Elinkeino- ja työllisyysjaosto, kokous 12.5.2025

§ 28 Starttirahan maksatus: Kohtuullisen toimeentulon määrittely ja maksatuksen linjaus 1.5.2025 alkaen

JyväskyläDno-2025-1828

Valmistelija

  • Heidi Nygård, palvelupäällikkö, heidi.nygard@jyvaskyla.fi
  • Hanna Lähteelä, työllisyysjohtaja, hanna.lahteela@jyvaskyla.fi

Perustelut

Starttiraha on tarkoitettu turvaamaan yrittäjäksi ryhtyvän toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa. Lainsäädännössä ei kuitenkaan ole määritelty tarkkaa euromäärää, joka katsottaisiin kohtuulliseksi toimeentuloksi. Järjestämislain 100 §:n 3 momentti määrittelee tilanteita, joissa starttirahaa ei voida myöntää.

Esimerkiksi, jos yritystoiminta on heti alusta alkaen kannattavaa ja siitä saatavien tulojen arvioidaan riittävän yrittäjän toimeentulon turvaamiseen, starttirahan myöntämiselle ei ole perusteita. Jos hakee starttirahan jatkoa kuuden kuukauden jälkeen, on erityisen tärkeää arvioida, turvaako alkava liiketoiminta jo yrittäjän toimeentulon.

Kohtuullinen toimeentulo

Kohtuullisen toimeentulon määrittely auttaa arvioimaan onko mahdollinen alkava yritystoiminta tulevaisuudessa kannattavaa, ja onko yritystoimintaan perusteita myöntää starttirahaa.

Starttirahan maksatuksen linjaus

Starttirahan maksatusta voidaan tarkastella joko ansaintakauden tai maksupäivän perusteella. Jatkossakin esitetään noudatettavaksi ansaintakauteen perustuvaa tarkastelutapaa, jota on sovellettu aiemminkin. Tämä menettelytapa on asiakaslähtöinen ja tukee starttirahan myöntämisen tarkoituksenmukaisuutta sekä yhdenmukaista soveltamiskäytäntöä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Ari Tolonen, toimialajohtaja, ari.tolonen@jyvaskyla.fi

Elinkeino- ja työllisyysjaosto päättää kohtuulliseksi toimeentuloksi 1500 €/kuukaudessa.

Elinkeino- ja työllisyysjaosto päättää tarkastella starttirahan maksatusta ansaintakauden mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.