Perustelut
Rakentaminen ja ympäristö -palvelualueen palveluyksiköt ovat rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu, ympäristöterveydenhuolto ja jätehuollon viranomaispalvelut. Lisäksi palvelualueella toimii resurssiviisaustiimi, joka koordinoi koko kaupungin resurssiviisaustyötä. Palvelualueen toiminta jakautuu kolmen viranomaistoimielimen eli rakennus- ja ympäristölautakunnan, seudullisen jätelautakunnan ja seudullisen ympäristöterveyslautakunnan alaisuuteen.
Rakentamisen heikko suhdanne jatkui myös vuonna 2024. Tämä vaikutti olennaisesti taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseen. Talouden haasteista huolimatta kaupunkirakennepalveluiden toiminnallisista tavoitteista suurin osa toteutui joko kokonaan tai osittain, yhtä asetettua toiminnallista tavoitetta ei saavutettu.
Rakentaminen ja ympäristö -palvelualueella kate toteutui noin 155 000 euroa budjetoitua parempana. Palvelualueen tulot alittuivat noin 300 000 euroa. Tähän vaikutti rakennusvalvonnan lupamaksujen budjetoitua pienempi kertymä, joka johtui rakennusalan voimakkaasta hiljentymisestä. Henkilöstövaihdokset ja pitkät poissaolot näkyvät tilinpäätöksessä talousarviota pienempinä henkilöstökustannuksina (alitus noin 330 000 euroa).
Rakennus- ja ympäristölautakunnan alainen toiminta
Haettujen ja myönnettyjen rakennuslupien määrä pysyi samalla tasolla viime vuoteen verrattuna. Rakennuslupia ja toimenpideilmoituksia käsiteltiin rakennusvalvonnassa yhteensä 945 kpl, jossa pudotusta edelliseen vuoteen oli -2,2 %. Lupamäärien pudotukseen vaikuttaa maailmantilanne, mutta myös lupakynnyksen vaiheittainen nostaminen Jyväskylässä. Lisäksi monet rakentajat saattavat jo odottaa uutta vuonna 2025 voimaan tulevaa rakentamislakia, jossa lupakynnys nousee nykyisestä.
Myönnettyjen rakennusten kerrosala nousi 105 196 kerrosneliömetriin, jossa oli lisäystä 6,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Uusia asuntoja valmistui 693 ja lupia myönnettiin 738 uuden asunnon rakentamiseen. Sähköisen asiointipalvelun kautta haettiin noin 99 % koko lupamäärästä. Rakennusvalvonnan sähköisiä työkaluja on parannettu ja vanhentuneiden lupien purkutalkoita on jatkettu. Rakennusvalvonnan toimintatapojen muutosta on pystytty vuoden 2024 aikana viemään läpi jälkivalvonnasta enemmän ennen rakennusvaihetta tapahtuvaan ennakointiin ja ohjaukseen. Valvonnan painopistettä on myös siirretty enemmän työmaalla tapahtuvaan valvontaan ja rakennusvalvonnan lupakohtaisia katselmusmääriä on lisätty. Rakennusvalvonnassa tapahtui kesän jälkeen kolme irtisanoutumista, jotka ovat tuoneet säästöjä henkilöstömenoihin, mutta myös kuormittaneet muuta henkilökuntaa.
Ympäristönsuojelussa oli kevätkaudella kaksi irtisanoutumista, mikä toi säästöjä henkilöstömenoihin, mutta lisäsi muiden työkuormaa. Korpilahdella toteutettiin jätevesivalvontaa kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien kuntoon saattamiseksi. Uusista jätehuoltomääräyksistä ja jätevesilietteiden kuljetusjärjestelmän muutoksista johtuen toteutettiin ensimmäisen kerran myös lietetyhjennysten valvontaa. Kaikkia Jyväskylän pohjavesialueita koskeva suojelusuunnitelma sekä uusi meluntorjuntasuunnitelma valmistuivat suunnitellusti. Tuomio- ja Palokkajärvien valuma-alueiden kuormituksia selvittänyt Jyväshanke valmistui. Syyskaudella 2024 tarjottiin Muuramen kunnalle virka-apua ympäristönsuojelun viranomaistehtävissä sopimuksen mukaisesti. Ympäristöluvista Toyotan testiratahanke työllisti ja sai paljon medianäkyvyyttä. Meluilmoituksia tehtiin jälleen runsaasti (58 kpl) tapahtumiin ja rakentamiseen liittyen.
Luonnonsuojelupuolella suuri työpanos käytettiin luonnonsuojeluohjelman laadintaan ja työ jatkuu myös vuonna 2025. Luontopolut ja lintutornit säilyttivät suosionsa, ja niiden ylläpitotöitä tehtiin aktiivisesti. Hämeenlahden lintutornin polulle perustettiin toukokuussa liito-orava-aiheinen luontopolku. Sippulanniemen luontopolun taulut uusittiin syksyllä. Tourujoen luontopolun rakenteiden kunnostusta jatkettiin ja työ valmistui syksyllä. Soidenlammen alueen soiden ennallistaminen osana HELMI-hanketta aloitettiin elokuussa. Vieraslajien poistoa tehtiin erityisesti Haukanniemessä, mutta myös läheisellä Eerolanlahden alueella.
Resurssiviisaustyön koordinoinnissa oli henkilöstövajetta koko vuoden ajan. Tämä toi säästöjä tiukassa taloudellisessa tilanteessa, mutta toisaalta kuormitti muuta henkilöstöä ja kaikkeen palvelutarpeeseen ei pystytty vastaamaan. Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelman päivityksen suunnittelu uudelle valtuustokaudelle käynnistettiin syksyllä. Digitaalisen yhteistyöalustan Ympäristövahdin käyttöönottoa ja kehittämistä jatkettiin. Ilmastobudjetointia kokeiltiin ensimmäisen kerran vuoden 2024 talousarvion ja tilinpäätöksen yhteydessä. Resurssiviisauden uutiskirje julkaistiin viisi kertaa. Kaupungin tekemä Luontopositiivinen Jyväskylä –kattositoumus palkittiin valtakunnallisesti yhtenä vuoden 2023 parhaista kestävän kehityksen sitoumuksista.
Kestävää asumista Jyväskylässä -hankkeessa rakentajille järjestettiin 6-osainen kestävän rakentamisen luentosarja, joka on nähtävissä kaupungin internesivuilla ja tuotettiin Opas uuden kodin rakentajalle Askelia vähähiilisempään rakentamiseen. Hankkeessa mukana olleiden taloyhtiöiden asukkaat pääsivät testaamaan erilaisia ratkaisuja muun muassa jätehuollon, liikkumisen sekä kulutuksen aiheuttamien ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Jyväskylä on mukana Euroopan unionin ilmastokaupunkien (NetZeroCities) vertaisoppimisohjelmassa. Kaupunkien ilmastotoimiin tutustuttiin Teams-työpajoissa sekä kaupunkivierailuilla. Jyväskylässä oli elokuussa vieraita Saksan Mannheimista, Münsteristä ja Aachenista, Liettuasta Vilnasta ja EU:n NetZeroCities-organisaatiosta. Jyväskylä on myös mukana OECD:n tapaustutkimuksessa, joka analysoi seudun kiertotalouden nykytilaa sekä antaa suosituksia, jotka nopeuttavat kiertotalouteen siirtymistä. OECD:n edustajat olivat Jyväskylässä syyskuussa ja haastattelivat noin 55:tä seudun yritysten, yhdistysten ja julkisorganisaatioiden edustajaa. Tutkimusraportti julkaistaan keväällä 2025.
Tarkemmat tiedot tilinpäätöksestä löytyvät liitteestä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Päivi Pietarinen, ympäristöjohtaja, paivi.pietarinen@jyvaskyla.fi
Rakennus- ja ympäristölautakunta merkitsee tilinpäätöksen tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.