Jyväskylän seudun ympäristöterveyslautakunta, kokous 12.3.2025

§ 3 Jyväskylän seudun ympäristöterveyden tilinpäätös 2024

JyväskyläDno-2025-483

Valmistelija

  • Hanna Yksjärvi, ympäristöterveyspäällikkö, hanna.yksjarvi@jyvaskyla.fi

Perustelut

Kaupunkirakennepalvelut 

Rakentamisen heikko suhdanne jatkui myös vuonna 2024, mikä vaikutti olennaisesti Kaupunkirakennepalvelujen taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseen. Syksyllä tehtyjen talousarviomuutoksen myötä toimialan toimintakatetavoitetta huojennettiin -5,2 miljoonaa euroa.

Talouden haasteet yhdessä syksyllä koko kaupunkiorganisaatiossa voimaan tulleisiin osto-, rekrytointi-, koulutus- ja matkustusrajoitteisiin vaikeuttivat osan tavoitteiden toteuttamista. Perustehtävää pystyttiin toteuttamaan kelvollisesti. 

Toimialan kate toteutui noin 2,5 milj. euroa muutettua talousarviota positiivisempana. Henkilöstömenot alittuivat kaikilla palvelualueilla, säästöä n. 0,8 miljoonaa euroa. Menojen alittumiseen vaikutti myös syksyllä annetut tiukennetut ohjeet menojen hillitsemiseksi. Tiukan talouskurin avulla toimialan toimintamenot toteutuivat hieman talousarviota parempana.

Jyväskylän seudun ympäristöterveyslautakunnan alainen toiminta

Ympäristöterveydenhuollossa elintarvike- ja terveysvalvonnassa oli resurssivajetta lähes koko vuoden johtuen täyttämättä olleesta virasta sekä muista poissaoloista. Tavoitteisiin kuitenkin päästiin ja jopa ylitettiin, sillä erityisesti loppuvuonna yksikkö priorisoi suunnitelmallista ja samalla maksullista valvontaa. Osaamisen kehittämisen osalta säästötoimet rajoittivat jonkin verran kouluttautumista ja esimerkiksi laatutyön osalta sisäistä auditointisuunnitelmaa jouduttiin supistamaan, jotta varmistettiin työkuormituksen pysyminen kohtuullisena. 

Yhtään suurta selvitettävää epidemiaa (elintarvike- talous- tai uimavesi) ei ilmennyt. Häiriötilanteita vesihuollossa oli useampia, joista laajin oli Muuramen kunnassa tapahtunut runkoputkirikko syksyllä. Myös kiinteistöjen vesijärjestelmissä ilmenneet legionella-tapaukset työllistivät.  

Lahden kaupungin kanssa jatkettiin yhteistyötä etätapaamisten muodossa. Keski-Suomen ympäristöterveydenhuollon yksikköjen yhteinen laatutyö jatkui aktiivisena. 

Eläinlääkintähuollossa erityisesti Palokan yhteisvastaanotolla lemmikkieläinpotilaiden määrä jatkoi kasvuaan. Eläinlääkäreiden sijaisia saatiin rekrytoitua yhteisvastaanotolle kohtuullisen hyvin ja resurssitilanne oli parempi kuin edellisenä vuonna. Yhden eläinlääkärin vastaanotoille sijaisten saaminen oli vaikeampaa. Lemmikkieläinpäivystys kilpailutettiin 26.3.2024 alkaen. Palvelun hinta nousi uuden sopimuksen myötä noin kaksinkertaiseksi. Kilpailutus oli välttämätön, sillä sopimus oli irtisanottu palveluntuottajan toimesta. 

Uusi laki eläinten hyvinvoinnista tuli voimaan 1.1.2024. Hyvinvointilain myötä voimaan tuli uusia ja muuttuneita säädöksiä, joiden noudattamista valvovat valvontaeläinlääkärit. Myös koirien rekisteröimispakon siirtymäaika päättyi ja 1.1.2024 alkaen kaikki koirat tuli olla tunnistusmerkitty ja ilmoitettuna Ruokaviraston koirarekisteriin

Valvontatyössä suunnitelmallinen tarkastustavoite ylittyi hieman (toteuma 103 prosenttia) ja eläinlääkintähuollon osalta lemmikkieläinkäyntien määrä oli suunniteltua suurempi. Ympäristöterveyden osalta toimintakate toteutui 180 702 euroa parempana kuin talousarviossa. Valvontamaksutuloja kertyi enemmän kuin oli suunniteltu johtuen taksan tarkistuksista sekä suunnitelmallisen ja samalla maksullisen valvonnan priorisoimisesta.  Menosäästöjä saatiin kautta linjan. Suuremmat ylitykset talousarvioon nähden olivat eläinlääkinnän henkilöstömenojen (sijaiskulut) sekä lemmikkieläinpäivystyksen osalta. Tarkemmat tiedot tilinpäätöksestä löytyvät liitteistä.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Hanna Yksjärvi, ympäristöterveyspäällikkö, hanna.yksjarvi@jyvaskyla.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

 

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §, laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
- varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)
- hankintaoikaisun johdosta tehtyä päätöstä, jos hankintapäätöstä ei ole hankintaoikaisun johdosta muutettu (Hankintalaki 146 § )