Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 17.6.2025

§ 35 Kaupunkikuvatoimikunnan asettaminen sekä jäsenten ja varajäsenten nimeäminen 2025-2029

JyväskyläDno-2025-2354

Valmistelija

  • Mikko Holmberg, johtava rakennustarkastaja, mikko.holmberg@jyvaskyla.fi

Perustelut

Rakennus- ja ympäristölautakunnan ja rakennusvalvonnan tukena lupahakemusten arvioimiseksi kaupunkikuvalliselta kannalta toimii kaupunkikuvatoimikunta. Toimikunta on pysyväluonteinen asiantuntijatoimielin, jossa on kuusi varsinaista jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Jäsenet nimetään luottamustehtävään valtuustokaudeksi kerrallaan. Jäsenistä kaksi edustaa asemakaavoitusta, kaksi rakennusalan ammattijärjestöjä ja kaksi rakennus- ja ympäristölautakuntaa. Keski-Suomen museon edustajalla, johtavalla rakennustarkastajalla sekä kaupunkirakenteen toimialajohtajalla on läsnäolo-oikeus toimikunnan kokouksissa.

Kaupunkikuvatoimikunnan apuna vähäisissä kaupunkikuvallisissa asioissa sekä toimikunnan delegoimissa tarkastus- ja hyväksyntätehtävissä toimii kaupunkikuvatyöryhmä (KAKKU). Tarpeen mukaan kokoontuvan KAKKU-työryhmän muodostavat kaupunkikuva-arkkitehti, kaupunginarkkitehti ja asemakaava-arkkitehti.

Asemakaavoitus on nimennyt varsinaisiksi jäsenehdokkaiksi kaupunginarkkitehti Leila Strömbergin (henkilökohtainen varajäsenehdokas projektipäällikkö Paula Julin) ja asemakaava-arkkitehti Nana Pentin (varajäsenehdokas kaavoitusarkkitehti Virva Hannula).

Keski-Suomen Arkkitehdit SAFA on nimennyt jäsenehdokkaakseen arkkitehti Taavi Tenhun (varajäsenehdokas arkkitehti Irene Hinttala).

Keski-Suomen rakennusinsinöörit ja –arkkitehdit RIA on nimennyt jäsenehdokkaakseen arkkitehti Tero Wemanin (varajäsenehdokas rakennusarkkitehti Martti Vähäniitty).

Rakennus- ja ympäristölautakunta nimeää kaksi luottamushenkilöjäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Pietarinen, ympäristöjohtaja, paivi.pietarinen@jyvaskyla.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää asettaa kaupunkikuvatoimikunnan valtuustokauden loppuun, 31.5.2029 saakka. Keski-Suomen museon edustajalla, johtavalla rakennustarkastajalla sekä kaupunkirakenteen toimialajohtajalla on läsnäolo-oikeus toimikunnan kokouksissa.

Kaupunkikuvatoimikunnan esittelijänä toimii kaupunkikuva-arkkitehti tai hänen sijaisensa ja sihteerinä asianhallintasihteeri Marika Laitinen, tai joku muu Luottamushenkilöpalvelut ja asianhallinta -yksikön työntekijöistä.

Rakennus- ja ympäristölautakunta nimeää kaupunkikuvatoimikunnan jäsenet ja näiden varajäsenet kaupunkikuvatoimikunnan toimikauden ajaksi:

 Jäsen  Henkilökohtainen varajäsen
 kaupunginarkkitehti Leila Strömberg  projektipäällikkö Paula Julin
 asemakaava-arkkitehti Nana Pentti  kaavoitusarkkitehti Virva Hannula
 arkkitehti Taavi Tenhu  arkkitehti Irene Hinttala
 arkkitehti Tero Weman  rakennusarkkitehti Martti Vähäniitty


Rakennus- ja ympäristölautakunta nimeää kaupunkikuvatoimikuntaan kaksi luottamushenkilöjäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Kaupunkikuvatoimikunta valitsee ensimmäisessä kokouksessaan keskuudestaan toimielimen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Kaupunkikuvatyöryhmä (KAKKU) toimii kaupunkikuvatoimikunnan alaisuudessa sen toimikauden ajan.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti asettaa kaupunkikuvatoimikunnan valtuustokauden loppuun, 31.5.2029 saakka. Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti, että Keski-Suomen museon edustajalla, johtavalla rakennustarkastajalla sekä kaupunkirakenteen toimialajohtajalla on läsnäolo-oikeus toimikunnan kokouksissa ja, että kaupunkikuvatoimikunnan esittelijänä toimii kaupunkikuva-arkkitehti tai hänen sijaisensa ja sihteerinä asianhallintasihteeri Marika Laitinen, tai joku muu Luottamushenkilöpalvelut ja asianhallinta -yksikön työntekijöistä.

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti nimetä kaupunkikuvatoimikunnan jäseniksi ja heidän varajäsenikseen kaupunkikuvatoimikunnan toimikauden ajaksi seuraavasti:

 Jäsen  Henkilökohtainen varajäsen
 kaupunginarkkitehti Leila Strömberg  projektipäällikkö Paula Julin
 asemakaava-arkkitehti Nana Pentti  kaavoitusarkkitehti Virva Hannula
 arkkitehti Taavi Tenhu  arkkitehti Irene Hinttala
 arkkitehti Tero Weman  rakennusarkkitehti Martti Vähäniitty


Luottamushenkilöjäseniksi valittiin Panu Castrén (Vihr.) ja Anne Hytönen (Kok.). Panu Castrénin henkilökohtaisena varajäsenenä toimii Katri Ruth (Kesk.) ja Anne Hytösen varajäsenenä Jenni Puhto (Vas.).

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Panu Castrén ehdotti itseään varsinaiseksi luottamushenkilöjäseneksi, Katri Ruth ehdotti itseään varsinaiseksi luottamushenkilöjäseneksi ja Anne Hytönen ehdotti itseään varsinaiseksi luottamushenkilöjäseneksi. Jenni Puhto ehdotti itseään varajäseneksi.

Keskustelun päättyessä puheenjohtaja totesi, että varsinaisesta luottamushenkilöjäsenen valinnasta suoritetaan vaali. Puheenjohtajan ehdotuksesta vaali toimitettiin suljettuna lippuäänestyksenä. Äänestysmenettely hyväksyttiin.

Vaalissa annettiin ääniä seuraavasti: 

Castrén Panu                        2 ääntä

Hytönen Anne                       3 ääntä

Ruth Katri                              2 ääntä

Puheenjohtaja totesi, että vaalin tuloksen mukaisesti Anne Hytönen valitaan toiseksi varsinaiseksi luottamushenkilöjäseneksi.

Seuraavaksi puheenjohtaja totesi, että vaalissa Panu Castrén ja Katri Ruth saivat yhtä monta ääntä. Koska äänet menivät tasan, puheenjohtaja totesi, että valinta toiseksi varsinaiseksi luottamushenkilöjäseneksi ratkaistaan arvalla. Puheenjohtaja totesi, että suoritetun arvonnan tuloksena toiseksi varsinaiseksi luottamushenkilöjäseneksi valitaan Panu Castrén. 


Muutoksenhaku

 

Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

- asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä
- kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on jätettävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana. Mikäli päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle sähköisenä viestinä hänen suostumuksellaan, katsotaan asiakirja annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi Jyväskylän kaupungin verkkosivuille. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Oikaisuvaatimuksen muoto, sisältö ja liitteet

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin sen tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Kirjelmässä on mainittava oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, asuinkunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

 

 

 

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen viranomaiselle

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Sähköisen viestin (sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Jyväskylän kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Jyväskylän kaupunki
PL 193
Vapaudenkatu 32 (käyntiosoite)
40101 Jyväskylä
kirjaamo@jyvaskyla.fi
Puhelin: 014 569 0888
Aukioloaika: klo 8.00–15.00

Päätös on lainvoimainen oikaisuvaatimusajan jälkeen, ellei siihen ole haettu muutosta eikä sitä ole otettu ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.