi. Muutoksen myötä koko alueella otettiin käyttöön Linkin edulliset lipputuotteet ja kätevät sähköiset palvelut. Aluelaajennuksen vuoksi myös Linkin maksuvyöhykejärjestelmää uudistettiin ja selkeytettiin. Uudet maksuvyöhykkeet kattavat koko uuden Linkki-alueen, samalla kun vyöhykkeiden määrää vähennettiin neljästä kolmeen.
Kesäkuun alussa 2024 toteutettiin Linkin linjastouudistus, jossa Jyväskylän ja Muuramen alueen joukkoliikenne uudistui palvelemaan lisääntyneen matkustuksen ja kehittyvien alueiden tarpeita. Liikennöinnin aloitti muun muassa neljä uutta linjaa 9, 9K, 45 sekä 46. Eniten käytettyjen yhteysvälien linjat uudistuivat aiempaa kattavammin liikennöiviksi Super-Linkki -linjoiksi, jotka tunnistaa S-alkuisista linjanumeroistaan (S1–S6) sekä violettisävyisestä ulkoasustaan.
Uusien liikennöintisopimusten tultua kesällä voimaan, käynnistyi myös kaluston uusiutuminen ja sähköistyminen. Sähköistyminen on Jyväskylän seudulla tärkeä askel kohti päästötöntä joukkoliikennettä. Uusia sähköautoja saatiin Linkki-alueen joukkoliikenteeseen 64 kappaletta korvaamaan vanhempia dieselbusseja.
Lipputuotteiden hintoja jouduttiin vuoden 2024 aikana tarkistamaan kahteen otteeseen. Alkuvuoden hintamuutosten taustalla oli kuntien heikentynyt taloudellinen tilanne ja kasvaneet kustannuspaineet ja kesäkuun muutokset johtuivat pääosin maksuvyöhykkeiden uudistumisesta. Ennen vuotta 2024 Linkin lippuhintoja ei ollut korotettu kertaakaan. Koska matkustuksen halutaan edelleen kasvavan, korotukset pyritään pitämään mahdollisimman vähäisinä jatkossakin. Tavoitteena on ylittää 10 miljoonan vuosittaisen matkan raja vuonna 2025.
Tilastoja ja tavoittavuuksia
Joukkoliikennematkustuksen suosio on Jyväskylän seudulla vakaassa kasvusuunnassa. Joukkoliikenteellä tehtyjä matkoja tilastoitiin vuonna 2024 ennätysmäärä eli noin 9,35 miljoonaa. Kasvua edellisvuoden matkustukseen kertyi noin 7 prosenttia.
Vuoden 2024 suosituin matkustuskuukausi oli marraskuu (993 435 matkaa) ja suosituin matkustuspäivä keskiviikko 4.12. (42 837 matkaa). Linkki-linjoista eniten matkustettiin Super-Linkki -linjalla S5 (aiemmin linja 25) reitillä Kaakkolampi–Jyväskylän keskusta–Laajavuori–Palokka, yhteensä 1 405 369 matkaa Toiseksi eniten kuljettiin Super-Linkki -linjalla S6 (aiemmin 27) reitillä Mustalampi–Jyväskylän keskusta–Palokan Lehtoniemi, yhteensä 960 671 matkaa. Kolmanneksi suosituin oli Kangaslammelta Jyväskylän keskustaan ja Myllyjärvelle/Keltinmäkeen liikennöivä linja 12, jolla tehtiin 819 824 matkaa.
Lipputuotteista kulkemiseen käytettiin eniten aikuisen 30 vrk kausilippua, jolla tehtiin 1 421 390 matkaa. Mobiililipulla matkustettiin 808 129 kertaa, lähimaksulipulla 671 104 kertaa.
Matkamäärien kasvun myötä myös palautteiden ja asiakaskäyntien määrä lisääntyi. Joukkoliikennettä koskevia palautteita saapui Linkille 3513 kappaletta. Asemakadulla sijaitsevassa Linkki-palvelupisteessä asioitiin 41 353 kertaa ja Linkin puhelinpalvelussa vastattiin 3536 neuvontapuheluun.
Linkki-joukkoliikenteen reaaliaikaista aikataulu- ja reittiopastietoa tarjoavaan palveluun reittiopas.jyvaskyla.fi tehtiin noin 8 miljoonaa vierailua ja 73 miljoonaa sivukatselua. Sähköisten palvelujen rinnalla on edelleen perinteinen, paperinen aikatauluvihko, jota painatettiin kaikkiaan 46 000 kappaletta.
Joukkoliikenteen keskeisellä informaatiokanavalla linkki.jyvaskyla.fi tehtiin kaikkiaan 2,4 miljoonaa sivukatselua ja 1,1 miljoona käyntiä. Tärkeitä vuorovaikutuskanavia sosiaalisessa mediassa ovat myös Linkin Facebook ja Linkin Instagram-kanava, joilla on seuraajia yhteensä noin 10 000.
Toukokuussa julkaistiin seitsemän eri aluelehden välissä Linkkiuutiset-liite, jossa kerrottiin joukkoliikenteen muutoksista sekä muista ajankohtaisista asioista Jyväskylän, Laukaan, Muuramen, Äänekosken, Hankasalmen, Toivakan ja Petäjäveden asukkaille. Linkkiuutiset ilmestyi myös syyskuussa sähköisenä lehtenä.
Joukkoliikenteen käyttöä edistetään ja palvelua kehitetään
Joukkoliikenneaiheisen Bussiloikka kouluun -oppitunnin merkeissä on jo yli 10 vuoden ajan vierailtu kaikissa perusopetuksen koulujen eppuluokissa. Linkin aluelaajennuksen myötä myös Bussiloikka laajeni Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen lisäksi Äänekosken, Hankasalmen, Toivakan ja Petäjäveden kouluihin. Bussiloikan merkeissä vierailtiin 112 luokassa ja kohdattiin noin 2000 lasta opettajineen. Bussiloikka on Linkin tarjoama joukkoliikenneaiheinen, leikinomainen opetustuokio, jonka käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.
Syksyllä 2024 Linkki toimitti uusille ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille jaettavaksi 5650 tervetuliaispakettia, jotka sisälsivät muun muassa joukkoliikenneinfoa ja kolmen päivän kokeilulipun. Toimenpiteellä haluttiin madaltaa opiskelijoiden joukkoliikenteen käyttökynnystä ja tutustuttaa opiskelupaikkakunnan palveluihin. Myös asukkaita kannustettiin Linkin käyttämiseen muun muassa lipputarjousten avulla. Syyskuun Valonväläys-kampanjassa myytiin 30 vuorokauden kausilippua alennettuun hintaan noin 3500 kappaletta. Joukkoliikenteen käyttöä markkinoitiin myös matkustuskokeilujen avulla. Linkki-joukkoliikenteen linja-autoissa matkustaminen oli ilta-aikaan maksutonta Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtumaviikonloppuna 26.–28.9. Ilmaismatkoja tehtiin tapahtuman yhteydessä noin 40 000.
Urheiluseurojen kanssa tehtävän lippu- ja markkinointiyhteistyön tuloksena JYPin kausikortti toimii nyt matkalippuna kotipeli-iltojen Linkki-matkoilla. Samoin Happeen ottelu- ja kausilipuilla voi tehdä Linkki-matkat seuran kotipeleihin Leppävedelle.
Asiakkaiden tyytyväisyys Linkki-liikenteen palveluihin säilyi hyvänä. Linkki teettää vuosittain kolme palvelun laatututkimusta, joissa 700 satunnaisesti valitulta matkustajalta pyydetään arvioita palvelusta. Tarkasteltavana on kuljettajien toiminta (asiakasystävällisyys ja ajotapa) sekä kaluston siisteys. Vuonna 2024 palvelusta annettu keskimääräinen arvosana oli 4,15 asteikolla 1-5, jossa 1 = huono, 5 = erinomainen. Asiakkaiden arviot ovat pysytelleet erinomaisina jo useiden vuosien ajan. Linkki-liikenteen suositteluindeksi NPS (Net Promoter Score) oli asiakastyytyväisyysmittausten perusteella 49,5. Luku kertoo kuinka todennäköisesti asiakkaat suosittelisivat palvelua muille, ja 50:tä lähentelevää tulosta voidaan pitää erittäin hyvänä.
Joukkoliikenteen kehittämiseen osallistui myös asiakasraati, joka kokoontui neljä kertaa vuonna 2024. Tapaamisissa käsiteltiin muun muassa Linkki-alueen uutta vyöhykemallia, lippuhintojen alv-korotusten kohdentamista, asiakasraadin työskentelyn kehittämistä sekä Jyväskylän kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmaa. Loppuvuodesta järjestettiin asiakasraadin jäsenhaku, jonka kautta saatiin uusia raatilaisia toimintaan mukaan lähinnä Linkin uusista osakaskunnista.
Joukko- ja palveluliikenteen talouden toteutuminen
Joukko- ja palveluliikenteen tilinpäätös on osa Jyväskylän kaupungin kaupunkirakennepalveluiden tilinpäätöstä. Joukko- ja palveluliikenne koostuu Jyväskylän kaupungin ja seudullisen joukkoliikenteen osakokonaisuuksista.
Joukko- ja palveluliikenne, Jyväskylä (kustannuspaikat 100052001 ja 02)
Kustannuspaikat koskevat vain Jyväskylän kaupungin toimintoja ja niihin sisältyy koulukuljetusten suunnittelu, Jyväskylän alueella ajettava Linkki-Vip palveluliikenne ja Korpilahden asiointiliikenne sekä pysäkki-infran kehittäminen ja pysäkeille olevien infonäyttöjen tietoliikennekustannukset.
Toimintatuloissa tavoite ylittyi 23 014 eurolla (+12,1 %) matkamäärien kasvun seurauksena. Toimintamenojen osalta kustannukset alittuivat 176 366 eurolla, vaikka palveluliikenteen liikennöintikustannukset ylittyivät 10 709 eurolla ja vuoden lopulla tapahtuneen Louhunsalmen siltavaurion takia Muuratsalon ja Säynätsalon välille järjestettiin joukkoliikennettä täydentäviä lisäkuljetuksia takseilla. Toimintamenojen alitus johtui paikallisliikenneterminaalin siirron vaikutuksiin varatuista määrärahoista, jotka eivät kuitenkaan toteutuneet.
Kokonaisuudessaan toimintakate oli 199 381 euroa arvioitua parempi.
Seudullinen joukkoliikenne (kustannuspaikat 100052011,12 ja 21)
Seudullisen joukkoliikenteen kustannukset koostuvat joukkoliikenteen järjestämis- ja hallintokustannuksista sekä seudullisen joukkoliikennelautakunnan kustannuksista.
Vuoden 2024 alusta toteutui Jyväskylän seudun joukkoliikenteen viranomaisalueen laajaneminen Hankasalmelle, Petäjävedelle, Toivakkaan ja Äänekoskelle. Muutoksen seurauksena myös tilinpäätöksessä huomioidaan alueen laajeneminen ja seudullinen joukkoliikenne on eriytetty kahdelle kustannuspaikalle (Seutu 1 ja Seutu 2). Lisäksi seudullinen joukkoliikennelautakunta muodostaa oman kustannuspaikan.
Kokonaisuuden kannalta seudullisen toiminnan tilinpäätös huomioidaan kaikkien kolmen kustannuspaikan osalta, koska esimerkiksi joukkoliikenteen asiakastulot ovat kirjautuneet kokonaisuudessaan vain Seutu 1 -kustannuspaikalle ja tilinpäätöksessä tulonsiirtoa ei ole vielä tehty. Eri kustannuspaikoille kohdistuvat asiakastulot on kuitenkin huomioitu vuoden vaihteen kuntaosuuksien laskennassa. Valtionavustukset on jaettu tilinpäätöksessä eri kustannuspisteille sen mukaan, minkä kustannuspaikan tuloiksi ne lasketaan.
Kokonaisuudessaan toimintatuloissa asiakastulot alittuivat 304 500 eurolla, mutta suurin osa alituksesta kohdentui Seutu 2- kustannuspaikalle arvioiduista Hankasalmen ja Äänekosken suuntien liikenteen asiakastuloista. Kyseisten suuntien liikenne alkoi Jyväskylän seudullisen viranomaisen järjestämänä liikenteenä 3.6.2024, joten asiakastulojen arviointia ei pystytty tekemään riittävän tarkalla tasolla. Joukkoliikenteeseen myönnettyjen valtioapujen osuus ylittyi 251 000 eurolla. Myös kuntien maksamat kuntaosuudet nousivat 239 500 eurolla. Kokonaisuudessaan seudullisen toiminnan tulot ylittyivät 263 000 eurolla.
Toimintamenoissa joukkoliikenteen merkittävimmät kustannuserät esimerkiksi liikennöintikustannukset ylittyivät 496 700 eurolla ja ICT-palvelujen kustannukset ylittyivät yhteensä 39 200 eurolla. Vastaavasti muun muassa asiantuntijapalveluihin, rahoitus ja pankkipalveluihin, ilmoitus- ja markkinointimenoihin ja henkilöstökustannuksiin varattua rahoitusta kului 162 600 euroa arvioitua vähemmän. Kokonaisuudessa toimintamenot ylittyivät 394 100 eurolla.
Kokonaisuudessaan seudullisen joukkoliikenteen toimintakatetavoite vuodelle 2024 oli -8,02 miljoonaa euroa ja toteuma oli –8,15 miljoonaa euroa, eli tavoitteesta jäätiin 131 000 euroa. Tilinpäätöstä luettaessa on huomioitava, että tilinpäätöksen seudullisen joukkoliikenteen toimintakatetavoite on Jyväskylän kaupungin toimintakate, jossa ei näy muiden kuntien maksamat osuudet. Muiden kuntien osuudet on kirjattu toimintatuloihin tilille 311000 Jäsenkuntien maksuosuudet.
Vuoden 2024 alijäämä huomioidaan vuoden 2025 ensimmäisessä kuntalaskutuksessa ja laskentaperusteena käytetään syksyllä 2024 hyväksyttyjä kuntien kustannusjakoperusteita.